Már tudjuk, hogy a túlzott zsírbevitel megnöveli a keringési, daganatos és mozgásszervi betegségek kockázatát. Ezért fontos, hogy ne csak az ételek alapanyagai legyenek zsírszegények, hanem az ételkészítés módja is. Ebben sok edény, gép és technológia van már segítségünkre. A legősibb eszköz mind közül a cserépedény (római, Pataki-tál). A benne készült ételek páratlanul ízgazdagok, omlósak, mivel először összepárolódnak, és csak azután sülnek meg. Az ételkészítés során nincs szükség plusz zsiradékra, és a hőkezelés alatt a hozzávalók a vitamintartalmukat is jobban megőrzik, mint más konyhatechnika alkalmazása esetén.
Az edényt minden egyes használat előtt be kell áztatni. A tál és a fedele ugyanis kívülről porózus, és szép lassan magába szívja a vizet. A sütőben felmelegedő edény pórusain keresztül a víz fokozatosan elpárolog, és mivel a párolgás hőt von el, az edény belsejében a hőmérséklet 10-20 percig 100 fok körül marad, az ételből felszabaduló gőzben pedig az alapanyagok jól megpárolódnak. Ha az edény falából minden víz elpárolgott, csak akkor kezd el emelkedni a hőmérséklet, és a párolás automatikusan sütésbe megy át.
Az sem elhanyagolható, hogy miután az edényben vannak az alapanyagok, a sütőben magától elkészül a hús a körettel együtt.
Fűszeres sertéstarja
- 80 dkg sertéstarja
- 1 kg burgonya
- 2 fej vöröshagyma
- 4-6 gerezd fokhagyma
- magyaros fűszerkeverék
- bors ízlés szerint
- petrezselyem ízlés szerint
- só ízlés szerint
- 1 evőkanál mustár
- 20 dkg zöldborsó
- 20 dkg csemegekukorica
- 4 db paradicsom
- 2 dl sör
- 2 evőkanál olaj
A cseréptálat a tetejével együtt beáztatjuk jó fél órára. A húst besózzuk, a fűszereket összekeverjük, és bedörzsöljük a húsba, majd mustárral is átkenjük, és egy órára hagyjuk a hűtőben pihenni. A burgonyát, hagymát, paradicsomot karikára vágjuk. Rétegesen belehelyezzük a tálba, először a krumplit, amire sót és petrezselymet teszünk, és egy evőkanál étolajat. Erre következik a hagyma és a paradicsom, erre egy-két marék borsó, majd kukorica, só és petrezselyem. Fokhagymagerezdeket ízlés szerint szórunk rá. Végül a húst is ráhelyezzük, amit fokhagymával megtűzdelünk. Meglocsoljuk kb. 1-2 dl sörrel. Rátesszük a tál tetejét, és hideg sütőbe betesszük. Fokozatosan melegítjük a sütőt, és 6-os fokozaton (gáz) sütjük egy órán át. Levesszük a tetőt, majd addig sütjük, amíg szép piros nem lesz a hús.
- Energia: 2852 kcal
- Fehérje: 181,2 g
- Zsír: 120,8g
- Szénhidrát: 253,6g
Egészségükre!