Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Stabil és kiegyensúlyozott gazdálkodásra ad lehetőséget Gyula 2024-es büdzséje

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2024. február 29. 20:53
Stabil és kiegyensúlyozott gazdálkodásra ad lehetőséget Gyula 2024-es büdzséje
Elfogadták a város idei költségvetését a képviselő-testület februári ülésén

Gyula város 2024-es költségvetése stabil és kiegyensúlyozott gazdálkodásra ad lehetőséget, adóemelés nélkül – húzta alá Görgényi Ernő polgármester a fürdővárosi képviselő-testület februári ülésén, az idei büdzsé tárgyalásakor. Mint ismertette, idén 9 milliárd 957 millió forint bevétellel és ugyanennyi kiadással számol az önkormányzat.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Stabil és kiegyensúlyozott gazdálkodásra törekszenek

Görgényi Ernő (Fidesz–KDNP) kiemelte: a költségvetésirendelet-tervezet elkészítésekor minden önkormányzati tulajdonú társaság menedzsmentjével és intézményvezetővel egyeztettek.

Elmondta: az önkormányzat köztisztviselőinek illetményét 15 százalékkal emelik idén, és a költségvetés forrást biztosít a fejlesztésekre is.

Galbács Mihály (Mindenki Magyarországa Mozgalom) szerint az idei költségvetés „az adott körülmények között optimális”. Azt is megjegyezte: az önkormányzat 800 millió forintos betétállománya garantálni tudja a biztonságot.

Kitért arra is, hogy tavaly az infláció miatt jelentősen csökkentek a reálbérek, ezt az idei büdzsé a bérfejlesztések révén korrigálja. Hozzátette ugyanakkor, hogy véleménye szerint az önkormányzat a dologi kiadások csökkentésével kompenzálja ezt.

A képviselő úgy vélte, a „helyi adóbevételeknél kicsit erőltetett a 127 százalékos növekmény”.

Kifejtette: a külterületen élő gyerekek utaztatásának térítési díját meg kellene szüntetni.

Azt is nehezményezte, hogy az önkormányzati cégek, köztük a Gyulai Hírlap támogatása emelkedett idén, a Gyula Tv támogatása viszont nem.

A polgármester elmondta: az önkormányzat Gyula Tv-vel kötött korábbi szerződése áprilisban jár le, akkor tesznek javaslatot az emelésre.

Csige Gábor jegyző megerősítette: az önkormányzat 800 millió forintos betétállománya valóban biztonságot nyújt. Hozzátette ugyanakkor, hogy azt az önkormányzat megfelelő gazdálkodásának köszönhetően tudják évről évre fenntartani.

Közölte: a dologi kiadásokra 93 millió forintot fordítottak tavaly, ezt meghaladja az idénre betervezett 110 millió forint.  

Leszögezte: az idénre tervezett adóbevétel összege alatta van a tavalyi évi tényleges teljesítésnek, tehát reálisnak mondható.

A külterületen élő gyerekek utaztatása kapcsán elmondta: a 2023–24-es tanévben a szülői befizetésekből 659 ezer forint bevétel folyt be az önkormányzathoz, és mintegy 14 millió forintos kiadást jelent számára a feladat ellátása az üzemanyagárak alakulásának függvényében. Hozzátette: 3600 forintba kerül a szülőknek egy hónapra a szolgáltatás, amelyet nem szociális alapon biztosít a város.

Galbács Mihály

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Önkormányzati segítség

A 2024. évi költségvetést megalapozó döntéseket szintén egyhangúlag hagyta jóvá a képviselő-testület.

Az előterjesztés alapján az önkormányzat forrást biztosít a Mogyoróssy János Városi Könyvtár dolgozóinak 10 százalékos béremeléséhez, ők ugyanis 2024-ben nem részesülnek központi jogszabály szerinti bérfejlesztésben. Dézsi János igazgató alapbérét és vezetői pótlékát szintén 10 százalékkal emelte a grémium.

A Békés Megyei Kempo Sportegyesületnek az általa elnyert pályázat megvalósításának költségeire 7 millió 980 ezer forint előfinanszírozást segítő kölcsönt biztosít az önkormányzat. A pályázat keretében szervezi meg az egyesület a Küzdelem Napja nevű rendezvényt.

A Gyulai Várszínház NKft.-nek a korábbi évekhez hasonlóan 50 millió forint tagi kölcsönt nyújt az önkormányzat annak érdekében, hogy az elhúzódó pályázati döntések miatt ne kerüljön veszélybe a nyári évad szervezése, lebonyolítása.

