Fotó: pixabay.com
A narancs a legkitűnőbb C-vitamin-források egyike. Egyetlen átlagos méretű gyümölcs a felnőttek számára ajánlott napi mennyiség (60-65 mg) mintegy kétszeresét tartalmazza. Bár ez a vitamin önmagában is bizonyítottan vírus- és baktériumellenes szer, legfontosabb hatását az immunrendszeri működés fokozásán keresztül fejti ki.
A narancsgerezdeket elválasztó, héj alatt lévő hártyák bioflavonoidjai fokozzák a C-vitamin hatását, gátolják lebomlását, és a vitaminnal együttműködve erősítik a hajszálerek falait.
Sok vízben oldható rostot, pektint is tartalmaznak. A pektin gátolja a zsírok és a koleszterin felszívódását, ezáltal csökkenti a vér koleszterinszintjét, így az érelmeszesedést.
A gyümölcs kétféle B-vitamint, tiamint és folsavat is tartalmaz. Kalcium-, magnézium- és káliumtartalmával immunrendszerünket erősíti, savas húsából különösen jól felszívódik a kalcium és a kálium.
Narancsos sertéskaraj
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 40 dkg sertéskaraj
- 2 db narancs
- 3 db újhagyma
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál olaj
- 1,25 dl zöldségalaplé
- 2 evőkanál ketchup
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
Elkészítés:
A karajszeleteket kissé kiklopfoljuk, sóval, borssal ízesítjük. A narancsok héját finomra reszeljük, majd mindkét narancsról lehámozzuk a fehér hártyás részt. Karikákra vágjuk, és kiszedjük belőle a magokat. Az újhagymát durvára vágjuk. A zöldség alaplevet a ketchuppal elkeverjük. A vajat és az olajat felhevítjük.
A karaj mindkét oldalát átsütjük, tálba tesszük, és letakarva melegen tartjuk.
A hagymát a visszamaradt zsiradékban megfonnyasztjuk. Ráöntjük a tyúkhúsalaplevet, állandó keverés mellett felforraljuk. Beletesszük a narancskarikákat, sóval, borssal ízesítjük.
A karajszeletekre öntjük a szószt, majd megszórjuk reszelt narancshéjjal.
- Energia: 1159 kcal
- Fehérje: 89 g
- Zsír: 72 g
- Szénhidrát: 41 g