Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Többlettámogatást biztosítottak az alapellátási orvosi ügyeleti rendszerre

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2022. július 08. 11:15
Többlettámogatást biztosítottak az alapellátási orvosi ügyeleti rendszerre
A rendőrkapitányság és a határrendészeti kirendeltség beszámolójáról is tárgyaltak a képviselők

Az alapellátási orvosi ügyeleti rendszer biztonságos működtetése érdekében 12,9 millió forint többlettámogatást biztosított a Gyulai Egészségügyi Alapellátási Intézménynek a fürdővárosi képviselő-testület a nyári szünet előtti utolsó rendes ülésén. Arról is döntés született, hogy három gyulai utcában megváltozik a forgalmi rend, emelkednek bizonyos díjtételek, és felújítják a Petőfi-szobrot. A képviselők a Gyulai Rendőrkapitányság és a Gyulai Határrendészeti Kirendeltség 2021-es beszámolójáról, valamint a Gyulai Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület tavalyi évről szóló tájékoztatójáról is tárgyaltak, és a tanácskozáson önkormányzati elismerést adtak át Petri-Szabó Edina rendőr őrnagynak és Mészáros Csaba rendőr zászlósnak.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Átalakul az alapellátás?

A központi orvosi ügyeleti ellátás biztonságos működtetése érdekében 12,9 millió forint többlettámogatást biztosít a gyulai önkormányzat a Gyulai Egészségügyi Alapellátási Intézménynek az idei költségvetési tartalékkeret terhére.

Görgényi Ernő (Fidesz–KDNP) elmondta, jelenleg az alapellátási ügyelet működtetése 87,4 millió forintba kerül, amelyet nem fedez teljes egészében a társadalombiztosítás. A városnak a többlettámogatással együtt összesen 39 millió forintot kell biztosítania a feladatra a helyi adókból befolyt összegből.

A polgármester ismertette, a többlettámogatásra azért van szükség, mert az orvosok bére az elmúlt időszakban nagymértékben emelkedett, ami az orvosi ügyeleti díjakat is magával húzta. Emiatt az alapellátásban is emelni kell az orvosok ügyeleti díját.

Jelezte, a kormányzat a teljes alapellátási rendszer átalakítását megfontolás tárgyává teszi. Hozzátette, bízik benne, hogy a finanszírozás terén változások várhatók, nem tartja ugyanis jónak, hogy az önkormányzatnak a saját bevételeiből kell erre költenie.

Ködmön Zsolt, a Gyulai Egészségügyi Alapellátási Intézmény vezetője közölte, korábban hétköznaponként 2500 forint, hétvégén és ünnepnapokon 3000 forint volt az orvosi ügyelet óradíja, jelenleg 6000 forint. Arról is beszélt, hogy nehéz orvost találni az ügyeleti feladat ellátására, különösen a nyári időszakban, a szabadságolások miatt.

Galbács Mihály (Mindenki Magyarországa Mozgalom) az előterjesztés kapcsán arra volt kíváncsi, hogy a kormány átalakítási tervei az egészségügyi alapellátás központosítását jelentik-e.

A polgármester kifejtette, egyelőre csak annyit tudni, hogy áttekintik az alapellátás helyzetét, az ugyanis „számos sebből vérzik”. Arról, hogy állami felügyelet alá helyezik-e, vagy marad az önkormányzatoknál, de megváltozik a finanszírozás módja, még nincsenek információk – fűzte hozzá.

A határozati javaslatot a jelen lévő képviselők tíz igennel, Galbács Mihály tartózkodása mellett szavazták meg.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Változik a forgalmi rend

A képviselő-testület három gyulai utcában is megváltoztatta a forgalmi rendet a biztonságosabb közlekedés érdekében. Görgényi Ernő emlékeztetett, a korábbi üléseken Kiss Szabolcs (Fidesz–KDNP) indítványozta a Galamb utca egyirányúsítását, Kiss Tamásné (Fidesz–KDNP) sebességkorlátozást javasolt a Rulikowski utcában, míg a Kőműves utca forgalmi rendjének megváltoztatását a lakosság kérte. A szakemberek a rendőrség bevonásával vizsgálták meg a javaslatokat, amelyeket támogattak.

A grémium döntése értelmében a Galamb utca Eminescu utca és Kuruc utca közötti szakasza utóbbi irányába egyirányúvá válik, és az utcában sebességkorlátozást is bevezetnek a „Gyermekek” veszélyt jelző tábla kihelyezésével.

