Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A karob

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2023. március 26. 14:00
A karob
Szalai Ilona dietetikus rovata

A karobot a szentjánoskenyérfa megőrölt magjából állítják elő. Színében és illatában a kakaóra emlékeztet. Vitaminokban, ásványi anyagokban és élelmi rostokban gazdag, antioxidáns hatású élelmiszer.

Fotó: Pixabay.com

Zsírtartalma alacsonyabb, szénhidrát-, B- és A-vitamin és kalciumtartalma magasabb a kakaóporénál. Szénhidráttartalma ellenben nagyobb, ezért hozzáadott édesítőszert a felhasználás során nem igényel. A karob koffein- , teobromin-, valamint glutén- és laktózmentes. A növény nem tartalmaz koleszterint, purint, ugyanakkor nátriumszegény. A karobot így nyugodtan fogyaszthatják gyermekek, várandós és szoptató anyukák, idősek, kakaóra érzékenyek, csontritkulásban, szív- és keringési betegségekben szenvedők is. 

A szentjánoskenyérliszt enyhe hasfogó hatása miatt hasmenés, gyomor- és bélhurut kezelésére is javasolható, mivel a benne található tanninok megkötik, és ezáltal közömbösítik a toxinokat. A karob minden olyan ételünkhöz használhatjuk, amelyhez kakaóport adnánk. Jól oldódik hideg és meleg folyadékokban, így készülhet belőle reggeli ital, turmix, kakaó. Süthetünk is vele süteményeket, valamint fagylaltok, pudingok, levesek készítéséhez is tökéletes.

Karobos kevert süti

Hozzávalók

  • 4db tojás
  • 25dkg porcukor
  • 1 cs. vaniliás cukor
  • 15dkg margarin
  • 35dkg liszt
  • 15dkg zabpehelyliszt
  • 2cs. sütőpor
  • ½ liter tej
  • 5dkg karobpor
  • 10dkg kókuszreszelék

A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral és a margarinnal, majd összedolgozzuk a sütőporral elkevert kétféle liszttel, a tejjel, a karobporral és a kókuszreszelékkel. Végül hozzáadjuk a tojások habbá vert fehérjét. A masszát kiolajozott és liszttel megszórt tepsibe öntjük, és közepes meleg sütőben kb. 40 percig sütjük.

  • Energia: 5040 kcal
  • Fehérje: 113,2 g
  • Zsír: 224,4 g
  • Szénhidrát: 622 g

Egészségükre!

Fotó: Pixabay.com

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)