Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A tea

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2022. március 20. 13:00
A tea
Az antioxidáns hatás mellett fertőtlenítő, antibakteriális hatása is van

Fotó: pixabay.com

Hivatalosan teának a teacserje (Camellia sinensis) szárított leveleiből, rügyeiből vagy szárából készülő főzetet nevezzük. Tehát, a tealeveleket nem tartalmazó, más szárított növények, pl. gyógynövények, fűszerek, gyümölcsök főzetét nem nevezhetjük teának.

Bár a teát, koffeintartalma miatt sokan kerülik, ha nem visszük túlzásba fogyasztását, egészségre gyakorolt pozitív hatásait különösebb félnivaló nélkül élvezhetjük.

A teának – különösen a zöldteának – az antioxidáns hatás mellett fertőtlenítő, antibakteriális hatása is van a benne található katekinek jelenlétének köszönhetően.  Ugyanakkor a katekinek kedvezően befolyásolják a vér triglicerid és LDL- koleszterinszintjét is.

Az antioxidánsok az emberi szervezet általános egészségvédő molekuláinak tekinthetők, hiszen hatásosan gátolják a szabad gyökök káros hatásait. Az antioxidánsokat nagy mennyiségben tartalmazó tea csökkenti az oxidatív károsodások következtében kialakuló betegségek előfordulását, úgymint a kardiovaszkuláris betegségekét, rosszindulatú daganatokét, ízületi gyulladásokét.

A tea nem elhanyagolható élénkítő hatással is rendelkezik, jelentős koffein- és teofillin-tartalma miatt. Az arra érzékenyek ezért kerüljék a tea késő délutáni, esti fogyasztását, mert alvászavarokhoz, nyugtalansághoz vezethet.

Az üzletekben a következő teákat vásárolhatjuk meg:

Fekete tea

A fekete tea fonnyadt, kiszáradt levelekből készül, mely teljesen oxidálódik. Segíti a vérkeringést és a légzést, valamint jó hatással van a vérnyomásra és az ízületi megbetegedések tüneteinek enyhítésére is. Jelentős fluortartalmának köszönhetően véd a fogszuvasodás ellen. Koffeintartalmára viszont figyeljünk, napi 3-4 csészénél többet ne fogyasszunk belőle!

Zöld tea

A zöld tea szintén fonnyadt levelekből készül, de nem oxidálódik. A leggyakrabban fogyasztott teafajta Japánban és Kínában. Különösen magas antioxidáns-tartalommal rendelkezik, erősíti az immunrendszert, csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet, serkenti az anyagcserét.

Oolong tea

Az oolong tea, félúton van a fekete és a zöld tea között, hiszen fonnyadt levelekből készül és részlegesen oxidálódik, így mindkét teafajta pozitív tulajdonságaival rendelkezik. Az oolong tea flavonoidokban gazdag, így rákellenes hatású. Elősegíti az inzulin szabályozását, valamint csökkenti a vérnyomást. Jó hatással van az agy működésére, javítja a koncentrációt és a memóriát.

Fehér tea

A fehér tea nem fonnyadt és egyáltalán nem is oxidálódik. Antioxidáns-tartalma kétszerese a zöld teának, magas káliumtartalma pedig segíti az egészséges izomműködést. Jó immunerősítő, és hatással van a megfelelő pajzsmirigyműködésre is. Rendszeresen fogyasztásával csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata.

Bármelyiket is választják, egészségükre váljék!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)