A paradicsomi városrész négy csatlakozási pontjánál, az elkerülő útnál, a Vécsey Károly utcánál, a Temesvári úton és az Erdő sor útnál „30-as zóna” táblát helyeznek ki.

A Belső-Törökzugi lakótelepet és a Csabai utat összekötő, kanyaríves vonalvezetésű Kőműves utcán a jelenlegi 50 kilométer per órás sebességhatár helyett 30-as sebességkorlátozást vezetnek be, hogy biztonságosabb legyen az ingatlanoknál a ki- és beállás.

A határozati javaslatokat 11 igennel, egyhangúlag fogadták el a jelen lévő képviselők. 

Vigné Fábián Diána (Gyulai Városbarátok Köre) a napirendi pont kapcsán azt kérte, a Budapest körúton is vezessenek be sebességkorlátozást.

Szalai György (Gyulai Városbarátok Köre) szerint sebességkorlátozás helyett hasznosabb volna olyan fekvőrendőröket lerakni, amelyeket külföldön használnak, ezek ugyanis nem tesznek kárt az autóban, és kevésbé zajosak.   

Görgényi Ernő kifejtette, a fekvőrendőröket nehéz elfogadtatni a lakókkal, mert az autósok fékezése, majd gyorsítása zajhatással jár. Emellett télen a hóeltakarító járművekben is kárt tehetnek – tette hozzá.   

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Emelkedő díjak

Az ülésen több díjtétel emeléséről is döntöttek a képviselők. Görgényi Ernő emlékeztetett, 2019 óta a pandémiára való tekintettel nem emeltek semmilyen díjat. Mivel a költségek azóta folyamatosan növekedtek, mérsékelt díjemelésekre kényszerül az önkormányzat – magyarázta.

Július 4-től emelkedtek a közterület-használati díjak, az anyakönyvi események díjai, július 1-jétől a parkolási díjak és a gyermekétkeztetési díjak, július 15-től a Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézményének térítési díjai.

 

Sörfesztivál nem lesz, a pálinkafesztivált megrendezik

Az idén elmaradó Gyulai Kézműves Sörfesztiválra szánt 4 millió forintos önkormányzati támogatást is a Gyulai Pálinkafesztivál szervezésére fordítják a képviselő-testület egyhangú döntése értelmében.

A polgármester felidézte, mindkét rendezvényre évente legalább 4-4 millió forint támogatást nyújt a város a szervező Bora Ital-nagykereskedelmi Kft.-vel és Magyar Gasztrokulturális Rendezvényszervező Kft.-vel kötött megállapodás alapján.

Kifejtette, a rendezés költségei jelentősen megemelkedtek, ezért kérte a szervező, hogy növeljék meg a pálinkafesztiválra szánt összeget az idén elmaradó sörfesztivál támogatási összegével. A rendezvény megszervezésére így összesen 8 millió forintot biztosít az önkormányzat.

 

Megújul a Petőfi-szobor

A gyulai Petőfi-szobor felújítására és környezetének rendezésére 3,1 millió forintot igényel a város a Nemzeti Kulturális Alap Petőfi 200 Ideiglenes Kollégiuma által meghirdetett pályázat forrásaiból. A 318 ezer forint önerőt az idei költségvetés tartalékkeretéből biztosítják.

Az előterjesztésből kiderül, a szobor hibáinak kijavításával, felületének tisztításával Széri-Varga Géza szobrászművészt és a Gyulai Közüzemi NKft. munkatársait bízzák meg. A térrendezési munkálatokat szintén a közüzemi cég dolgozói végzik el Szászné Várkonyi Adrienn városi főkertész irányításával.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Új nővérhívó rendszer

A képviselő-testület 1,3 millió forint többlettámogatást biztosított a Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézményének az általa fenntartott Napsugár idősotthon és gondozóház új nővérhívó rendszerének kialakítására.

Görgényi Ernő ismertette, az életmentő rendszer meghibásodott, és már nem lehet megjavítani. Az új eszköz beszerzési árát az indikatív ajánlatok alapján határozták meg, az összeget az idei költségvetés céltartalékából biztosítják.

 

Többletforrás az ovifocipályára 

A törökzugi óvodába tervezett ovifocipálya megépítéséhez 800 ezer forint pluszönerőt biztosít az önkormányzat.

