Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Cserépedényben minden egészségesebb!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2023. február 19. 14:00
Cserépedényben minden egészségesebb!
Szalai Ilona dietetikus rovata

Szervezetünknek a tápanyagok biztosítják a működéséhez szükséges energiát. Azonban a jóból is megárt a sok. Oda kell figyelnünk, hogy megfelelő arányban fogyasszunk fehérjét, zsírt és szénhidrátot.

Már tudjuk, hogy a túlzott zsírbevitel megnöveli a keringési, daganatos és mozgásszervi betegségek kockázatát. Ezért fontos, hogy ne csak az ételek alapanyagai legyenek zsírszegények, hanem az ételkészítés módja is. Ebben sok edény, gép és technológia van már segítségünkre. A legősibb eszköz mind közül a cserépedény (római, Pataki-tál). A benne készült ételek páratlanul ízgazdagok, omlósak, mivel először összepárolódnak, és csak azután sülnek meg. Az ételkészítés során nincs szükség plusz zsiradékra, és a hőkezelés alatt a hozzávalók a vitamintartalmukat is jobban megőrzik, mint más konyhatechnika alkalmazása esetén.

Az edényt minden egyes használat előtt be kell áztatni. A tál és a fedele ugyanis kívülről porózus, és szép lassan magába szívja a vizet. A sütőben felmelegedő edény pórusain keresztül a víz fokozatosan elpárolog, és mivel a párolgás hőt von el, az edény belsejében a hőmérséklet 10-20 percig 100 fok körül marad, az ételből felszabaduló gőzben pedig az alapanyagok jól megpárolódnak. Ha az edény falából minden víz elpárolgott, csak akkor kezd el emelkedni a hőmérséklet, és a párolás automatikusan sütésbe megy át.

Az sem elhanyagolható, hogy miután az edényben vannak az alapanyagok, a sütőben magától elkészül a hús a körettel együtt.

 

Fűszeres sertéstarja

  • 80 dkg sertéstarja
  • 1 kg burgonya
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4-6 gerezd fokhagyma
  • magyaros fűszerkeverék
  • bors ízlés szerint
  • petrezselyem ízlés szerint
  • só ízlés szerint
  • 1 evőkanál mustár
  • 20 dkg zöldborsó
  • 20 dkg csemegekukorica
  • 4 db paradicsom
  • 2 dl sör
  • 2 evőkanál olaj

A cseréptálat a tetejével együtt beáztatjuk jó fél órára. A húst besózzuk, a fűszereket összekeverjük, és bedörzsöljük a húsba, majd mustárral is átkenjük, és egy órára hagyjuk a hűtőben pihenni. A burgonyát, hagymát, paradicsomot karikára vágjuk. Rétegesen belehelyezzük a tálba, először a krumplit, amire sót és petrezselymet teszünk, és egy evőkanál étolajat. Erre következik a hagyma és a paradicsom, erre egy-két marék borsó, majd kukorica, só és petrezselyem. Fokhagymagerezdeket ízlés szerint szórunk rá. Végül a húst is ráhelyezzük, amit fokhagymával megtűzdelünk. Meglocsoljuk kb. 1-2 dl sörrel. Rátesszük a tál tetejét, és hideg sütőbe betesszük. Fokozatosan melegítjük a sütőt, és 6-os fokozaton (gáz) sütjük egy órán át. Levesszük a tetőt, majd addig sütjük, amíg szép piros nem lesz a hús.

  • Energia: 2852 kcal   
  • Fehérje: 181,2 g
  • Zsír: 120,8g
  • Szénhidrát: 253,6g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM