Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A paprika

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2022. július 10. 13:00
A paprika
Csökkenti a krónikus fáradtságot és a kimerültséget

Fotó: pixabay.com

A paprika a magyar konyha egyik legfontosabb fűszere, pedig csak Amerika felfedezése után került Európába. Már elődeink is megfigyelték, hogy aki sok paprikát fogyaszt, egészségesebb az átlagembernél.

A paprika jelentős C-vitamin forrás, de A-, B1, B2-vitamint, illóolajat, pektint, ásványi sókat is nagy mennyiségben tartalmaz. Karotinoid vegyületei antioxidáns és stresszűző hatásúak. Csípősségét a kapszaicin nevű alkaloid okozza. Ez nagyon jó gyulladáscsökkentő hatású. A friss zöldpaprika fogyasztása megszünteti a foghúsvérzést, fogínysorvadást. Ezen kívül csökkenti a krónikus fáradtságot, kimerültséget.

A zöldpaprika és fűszerpaprika sok ételt ízesít, de alapanyagként is felhasználhatjuk. Tölthetjük, vagy lecsó és saláta formájában is kiváló.

 

Ajvár recept

Hozzávalók:

  • 40 dkg kápia paprika
  • 40 dkg padlizsán
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél dl olívaolaj
  • 1 evőkanál vörösborecet
  • csipet só

 

Elkészítés:

Béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit, majd helyezzük rá a paprikát és a padlizsánt. 180 fokos sütőben süssük meg a zöldségeket, előbbi kevesebb, mint fél óra alatt megsül, utóbbinak nagyjából háromnegyed órára van szüksége. Ha elkészültek, hámozzuk meg őket, csípjük le a szárukat, a paprikát csumázzuk ki. Tegyük bele mindkettőt egy turmixgépbe, adjuk hozzá a fokhagymát, az olívaolajat, a borecetet és a csipet sót, majd pépesítsük össze.

Pirítós kenyérrel fogyasztjuk.

 

  • Energia:    665 kcal/ egész adag
  • Fehérje:    8 g
  • Zsír:       50 g
  • Szénhidrát: 32 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)