A polgármester emlékeztetett, a képviselő-testület tavaly döntött arról, hogy pályázatot nyújt be az Ovi-Sport Közhasznú Alapítványhoz. A beruházás megvalósításához 5,2 millió forint saját forrást biztosított a grémium idei költségvetési rendeletében.

A polgármester elmondta: az alapítvány májusban arról értesítette az önkormányzatot, hogy az Ukrajnában zajló háború a beszállítói oldalon drasztikus árnövekedést eredményezett, amelyet nem tudnának finanszírozni, ezért nyertes pályázat esetén az önrész 6 millió forintra emelkedik.

 

Segítség a mentősöknek

Egy akkumulátoros fűnyíró gép és egy akkumulátoros szegélynyíró megvásárlására 200 ezer forint vissza nem térítendő támogatást nyújt az önkormányzat az Országos Mentőszolgálat Alapítványnak. A készülékeket a gyulai mentőállomáson helyezik üzembe. Az összeget az idei költségvetés tartalékkeretéből biztosítják.

 

Kölcsön a Gyulai Zsidó Alapítványnak

A képviselő-testület döntése értelmében 4 millió forint kamatmentes kölcsönt nyújt az önkormányzat a Gyulai Zsidó Alapítványnak annak érdekében, hogy előfinanszírozni tudja a Széchenyi 2020 Program keretében elnyert összeget.

A polgármester közölte, a pályázat 8 millió forint százszázalékos intenzitású, utólagos finanszírozású támogatásban részesült. Mivel az előfinanszírozáshoz az alapítvány nem rendelkezik elég fedezettel, az önkormányzathoz fordult segítségért. 

Alt Norbert (Fidesz–KDNP) alpolgármester elmondta, a támogatásból az egykori rabbiház virtuális tárlatát készítik el, ez lesz a kiindulópontja az épület emlékhellyé alakításának. Hozzátette, az ingatlan felújítására a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból igényelnének pályázati támogatást.

Durkó Károly (Gyulai Városbarátok Köre), A gyulai zsidóság emlékkönyvét kiadó Gyulai Évszázadok Alapítvány elnöke kiemelte, partnerre találtak a városvezetésben a témát illetően. Jelezte, az általuk összegyűjtött dokumentumokat az emlékhely rendelkezésére bocsátják majd.

 

Módosított költségvetés, felülvizsgálat

Módosította a képviselő-testület 2022. évi költségvetésről szóló önkormányzati rendeletet. A polgármester elmondta, a döntést az indokolta, hogy rövidebb időre le tudják kötni az önkormányzat szabad pénzeszközeit. Hozzátette, 1 milliárd 15 millió forint 150 napos lekötésével várhatóan 25 millió forint kamathoz jut a város. A határozati javaslatot 12 igennel, egyhangúlag fogadták el a képviselők.

A grémium arról is döntött, hogy felülvizsgáltatja az önkormányzati szervezetrendszer összetételét, hatékonyságát. Az előterjesztés szerint többek között olyan kérdésekre keresi a választ, hogy az önkormányzati cégek holdingba szervezése hasznos volna-e a város számára, vagy hogy érdemes lenne-e külön szervezni a városgazdálkodási, víz- és szennyvízszolgáltatói feladatokat. Az esetleges szakértői költségekre ötmillió forintot biztosított a grémium az idei költségvetés tartalékkeretéből.

Görgényi Ernő az előterjesztés ismertetésekor elmondta, a koronavírus-járvány is komoly gazdasági problémákat okozott, amelyeket az orosz–ukrán háború tovább tetéz, az energiaárak növekedése miatt minden területen növekedni fognak a kiadások. Emlékeztetett, utoljára 2013-ban tekintették át az önkormányzati szervezeti struktúrát, ezért a jelenlegi gazdasági helyzet és az eltelt idő is indokolja, hogy újra megvizsgálják a rendszert.

Galbács Mihály úgy vélte, a döntés „az önkormányzatiság felszámolásának egyik állomása”. „Sanda hátsó szándékot érzékelek az előterjesztés mögött” – fogalmazott.

A polgármester cáfolta az elhangzottakat, mint fogalmazott, a döntésnek az önkormányzati szervezetrendszer ésszerűsítése a célja, nem pedig az, hogy átadjon bármilyen feladatot az államnak vagy másnak. Hozzátette, 2013-ban, amikor ugyanezt a feladatot elvégezték, Galbács Mihály gazdasági alpolgármester volt, és egészen másként vélekedett a felülvizsgálatról. „Az álláspontját nyilvánvalóan az üléspontja határozza meg” – mondta.

