Fotó: pixabay.com
A paprika a magyar konyha egyik legfontosabb fűszere, pedig csak Amerika felfedezése után került Európába. Már elődeink is megfigyelték, hogy aki sok paprikát fogyaszt, egészségesebb az átlagembernél.
A paprika jelentős C-vitamin forrás, de A-, B1, B2-vitamint, illóolajat, pektint, ásványi sókat is nagy mennyiségben tartalmaz. Karotinoid vegyületei antioxidáns és stresszűző hatásúak. Csípősségét a kapszaicin nevű alkaloid okozza. Ez nagyon jó gyulladáscsökkentő hatású. A friss zöldpaprika fogyasztása megszünteti a foghúsvérzést, fogínysorvadást. Ezen kívül csökkenti a krónikus fáradtságot, kimerültséget.
A zöldpaprika és fűszerpaprika sok ételt ízesít, de alapanyagként is felhasználhatjuk. Tölthetjük, vagy lecsó és saláta formájában is kiváló.
Ajvár recept
Hozzávalók:
- 40 dkg kápia paprika
- 40 dkg padlizsán
- 2 gerezd fokhagyma
- fél dl olívaolaj
- 1 evőkanál vörösborecet
- csipet só
Elkészítés:
Béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit, majd helyezzük rá a paprikát és a padlizsánt. 180 fokos sütőben süssük meg a zöldségeket, előbbi kevesebb, mint fél óra alatt megsül, utóbbinak nagyjából háromnegyed órára van szüksége. Ha elkészültek, hámozzuk meg őket, csípjük le a szárukat, a paprikát csumázzuk ki. Tegyük bele mindkettőt egy turmixgépbe, adjuk hozzá a fokhagymát, az olívaolajat, a borecetet és a csipet sót, majd pépesítsük össze.
Pirítós kenyérrel fogyasztjuk.
- Energia: 665 kcal/ egész adag
- Fehérje: 8 g
- Zsír: 50 g
- Szénhidrát: 32 g
Egészségükre!