Az uborka a konyhakertek elmaradhatatlan növénye. Tápanyagtartalma miatt táplálkozás-élettani szerepe jelentős.
Víztartalma rendkívül magas (96 %), de gazdag káliumban, foszforban, vasban, kalciumban, nátriumban, rostokban és A1, B1, B2, B6, C vitaminban is. Egyes kutatások szerint a legtöbb értéke a héjában van, ezért érdemes héjával együtt fogyasztanunk.
Az uborkalét külsőleg és belsőleg is használják. Ha megisszuk, kellemes üdítőhöz jutunk. Salátája jót tesz a gyomornak és elősegíti az emésztést. Vízhajtó hatása is ismert, így tehermentesíti a keringési rendszert, és nem terheli meg a veséket sem.
Rostjai segítik az egészséges bélműködést. Az uborka a benne lévő karotinoidok révén erősíti az immunrendszert is.
Bőrtisztító hatása miatt a gyógyászatban és bőrápoló termékek alapanyagában megtalálható az uborkalé. Rovar csípés esetén is a péppé zúzott uborka hűsítőként hat. Régen előszeretettel alkalmazták a felszeletelt uborkát a napégett bőrre, ami meggátolta a felhólyagosodást, és enyhülést hozott.
Az uborkát egész évben fogyaszthatjuk friss és tartósított formában.
Sopszka saláta
Hozzávalók:
- 50 dkg kígyóuborka
- 6 db paradicsom
- 2 db paprika
- 1 közepes fej lilahagyma
- 15 dkg juhsajt
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál fehérborecet
- Só ízlés szerint
Elkészítés:
A zöldségeket felkockázzuk, egy tálba rendezzük. Megöntözzük olajjal és borecettel, ízesítjük kis sóval. Tetejét megszórjuk kockára vágott juhsajttal.
Behűtve kínáljuk.
- Energia: 1027 kcal
- Fehérje: 48,2 g
- Zsír: 68,1 g
- Szénhidrát: 57,7 g
Egészségükre!