A határozati javaslatot 11 igennel, Galbács Mihály tartózkodásával fogadta el a képviselő-testület.

 

Visszahívott képviselő

Visszahívta az önkormányzat gazdasági erőforrások bizottságából Galbács Mihályt a képviselő-testület, mivel a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága meggyanúsította egyrendbeli, jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettével. A döntést a grémium 11 igennel, 1 nem szavazat ellenében hozta meg, a határozati javaslatot egyedül Galbács Mihály nem fogadta el. A képviselő helyére Leel-Őssy Gábor (Demokratikus Koalíció) kerül a bizottságban.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Ebrendészeti feladatok

Ebrendészeti feladatok ellátására és ebrendészeti telephely működtetésére vonatkozó megállapodást köt az önkormányzat a Gyulai Közüzemi NKft.-vel és az Állatotthon Alapítvánnyal.

A polgármester elmondta, a kóbor állatok befogadása az önkormányzat kötelező feladatai közé tartozik. Hozzátette, egy 2021-ben kiadott kormányrendelet új alapokra helyezi az ebrendészeti feladatok ellátásának szabályait, és az eddigieknél részletesebb rendelkezéseket ír elő az ebrendészeti telep létesítésére, működésére, valamint az állatok elhelyezésére, egészségügyi ellátására vonatkozóan.

A rendelet lehetőséget nyújt arra, hogy az önkormányzat és a jegyző a feladatkörébe tartozó feladatokat megállapodás útján átadja az ebrendészeti telep üzemeltetőjének, működtetőjének. Arra is lehetőség van, hogy az ebrendészeti telephelyre vonatkozó feladatokat egy állatmenhely révén teljesítse a város.

A településvezető rámutatott, az önkormányzat a feladatokat eddig is a Gyulai Közüzemi NKft. révén teljesítette, egy ebrendész és az Állatotthon Alapítványt közreműködésével. Hozzátette, a megállapodás miatt külön pénzügyi fedezetet nem kell biztosítania a városnak. 

 

Pályázat útján értékesítik 

Pályázat útján értékesíti Diófa utca 27. szám alatti ingatlanát a gyulai önkormányzat. A polgármester kifejtette, az épület rossz műszaki állapotban van, de turisztikailag frekventált helyen található. Hozzátette, a forgalomképes ingatlant érdemes értékesíteni, a befolyt vételárat pedig más önkormányzati bérlakások felújítására fordítani.

Az értékbecslő szerint az épület forgalmi értéke nettó 26 millió forint, innen indul az ajánlattétel – ismertette a településvezető.

A határozati javaslatot 9 igennel, Galbács Mihály tartózkodása mellett szavazta meg a képviselő-testület.

 

Kiegyensúlyozott év a rendőröknél

A tanácskozáson a Gyulai Rendőrkapitányság és a Gyulai Határrendészeti Kirendeltség 2021-es beszámolója, valamint a Gyulai Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület tavalyi évről szóló tájékoztatója is napirenden szerepelt. 

Kolysza Zoltán, a Gyulai Rendőrkapitányság vezetője közölte, tavaly 334 bűncselekmény történt Gyulán, ez 4 százalékkal több, mint az azt megelőző évben. Hozzátette, a kapitányság nyomozáseredményességi mutatója 2021-ben 77,9 százalékos volt, ami 2,1 százalékkal rosszabb, mint 2020-ban.

A kapitány beszámolójából kiderül, tavaly a közterületen elkövetett bűncselekmények száma 104-ről 107-re emelkedett, míg a kiemelt bűncselekmények száma 141-ről 133-ra csökkent 2020-hoz képest. Az eredményességi mutató a kiemelten kezelt bűncselekmények esetében 88,9 százalékról 92 százalékra nőtt. A kapitányság illetékességi területén egy emberölés történt, az elkövetőt egy órán belül elfogták.

Emberkereskedelem és rablás miatt két-két, autólopás miatt egy esetben intézkedett a rendőrség. A kábítószer-terjesztéssel kapcsolatos esetek száma duplájára, kettőről négyre emelkedett, a lopások száma 74-ről 85-re, a lakásbetöréseké ötről 12-re.

Kolysza Zoltán a lakosoktól azt kérte, zárják le a kerékpárjukat, és ne hagyják az értékeit a biciklikosárban.