Galbács Mihály a Békés Megyei Kempo Sportegyesületnek nyújtott kölcsön kapcsán kifejtette: véleménye szerint nem eléggé átlátható, hogy a szervezet mit valósít meg a Kelet-békési Területfejlesztési Társadalmi Innovációs Egyesület révén elnyert LEADER-pályázatból. Azt is megjegyezte: a sportegyesület minden évben nyereséges, ezért véleménye szerint nehéz megítélni, hogy a kölcsön jogos, vagy nem. Úgy vélte, utólag tájékoztatást kéne adnia a szervezetnek arról, hogy pontosan mire költötte az önkormányzattól kölcsön kapott pénzt.  

Niedermayer Zsolt, a szervezet elnöke elmondta: minden évben két nagyobb rendezvényt szerveznek Gyulán. Legközelebb március 16-án rendezik meg a Küzdelem Napját, amelyre „Bécstől Bukarestig” érkeznek versenyzők, és négy profi bokszmeccset is láthatnak majd a nézők.

Alt Norbert (Fidesz–KDNP) alpolgármester úgy fogalmazott: Galbács Mihályék „tábora szokott hörögni, hogy ebben a városban nincs semmi”. Hozzátette: Gyulán van körülbelül kétszáz olyan civil szervezet, amely azon dolgozik, hogy legyen valami a városban; „veszi a fáradságot, és bead egy bonyolult pályázatot, amely ráadásul utófinanszírozású, csinál erről egy szekrénnyi iratot, és még le is bonyolítja, kvázi amatőrként, az egészet”. Hangsúlyozta: az önkormányzat azzal segíti ezeket a szervezeteket, hogy mindehhez kölcsönt nyújt nekik.

Arról is beszélt, hogy a közeljövőben jelenik meg több LEADER-es pályázat is, ezért várhatóan számos civil szervezet fordul majd hozzájuk segítségért, őket is támogatják majd. Hozzáfűzte: ha nem lennének ilyen egyesületek, szegényebb lenne a város.

Alt Norbert

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Görgényi Ernő emlékeztetett: az elmúlt években rendszeresen adtak civil szervezeteknek hasonló kölcsönöket, hogy az utófinanszírozású pályázataikat meg tudják valósítani.

Kiss Tamásné (Fidesz–KDNP) úgy vélte, hatalmas szervezőmunkát igényel a sportegyesület által évről évre megrendezett esemény. Hozzátette: egy civil szerezetnek nincs pénze arra, hogy ekkora összeget előfinanszírozzon.

Leel-Őssy Gábor (Demokratikus Koalíció) szerint minden tisztelet megillet azokat, akik civilként próbálnak valamit elérni, ugyanakkor érthetőnek tartja Galbács Mihály felvetését. Azt is megjegyezte: mivel egy megnyert pályázatról van szó, vélhetően van költségvetése a rendezvénynek.

Kiss Szabolcs (Fidesz–KDNP) a téma kapcsán kiemelte, hogy az egyesület havi rendszerességgel tart foglalkozásokat a Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézménye fogyatékos ellátottjainak. Az önkormányzati képviselő kijelentette: véleménye szerint „sokkal átláthatóbb egy civil szervezet, mint, mondjuk, egyes pártok külföldi finanszírozása”.

Leel-Őssy Gábor

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A tervezettnél több adó folyt be

Az előirányzottnál több, összesen 2 milliárd 27 millió forint adó folyt be a város kasszájába 2023-ban – közölte Csige Gábor a helyi adózásról szóló beszámoló tárgyalásakor. Az előterjesztést egyhangúlag szavazta meg a képviselő-testület.

A tervezettnél nagyobb bevétel oka az óvatos tervezés és a helyi gazdaság jó teljesítménye – magyarázta a jegyző.  

Elmondta: iparűzési adóból több mint másfél milliárd forint bevétele származott az önkormányzatnak, ez az összadóbevétel 80 százalékát teszi ki. Idegenforgalmi adóból több mint 238 millió forint érkezett be tavaly.

A jegyző az előterjesztés kapcsán felhívta rá a figyelmet, hogy ingatlanszerzésnél bevallási kötelezettsége van az ingatlanszerzőnek a helyi adóhatóság felé. Azt is jelezte, hogy azok az adózók, akiknek hátralékuk van, fizetési könnyítést kérhetnek a polgármesteri hivatal adócsoportjától.

Csige Gábor

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Többletforrás út- és járdafelújításra

A képviselő-testület egyhangú döntésével több mint 81 millió forint többletforrást biztosított az idei költségvetés céltartalékából út- és járdafelújításra.

Görgényi Ernő emlékeztetett: a grémium tavaly júniusban fogadta el az út- és járdafelújítási programot, amelyre 200 millió forint fedezetet biztosított.

