Zsírtartalma alacsonyabb, szénhidrát-, B- és A-vitamin és kalciumtartalma magasabb a kakaóporénál. Szénhidráttartalma ellenben nagyobb, ezért hozzáadott édesítőszert a felhasználás során nem igényel. A karob koffein- , teobromin-, valamint glutén- és laktózmentes. A növény nem tartalmaz koleszterint, purint, ugyanakkor nátriumszegény. A karobot így nyugodtan fogyaszthatják gyermekek, várandós és szoptató anyukák, idősek, kakaóra érzékenyek, csontritkulásban, szív- és keringési betegségekben szenvedők is.
A szentjánoskenyérliszt enyhe hasfogó hatása miatt hasmenés, gyomor- és bélhurut kezelésére is javasolható, mivel a benne található tanninok megkötik, és ezáltal közömbösítik a toxinokat. A karob minden olyan ételünkhöz használhatjuk, amelyhez kakaóport adnánk. Jól oldódik hideg és meleg folyadékokban, így készülhet belőle reggeli ital, turmix, kakaó. Süthetünk is vele süteményeket, valamint fagylaltok, pudingok, levesek készítéséhez is tökéletes.
Karobos kevert süti
Hozzávalók
- 4db tojás
- 25dkg porcukor
- 1 cs. vaniliás cukor
- 15dkg margarin
- 35dkg liszt
- 15dkg zabpehelyliszt
- 2cs. sütőpor
- ½ liter tej
- 5dkg karobpor
- 10dkg kókuszreszelék
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral és a margarinnal, majd összedolgozzuk a sütőporral elkevert kétféle liszttel, a tejjel, a karobporral és a kókuszreszelékkel. Végül hozzáadjuk a tojások habbá vert fehérjét. A masszát kiolajozott és liszttel megszórt tepsibe öntjük, és közepes meleg sütőben kb. 40 percig sütjük.
- Energia: 5040 kcal
- Fehérje: 113,2 g
- Zsír: 224,4 g
- Szénhidrát: 622 g
Egészségükre!