A rendőr ezredes arról is beszélt, hogy 2021-ben 49 személyi sérüléssel járó baleset történt az illetékességi területükön, ez eggyel kevesebb, mint az azt megelőző évben. Elmondta, a „baleseti gócpontokon” folyamatosan ellenőrzéseket végeznek. Hozzátette, a kerékpárosok által okozott balesetek száma továbbra is magasnak számít a városban, ezért a jövőben is kiemelten ellenőrzik a bicikliseket.   

Kiss Péter bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes úgy fogalmazott, szélsőségektől mentes, kiegyensúlyozott volt a Gyulai Rendőrkapitányság munkája tavaly. Megjegyezte, Gyula évek óta jól működő térfigyelő kamerarendszerrel rendelkezik, amely segíti a jogsértések megelőzését és a felderítést.

Kiss Tamásné a beszámoló kapcsán kifejtette, sok kerékpáros szabálytalanul, felülve teker át a zebrákon. Hozzátette, az ellenőrzések visszatartó erőt jelentenének. A képviselő arról is említést tett, hogy a paradicsomi lakótelep szelektív hulladékgyűjtőihez sokan autóval hordják ki a szemetet. Azt kérte, járőrözzenek arra sűrűbben a rendőrök.

Mittag Mónika (Fidesz–KDNP) úgy vélte, még több drogprevenciós programra lenne szükség, hogy a diákok, a szülők és a pedagógusok is kellően tájékozottak legyenek.

Galbács Mihály azt kérte, fokozottan ellenőrizzék a Kossuth téri körforgalmat, ahol a kerékpárosok egy része nem száll le a kerékpárjáról, amikor átkel a zebrán.

Szalai György szerint mostanában keveset hallani a korábban bevezetett kerékpár-regisztrációról.

Görgényi Ernő örömét fejezte ki, hogy nőtt a kapitányság eredményességi mutatója, mint fogalmazott, ez e legjobb módszer a megelőzésre. 

Kolysza Zoltán válaszában hangsúlyozta, tavalyhoz hasonlóan idén is havonta több alkalommal tartanak kerékpáros-ellenőrzéseket. Felhívta rá a figyelmet, hogy a szabálytalankodók helyszíni bírságra számíthatnak.

A drogprevenciós programok kapcsán jelezte, a járási fórumokon mindig felajánlja az iskolaigazgatóknak, hogy éljenek a lehetőséggel, hívják el a munkatársaikat.

Kerékpáros regisztrációt a koronavírus-járvány miatt nem tudtak szervezni, de idén már két alkalommal is lehetőség nyílt rá a gyulai piacnál és a Kossuth téren – ismertette a rendőrkapitány, aki arról is beszámolt, hogy már készülnek az őszi Megvilágosodás Napjára, a rendezvény keretében szintén lehetőség lesz a kerékpárok regisztrációjára.

A beszámolót 12 igennel, egyhangúlag szavazták meg a képviselők.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Növekvő járműforgalom

Wéber Csaba, a Gyulai Határrendészeti Kirendeltség vezetője közölte, az illegális migrációhoz kapcsolódó jogellenes cselekmény miatt 207 személlyel szemben jártak el 2021-ben, ez mintegy 15 százalékos emelkedést jelent a korábbi évhez képest. Mint ismertette, tiltott határátlépést 18 százalékkal többen, 170-en követtek el tavaly. Közülük 101-en a zöldhatáron próbáltak meg bejutni az országba, ez kétszázalékos növekedést jelent 2020-hoz képest. A határőrök mintegy 16 ország állampolgárával szemben jártak el tiltott határátlépés miatt, a legtöbben szír, pakisztáni, afgán, iraki és indiai állampolgárnak vallották magukat.

A kirendeltségvezető arról is beszámolt, hogy a személyforgalom 35,6 százalékkal, a járműforgalom 35 százalékkal emelkedett 2021-ben a közúti határátkelőhelyen. Hozzátette, a békéscsabai légi határátkelőhely személyforgalma 142 százalékkal emelkedett, a járműforgalma pedig a háromszorosára nőtt.

A rendőr alezredes arra is kitért, hogy a járványhelyzet miatt tavaly márciusban bezárták a dénesmajori ideiglenes határátkelőhelyet, idén június 26-án azonban újra megnyitották a forgalom előtt.

Kiss Péter a beszámoló kapcsán kiemelte, a Gyulai Határrendészeti Kirendeltség profin és szakszerűen látta el feladatát tavaly.

