Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A paradicsom

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2022. augusztus 07. 11:00
A paradicsom
Rostjai segítik az emésztést

Fotó: pixabay.com

A paradicsomnak sok fajtája létezik, és sokféleképpen használható fel, így változatossá teszi étrendünket.

A paradicsom tápanyagokban gazdag zöldség. A vitaminok közül sok benne a karotin, a B1-, a B2- és a C-vitamin. Az ásványi anyagai közül a káliumot érdemes a leginkább kiemelni. A paradicsom kellemes ízét a sokféle szerves sav – almasav, citromsav, borostyánkősav, tejsav – és illóolajtartalma biztosítja.

Rostjai segítik az emésztést. Magas víztartalma megelőzi a vér besűrűsödését, és oltja a szomjúságot. Külsőleg alkalmazva és belsőleg is helyreállítja a bőr pH-értékét, jótékony hatással van a zsíros, pattanásos bőrre.

A paradicsom élénkpiros színét a likopin nevű színezék adja. A likopin egy karotinszármazék, amelynek igen erős az antioxidánshatása. A likopin ezenkívül segíti a szervezet zsíranyagcseréjét, szabályozza a sejtosztódást, és erősíti az immunrendszert. A szív- és érrendszert védő hatása is van. Nagyon jó a vízhajtó hatása, így a szervezet méregtelenítésében is nagy szerepe van.

A paradicsomot számos ételnél felhasználhatjuk. Jó salátába, önálló fogásként vagy szósz alapanyagaként. Lehet a reggeli, vacsora vagy a kisétkezések része.

 

Paradicsomos rakott csirke

Hozzávalók (6 adagra):

  • 60 dkg csikemellfilé
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 2 kávéskanál oregánó
  • 4 evőkanál olaj
  • 70 dkg paradicsom átpasszírozva
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor bazsalikom
  • 8 db koktélparadicsom
  • 20 dkg mozzarella
  • 10 dkg parmezán sajt

 

Elkészítés

A csirkemellet szeletekre vágjuk, majd mindkét oldalukat sózzuk-borsozzuk, és meghintjük oregánóval. Egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk a húsok mindkét oldalát. A tepsibe vagy bármilyen hőálló edénybe kevés olajat öntünk, majd rátesszük az elősütött csirkét. Erre jön a paradicsompüré, amit sózhatunk és borsozhatunk, ha szeretnénk, de az a fűszermennyiség is elég, ami a csirkéből kijön. A paradicsompürére mehet a felszeletelt fokhagyma, a bazsalikom, majd a felezett koktélparadicsom, végül a szeletelt mozzarella és a reszelt parmezán. 190 fokos sütőben 40-45 perc alatt megsütjük. 

  • Energia: 2220 kcal
  • Fehérje: 227,4 g
  • Zsír: 119,9 g
  • Szénhidrát: 57 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)