Fotó: pixabay.com
Jellegzetes, csipkés levelei emlékeztetnek a petrezselyemzöldre. Koriandromnak, beléndfűnek, cigánypetrezselyemnek, poloskaköménynek is nevezik. Minden része ehető. A friss levelet főleg Dél-Ázsiában, Kínában és Mexikóban használják.
A korianderben számos vitamin és ásványi anyag található, többek között vas, kálium, folsav, kalcium, magnézium, A-, C- és K-vitamin. A koriander szárított termése egészben és őrölt formában is használható. A mag illóolajat, fehérjét, cukrot, C-vitamint tartalmaz. Ha megpirítjuk, előjön édeskés narancsos aromája. Általában sültekhez, húsok pácolásához, káposzták ízesítéséhez, kenyérfélékhez használjuk. Megjelenik az uborka és paprika eltevésénél is. Illóolajainak köszönhetően fertőtlenítő hatással bír, így alkalmazhatjuk gombás fertőzés, pattanások, gyulladások esetén. A növény nagyon jó hatással van a szív- és érrendszerre. Csökkenti a vérnyomást, enyhíteni a stressz káros hatásait. Álmatlanság leküzdésének is természetes módja a korianderből készült tea.
Korianderes sült csirkecomb filé
Hozzávalók:
- 8 db csirkecomb filé (bőr nélkül)
- 1 csokor koriander
- 1 darab lime héja
- 0,6 dl lime-lé
- 3 gerezd fokhagyma
- fél teáskanál római kömény
- 1 teáskanál só
- ízlés szerint bors
Elkészítés: A hús kivételével minden hozzávalót egy aprítógépbe teszünk: a koriandert levelekre szedve, a fokhagymát zúzva, a lime-héjat reszelve. Alaposan dolgozzuk őket össze! A pácot egy tálba, öntjük, amit le tudunk fedni. Ebbe forgatjuk jól át a húst, majd 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. (Akár 3 órára is bent hagyhatjuk.) Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Erre szedjük a combokat, és előmelegített sütőben 30 percig sütjük. (Ha esetleg nem filét használunk, akkor csonttal együtt kb. 45 perc kell neki.)
- Energia: 1338 kcal
- Fehérje: 59,6 g
- Zsír: 7,5 g
- Szénhidrát: 4,3 g
Egészségükre!