Fotó: pixabay.com
A korai szanszkrit írások szerint Indiában nagyon fontos volt a kókuszpálma, úgy is hívták, hogy „kalpa vriksha”, ami annyit jelent, hogy „az élet minden szükségletét adó fa”.
A kókusz belét a trópusokon általában frissen fogyasztják, de szárítva is használják. A vízbe áztatott és kipréselt kókuszbélből készül a kókusztej, melyet frissen adnak az ételekhez, vagy kókusztejport készítenek belőle. A kókusztej laktóz mentes, így tejcukor érzékenyek is fogyaszthatják.
A kókusz sok kalciumot, cinket, vasat, B vitamint, E vitamint, niacint, tartalmaz. A kalcium hasznosulását segíti a foszfor és D vitamin tartalma is. Ezért csontritkulásban szenvedők, kismamák és gyermekek számára is igen fontos táplálék lehet.
A kókuszbélből készül a kókuszzsír, mely sütéshez kiváló, és többször is süthetünk benne, mert a magas hőmérséklet nem tesz kárt a zsírsav-szerkezetében. A reszelt kókuszt édességekhez, süteményekhez használjuk, de ízesíthetünk vele húsételeket, nyersen salátákba is használhatjuk.
Kókuszos puliszkasüti (tej- tojás és gluténmentes)
Hozzávalók:
- 1 csésze kukoricadara
- 4 csésze víz
- 1 csésze kókuszreszelék
- ½ csésze nádcukor vagy ízlés szerint édesítő
- vanília aroma
- 4 evőkanál margarin (kb. 5-6 dkg)
Elkészítés:
A vizet egy nagy edényben felforraljuk, és hozzáadjuk a kókuszt, a cukrot és a vaníliát, majd kis lángra vesszük, és belekeverjük a kukoricadarát. Folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg szépen elválik az edény falától, és hozzákeverjük a margarint. A masszát egy tepsibe öntjük, kókusszal vastagon megszórjuk a tetejét, megvárjuk, míg kihűl, és felszeleteljük.
Energia: 1335 kcal
Fehérje: 25 g
Zsír: 72 g
Szénhidrát: 143 g
Kókuszos káposztasaláta
Hozzávalók:
egy fej káposzta
1 fej lilahagyma
¾ pohár mazsola
¾ pohár hámozott, szeletelt, pirított mandula
4 evőkanál kókusz
Öntet:
- 1/3 pohár olaj
- 1/3 pohár citromlé
- 1 kávéskanál zúzott fokhagyma
- 1 evőkanál méz
- só, bors
Elkészítés:
A káposztát legyaluljuk, a hagymát felszeleteljük és összekeverjük a többi hozzávalóval. Az öntet összetevőit kis üvegben jól összerázzuk és ráöntjük a káposztás keverékre. Fél órát hagyjuk összeérni.
Energia: 1972 kcal
Fehérje: 57 g
Zsír: 150 g
Szénhidrát: 177 g