Fotó: pixabay.com
Az újhagyma nem más, mint a vöröshagyma fiatal példánya, melynek gyökér része nem fejlődött kis teljesen. Ma már egész évben jól hozzáférhető alapanyag.
Nem csak a fehér hagyma részt, de gyakorlatilag az egész zöldséget felhasználhatjuk. Leginkább nyersen fogyasztjuk: vajas kenyérhez, zsíros kenyérhez, mindenféle felvágotthoz, sült húshoz.
Az újhagyma a tápanyagok tárháza: C-, B1-, B2-vitamin, folsav, nikotinsav, valamint vas, kén, szelén, foszfor, kálium, kalcium, réz, cink is található benne. Vitamin és kéntartalma segít a szabadgyökökkel szemben, erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású. Ugyanakkor emésztést serkentő, étvágygerjesztő, vizelethajtó, bélféregűző hatása is van.
Tejszínes-újhagymás csirkeragu
Hozzávalók:
- 60 dkg csirkemellfilé
- 2 dl főzőtejszín
- 1 dl tej
- 1 csokor újhagyma
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 10 dkg krémsajt
- Só ízlés szerint
- Bors ízlés szerint
- 2 evőkanál olaj
Elkészítés:
A csirkemellet kockákra, az újhagymát karikára, a vöröshagymát apróra vágjuk.
A csirkét ízlés szerint fűszerezzük, majd az olajon fehéredésig pirítjuk, szűrőkanállal kivesszük, félretesszük.
A visszamaradt olajon megfuttatjuk a hagymákat (az újhagymának kevesebb idő is elég, ezért picit később adjuk hozzá). Visszatesszük a serpenyőbe a csirkét, felöntjük a tejszínnel, majd belenyomjuk a krémsajtot. Tejjel ízlés szerinti sűrűségűre hígítjuk.
Felforraljuk, kb. 10 perc alatt készre főzzük.
- Energia: 1445kcal
- Fehérje: 156,2g
- Zsír: 70,1g
- Szénhidrát: 38,4g
Egészségükre!