Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Egy régóta rossz állapotú kirakat volt az interpellációs óra egyik témája

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Tóth PéterHÍREK • 2022. április 28. 14:17
Egy régóta rossz állapotú kirakat volt az interpellációs óra egyik témája
A gyulai képviselő-testület április 28-i ülésén a gólyák is szóba kerültek

A megszokott módon az interpellációs órával kezdődött a gyulai képviselő-testület ülése április 28-án a városháza dísztermében. A grémium tanácskozásán forgalmi helyzetek, egy elhanyagolt ingatlan, egy régóta rossz állapotban lévő kirakat és a gólyák is szóba kerültek.

a képviselő-testület április 28-i ülése

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Elsőként Kiss Szabolcs (Fidesz–KDNP) kapott szót, aki két témával érkezett az ülésre. Elmondta: a Nagyváradi út zsákutcájából, amely az Oláh Autósbolt mellett található, meglehetősen nehéz a kihajtás autóval, ugyanis az üzlet előtt gyakran állnak gépkocsik, autóbuszok. A képviselő arra volt kíváncsi, hogy lehet-e forgalmi tükröt felszerelni az érintett szakaszon.

A képviselő arról is beszélt, hogy számos helyen zajlanak jelenleg is útfelújítások, de több utcában, így a Románváros egyes területein is, romlanak az utak a nagysúlyú tehergépjárművek miatt. Felvetette, hogy vizsgálják meg a kisutcák teherbírási kapacitását, ahol pedig szükséges, ott korlátozzák az ilyen típusú járművek behajtását.

Molnár Csaba, a polgármesteri hivatal mérnöki osztályának vezetőjének azt javasolta, hogy tartsanak bejárást a helyszíneken, mert bár a forgalmi tükör felszerelését indokoltnak tartják, de a zsákutcánál vannak fák, illetve létesülni fog egy kerékpárút is, így ezeknek figyelembevételével kell kijelölni a tükör helyét.

kiss szabolcs

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A tehergépjárművek forgalmával kapcsolatban elmondta, hogy a bejárás során megnézik az utcákat, amelyek érintettek, és ha kell, kihelyezik a súlykorlátozó táblákat. Hozzátette: ezekbe az utcákba csak engedéllyel lehetne behajtani.

Görgényi Ernő (Fidesz–KDNP) polgármester hozzátette: a zsákutca kapcsán a rendőrséget is megkeresték, amely szintén támogatják a tükör kihelyezését, de felhívta rá a figyelmet, hogy nem szabad csupán arra hagyatkozni, a Nagyváradi útra való felhajtás előtt ugyanúgy meg kell bizonyosodni a forgalmi viszonyokról, mintha nem lenne ott a tükör.

Mittag Mónika (Fidesz–KDNP) három kérdést tárt a grémium elé: elsőként arra volt kíváncsi, hogy mikor festik le a város parkjaiban található padokat, hiszen sokat megviselt a téli időjárás. Érdeklődött egy korábbi interpellációjáról, amelyben a Jókai Mór utcán tapasztalható helyzetet taglalta, ahol mindig nagy a forgalom, az egyik oldalt pedig elfoglalják a parkoló autók. Akkor ígéretet kapott arra, hogy készítenek egy tanulmányt az elvégzendő feladatokról. Utolsó témájában elmondta, hogy több városban is élő közvetítésben lehet követni a gólyafészkekben zajló életet a madarak hazatérése után, a körzetében lakók pedig felvetették, hogy az Apor téren található fészekhez is lehetne szerelni egy kamerát.

mittag mónika

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A padok kapcsán Daróczi László, a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: február óta végzik az ülőalkalmatosságok felújítását, áprilisban a Göndöcs-kert került sorra, jelenleg pedig a képviselő körzetében zajlanak a munkálatok.

A Jókai Mór utcáról Molnár Csaba elmondta: két lehetőség van, az egyik, hogy megtiltják a parkolást, a másik pedig az utca egyirányúsítása. Utóbbi esetben vizsgálni kell, hogy mik a következmények, hiszen elkerülhetetlen, hogy más utcák forgalma megnövekedjen, illetve ki kellene jelölni egy utcát a visszirányú forgalomnak. Hozzátette: a szükséges tanulmányt a körzeti karbantartási keret terhére készítik el, de a korábbi interpelláció idején már nem volt meg az erre kellő összeg, így azt idén készítik el.

A gólyafészek kapcsán kifejtette: értelemszerűen magasra kell elhelyezni a kamerát, így két megoldás lehetséges. Az egyik szerint a németvárosi templom homlokzatán helyezik el az eszközt, így biztosítva lesz az áramellátás, a további szükséges elemek pedig diszkréten elhelyezhetők, de mindenképpen kell az egyház és az örökségvédelmi hivatal hozzájárulása. A másik lehetőség, hogy a szomszédos oszlopra teszik a kamerát, ebben az esetben biztosítani kell az áramellátást. Az első verzió nagyjából 600 ezer, a második körülbelül 800 ezer forintos költséget jelentene, amely szintén finanszírozható a körzeti karbantartási keretből.

ökrös istván

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Ugyancsak két kérdéssel érkezett a grémium ülésére Ökrös István (Fidesz–KDNP). Az első a Szentháromság temető parkolója előtti ingatlanról szólt, amely rendkívül rossz állapotban van, az elburjánzott növényzettől a járdán sem lehet közlekedni. A képviselő a Bárdos-tó mögötti erdőről is interpellált, ahol gyakran raknak le illegálisan szemetet, ennek a megoldását is kérték tőle a körzet lakói.

Görgényi Ernő kiemelte: a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. elvállalta, hogy a jelenleg ott található hulladékot május 6-ig elszállítja. A városvezető kérte a mérnöki osztályt, vizsgálják meg, hogy az erdőbe vezető út magánút-e, hogy azt a tulajdonossal egyeztetve lezárhassák. Kiss Szabolcs a Tanyavilágban Élők Érdekvédelmi Egyesületének tulajdonában lévő vadkamerákat ajánlotta fel, hogy azokkal figyelhessék meg az erdőrészt.

A temetőnél található ingatlanról Boros Tamás, az igazgatási osztály vezetője nyilatkozott. Elmondta, az ingatlannak egy tulajdonosa van, aki egy helyi rendelet szerint hatósági eljárás alá vonhatnak, valamint kötelezhetik a terület rendbetételére.

szalai györgy

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az utolsó interpelláló Szalai György (Gyulai Városbarátok Köre) volt, aki egy régóta húzódó problémát tárt ismét a képviselő-testület elé. Elmondása szerint több lakó is érdeklődött nála arról, hogy kinek a tulajdonában van Béke sugárúti Burger Center és DM üzlet közötti átjáróban található, falra szerelt kirakat, amely évek óta rossz állapotban van, az üvegét kitörték, és szemetet tárolnak benne.

Görgényi Ernő aláhúzta: a témáról már Mittag Mónika is interpellált korábban. Arról tájékoztatott, hogy a kirakat magánterületen van, hiába nincs elzárva, annak a társasháznak a tulajdonában van, amelyben az üzletek vannak. Az információk szerint a kirakat az 1980-as években készült, az áldatlan állapotokat pedig a tulajdonosoknak kellene felszámolniuk, de erre az önkormányzatnak nincs ráhatása, így az egyetlen járható út, ha a képviselő megkeresi a tulajdonosi kört.

A polgármester kérte, hogy Szalai György konzultáljon az igazgatási osztállyal. Emellett Alt Norbert (Fidesz–KDNP) alpolgármester is a segítségét ajánlotta fel a probléma megoldásában.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)