Fotó: pixabay.com
Hivatalosan teának a teacserje (Camellia sinensis) szárított leveleiből, rügyeiből vagy szárából készülő főzetet nevezzük. Tehát, a tealeveleket nem tartalmazó, más szárított növények, pl. gyógynövények, fűszerek, gyümölcsök főzetét nem nevezhetjük teának.
Bár a teát, koffeintartalma miatt sokan kerülik, ha nem visszük túlzásba fogyasztását, egészségre gyakorolt pozitív hatásait különösebb félnivaló nélkül élvezhetjük.
A teának – különösen a zöldteának – az antioxidáns hatás mellett fertőtlenítő, antibakteriális hatása is van a benne található katekinek jelenlétének köszönhetően. Ugyanakkor a katekinek kedvezően befolyásolják a vér triglicerid és LDL- koleszterinszintjét is.
Az antioxidánsok az emberi szervezet általános egészségvédő molekuláinak tekinthetők, hiszen hatásosan gátolják a szabad gyökök káros hatásait. Az antioxidánsokat nagy mennyiségben tartalmazó tea csökkenti az oxidatív károsodások következtében kialakuló betegségek előfordulását, úgymint a kardiovaszkuláris betegségekét, rosszindulatú daganatokét, ízületi gyulladásokét.
A tea nem elhanyagolható élénkítő hatással is rendelkezik, jelentős koffein- és teofillin-tartalma miatt. Az arra érzékenyek ezért kerüljék a tea késő délutáni, esti fogyasztását, mert alvászavarokhoz, nyugtalansághoz vezethet.
Az üzletekben a következő teákat vásárolhatjuk meg:
Fekete tea
A fekete tea fonnyadt, kiszáradt levelekből készül, mely teljesen oxidálódik. Segíti a vérkeringést és a légzést, valamint jó hatással van a vérnyomásra és az ízületi megbetegedések tüneteinek enyhítésére is. Jelentős fluortartalmának köszönhetően véd a fogszuvasodás ellen. Koffeintartalmára viszont figyeljünk, napi 3-4 csészénél többet ne fogyasszunk belőle!
Zöld tea
A zöld tea szintén fonnyadt levelekből készül, de nem oxidálódik. A leggyakrabban fogyasztott teafajta Japánban és Kínában. Különösen magas antioxidáns-tartalommal rendelkezik, erősíti az immunrendszert, csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet, serkenti az anyagcserét.
Oolong tea
Az oolong tea, félúton van a fekete és a zöld tea között, hiszen fonnyadt levelekből készül és részlegesen oxidálódik, így mindkét teafajta pozitív tulajdonságaival rendelkezik. Az oolong tea flavonoidokban gazdag, így rákellenes hatású. Elősegíti az inzulin szabályozását, valamint csökkenti a vérnyomást. Jó hatással van az agy működésére, javítja a koncentrációt és a memóriát.
Fehér tea
A fehér tea nem fonnyadt és egyáltalán nem is oxidálódik. Antioxidáns-tartalma kétszerese a zöld teának, magas káliumtartalma pedig segíti az egészséges izomműködést. Jó immunerősítő, és hatással van a megfelelő pajzsmirigyműködésre is. Rendszeresen fogyasztásával csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata.
Bármelyiket is választják, egészségükre váljék!