Kiss Tamásné azt kérte, ha sor alakul ki a hőségben, a kirendeltség munkatársai segítsék a könnyebb határátlépést, így elkerülhető, hogy a kamionosok dudálással fejezzék ki nemtesztszésüket, mint 2014–15-ben.

Szalai György arról érdeklődött, hogy Gyulát mennyire érinti az illegális migráció.

Alt Norbert köszönetet mondott, amiért a kárpátaljaiaknak és az ukrán menekülteknek összegyűjtött gyulai adományokkal sorban állás nélkül léphették át a határt.

Görgényi Ernő arra kérdezett rá, hogy a megnövekedett tehergépjármű-forgalom összefüggésben van-e azzal, hogy elkészült az M44-es gyorsforgalmi út egy szakasza. A polgármester azt is megkérdezte, hogy szükség van-e a határátkelőhely áteresztőképességének növelésére.

Wéber Csaba elmondta, ha torlódás alakul ki a határátkelőhelyen kilépő irányban, munkatársaik folyamatosan ott vannak a kamionosok között, hőségben pedig különösen odafigyelnek arra, hogy segítsenek, ha kell.

Szalai György kérdésére kifejtette, idén eddig nem tapasztaltak erős migrációs nyomást.

A polgármester felvetésére megerősítette, valóban az M44-es gyorsforgalmi út átadott szakasza okozhatja a tehergépjármű-forgalom növekedését. A kirendeltségvezető arra számít, hogy ha teljesen elkészül az út, akkor tovább növekszik a forgalom. Úgy vélte, az elkerülő út többsávúsítása megoldást jelenthet a problémára. 

A határozati javaslatot 12 igennel, egyhangúlag fogadták el a képviselők.

Az ülésen önkormányzati elismerést adtak át a rendőrkapitány és a kirendeltségvezető javaslatára Petri-Szabó Edina rendőr őrnagynak és Mészáros Csaba rendőr zászlósnak, határrendészeti szakértőnek, valamint gratuláltak Kolysza Zoltánnak az ezredesi kinevezéséhez.  

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kevés a polgárőr, fiatalokat is várnak

Kóti Dániel, a Gyulai Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület elnöke elmondta, az Országos Polgárőr Szövetség és a gyulai önkormányzat egyaránt 800 ezer forinttal támogatta a szervezetüket 2021-ben. Utóbbitól irodahelyiséget és informatikai eszközöket is kaptak – tette hozzá.

Az elnök tájékoztatójából kiderül, az egyesület tagjai tavaly 1460 órát voltak szolgálatban, továbbá 2000 órát teljesítettek a rendőrséggel és a határrendészettel közösen. Emellett 24 órás telefonos ügyeletet is tartottak. A szolgálati idő 30 százalékát a külterületen töltötték, a tanyán élők biztonsága érdekében.

Az ülésen Kóti Dániel arról is beszélt, hogy Szanazugban vízi szolgálatot is teljesítenek, és tavaly lovas tagozattal bővült az egyesületük.

Kitért rá, hogy létszámhiánnyal küzdenek, a 30-32 fős tagságukból jelenleg 12-14-en aktívak. Felhívta rá a figyelmet, hogy polgárőrnek a 18. életévtől, ifjú polgárőrnek 16 éves kortól lehet jelentkezni (a 06-30/205-3138-as telefonszámon).

Kiss Szabolcs (Fidesz–KDNP) a tájékoztató kapcsán úgy fogalmazott, hálával tartoznak a polgárőröknek, amiért feláldozzák a szabadidejüket, hogy segítsék a rendőrség, a határőrség, a katasztrófavédelem munkáját, és mindezt tiszteletdíj nélkül teszik. A képviselő külön is megköszönte, hogy a rendőrséggel közös járőrözés során bejárják az olyan veszélyeztetett tanyákat, ahol idősek élnek egyedül.

Mittag Mónika a tájékoztató kapcsán felvetette, az egyesületnek érdemes volna a középiskolákban toborzót tartani.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Beszámolók

A Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézményének tavalyi tevékenységéről szóló beszámolót és a Volánbusz Zrt. 2021. évi teljesítésről szóló beszámolóját is tárgyalta a grémium. Előbbit 10 igennel, Galbács Mihály tartózkodása mellett, utóbbit, az előterjesztett összegek módosításával, 11 igennel, egyhangúlag szavazta meg a képviselő-testület. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)