Mint ismertette, a tervezés és a műszaki előkészítés után hét projektelemre vállalkozási szerződést kötöttek bruttó 20 millió 674 ezer forint értékben. Az engedélyeztetési eljárások lezárásával, a közbeszerzési eljárás első lépéseként indikatív ajánlatokat kértek be a polgármesteri hivatal mérnöki osztályának munkatársai, ezek alapján a korábbi költségbecslésben szereplő összegen felül további 81 millió 553 ezer forintra van szükség a teljes program megvalósításához.

  

Megújul a városháza homlokzata  

A gyulai városháza homlokzatának felújítására 14 millió 911 ezer forintot biztosított a grémium az idei költségvetés tartalékkeretéből.

A polgármester elmondta: a munkálatok jelenleg is zajlanak. Felidézte: a beruházásra a képviselő-testület tavaly biztosított forrást az intézményfelújítási keret év végére megmaradt szabad forrásából. Az eredeti elképzelések szerint csak a látható vakolathibákat javították volna ki és festették volna le, a kivitelezés közben azonban kiderült, hogy nagyon sok olyan terület van a homlokzaton, ahonnan előbb-utóbb le fog esni a vakolat. Így már a „foltszerű” festés nem lenne esztétikus, a teljes homlokzatot célszerű lenne lefesteni – magyarázta a városvezető. Hozzátette: az alpolgármesteri titkárság erkélye szintén javításra szorul, erre is forrást biztosít a megszavazott összeg.

Az előterjesztésben az áll: az országos műemlék-épületegyüttes utcai homlokzatán utoljára a 2000-es évek legelején végeztek nagyobb állagmegóvási munkákat.

Görgényi Ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Karbantartási keret 

Az ülésen a képviselő-testület egyhangúlag fogadta el a 2023-as választókerületi karbantartási keret felhasználásáról szóló beszámolót is. Az előterjesztésből kiderül: az előirányzott több mint 63 millió forintból 28 millió 944 ezer forintot használtak fel, a maradványt áthúzódó tételként tervezték be a 2024-es költségvetésbe.

  

Megalakult az Első Gyulai Könyves Egyesület

Ugyancsak egyhangúlag szavazták meg a képviselők a Mogyoróssy János Városi Könyvtár 2023-as beszámolóját és 2024-es munkatervét.

A szakmai anyagban Dézsi János igazgató emlékeztetett: az energiaárak emelkedése miatt tavaly változtatniuk kellett az intézmény szolgáltatási körén. Április 15-ig nem szerveztek felnőttprogramokat, és egyes szolgáltatások nem a megszokott helyen voltak elérhetők.

Kiemelte: 2023 decemberében megalakult az Első Gyulai Könyves Egyesület, amely források bevonásával segítheti az intézmény működését.

Kitért rá, hogy csaknem teljesen megvalósult a könyvtári állomány számítógépes feldolgozása. A beszámolóból az is kiderül, hogy az intézmény 1982 új dokumentumot vásárolt 5 millió 880 ezer forint értékben. Ajándékozás által és egyéb módon 417 dokumentum került a könyvtárba 907 ezer forint értékben.

A könyvtár honlapjának megújításához egyelőre nincs forrása az intézménynek, de a TextLib-rendszert a Nemzeti Kulturális Alaptól elnyert pályázati támogatásból fejleszteni tudják idén.

Az igazgató az ülésen köszönetet mondott a támogatásért gyulavári részönkormányzatnak, Kónya István és Mittag Mónika önkormányzati képviselőknek, valamint azoknak a gyulai önkormányzati cégeknek, amelyek támogatásukkal segítették a Nagy Olvasási Kihívás játék megvalósulását.

Dézsi János

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Komoly változások az egészségügyben 

A Gyulai Egészségügyi Alapellátási Intézmény tavalyi évről szóló beszámolóját ugyancsak egyhangúlag fogadta el a képviselő-testület.

Ködmön Zsolt intézményvezető felidézte: tavaly komoly változások történtek az egészségügyben, ami jelentős adminisztrációs terhet jelentett az intézmény számára. A városi központi ügyeleti feladatellátás az Országos Mentőszolgálathoz került, a területi védőnői feladatokat pedig a Békés Vármegyei Központi Kórház vette át az intézménytől.

Az intézményvezető az ülésen megköszönte a segítséget azoknak, akik segítették az „átállást”.

   

Parkolási kedvezmény a gyulaiaknak 

Egyhangúlag módosította a képviselő-testület a fizetős parkolóhelyek működésének és igénybevételének rendjéről szóló önkormányzati rendeletet is. Ez alapján az „éves parkolási díj árából 20%-os kedvezményre jogosult az a gyulai bejelentett lakóhellyel rendelkező, a forgalmi engedélyben tulajdonosként vagy üzembentartóként szereplő természetes személy, aki egyéb, a rendelet szerinti kedvezményre nem jogosult”. A kedvezményt egy motorkerékpárra vagy egy személygépjárműre lehet igényelni.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)