Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Többletforrást biztosít az önkormányzat a belvízelvezetési rendszer kialakításához

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2022. április 08. 12:30
Többletforrást biztosít az önkormányzat a belvízelvezetési rendszer kialakításához
Rendkívüli ülést tartott a gyulai képviselő-testület

a képviselő-testület április 8-i rendkívüli ülése

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Rendkívüli ülést tartott a gyulai képviselő-testület április 8-án a polgármesteri hivatal ovális termében. A grémium tárgyalt a belvízelvezetési rendszer kialakításához szükséges többletforrásról, valamint a TOP-os városfejlesztési program jóváhagyásáról is.

Görgényi Ernő (Fidesz–KDNP) polgármester ismertette az első napirendi pontot, amely szerint pályázaton kívül forrás biztosítása szükséges a Gyula város települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztése III. ütem elnevezésű TOP-os pályázathoz, amelynek célja egy belvízelvezetési rendszer kialakítása a városban.

A városvezető hozzátette: a grémium tavaly januárban döntött a pályázat benyújtásáról, amelynek összköltsége 344 millió forint, ebből 334 millió forint a támogatás, 9,6 millió forint pedig saját forrás.

Mint mondta, a közbeszerzési eljárást megelőzően, a tervezői költségbecslés alapján, 40 millió forint pályázaton kívül forrás biztosításáról döntött a testület idén februárban. A grémium döntésének napján tört ki az orosz–ukrán háború, amely előre nem látható gazdasági folyamatokat és áremelkedéseket indított el, ezt követően bonyolították le a közbeszerzési eljárást, amelyre hárman nyújtottak be ajánlatot, de a legelőnyösebb is meghaladta a rendelkezése álló fedezetet.

Kifejtette: a piac megmérte az árakat, ez alapján pedig, ha szeretnék megvalósítani a beruházást, még 33,7 millió forint saját forrást kell bevonni.

Galbács Mihály (Mindenki Magyarországa Mozgalom) elmondta, teljes mértékben támogatja az előterjesztést. Hozzátette, a közbeszerzés másik két indulója az elfogadottnál jóval magasabb ajánlatot tett. Nem ezek lesznek-e a valós számok, mire sorra kerül a kivitelezés – kérdezte.

Molnár Csaba, a polgármesteri hivatal mérnöki osztályának vezetője aláhúzta: a közbeszerzési eljárás során minden ajánlattevő kötelezettséget vállalt arra, hogy azon az áron végzi el a munkát, amelyen elvállalta azt, bármilyen költség, amely a szerződésben szereplőn felül felmerül, az a kivitelezőt terheli.

A grémium 13 igennel, egyhangúlag fogadta el az előterjesztést.

A második, egyben utolsó napirendi pont a TOP Plusz Városfejlesztési Programterv jóváhagyásáról, valamint az ennek megvalósításához szükséges, Pénzügyminisztériummal kötendő együttműködési megállapodásról szólt.

Az előterjesztésről Kónya István (Fidesz–KDNP) alpolgármester beszélt, aki úgy fogalmazott, hogy a grémium már többször foglalkozott az előttünk álló tervezési ciklussal a TOP Plusz forrásainak felhasználását illetően, most pedig abba a fázisba értek, amikor a testületnek el kell fogadnia a programtervet, amely a Gyulai járás négy településének konkrét projektelképzeléseit tartalmazza.

Hozzátette: a rendelkezésre álló keret 7,9 milliárd forint, amely a Pénzügyminisztériummal való megállapodást követően lesz elérhető pályázatok formájában a kedvezményezetteknek, tehát mind a négy település számára.

Hangsúlyozta: a programtervben szereplő összegek, ugyancsak az orosz–ukrán háború miatt, már valószínűleg nem fedik a valóságot, de a meglévő keretet nem lehet túllépni, erről is egyeztettek a települések vezetőivel. Megegyeztek, hogy senki sem fogja túllépni a rá eső összeget.

Mint mondta, a járásra vonatkozó fenntartható városfejlesztési stratégiát már elküldték a Pénzügyminisztériumba auditálásra, ha azt rendben találják, megköthetik az együttműködési megállapodást, ezután indulhat a fejlesztések részletes kidolgozása, majd a pályázatírás.

A képviselő-testület 13 igennel egyhangúlag fogadta el az előterjesztést.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)