Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kókusz

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2022. február 27. 15:00
A kókusz
Csontritkulásban szenvedők, kismamák és gyermekek számára is igen fontos táplálék

Fotó: pixabay.com

A korai szanszkrit írások szerint Indiában nagyon fontos volt a kókuszpálma, úgy is hívták, hogy „kalpa vriksha”, ami annyit jelent, hogy „az élet minden szükségletét adó fa”.

A kókusz belét a trópusokon általában frissen fogyasztják, de szárítva is használják. A vízbe áztatott és kipréselt kókuszbélből készül a kókusztej, melyet frissen adnak az ételekhez, vagy kókusztejport készítenek belőle. A kókusztej laktóz mentes, így tejcukor érzékenyek is fogyaszthatják.

A kókusz sok kalciumot, cinket, vasat, B vitamint, E vitamint, niacint, tartalmaz. A kalcium hasznosulását segíti a foszfor és D vitamin tartalma is. Ezért csontritkulásban szenvedők, kismamák és gyermekek számára is igen fontos táplálék lehet.

A kókuszbélből készül a kókuszzsír, mely sütéshez kiváló, és többször is süthetünk benne, mert a magas hőmérséklet nem tesz kárt a zsírsav-szerkezetében. A reszelt kókuszt édességekhez, süteményekhez használjuk, de ízesíthetünk vele húsételeket, nyersen salátákba is használhatjuk.

 

Kókuszos puliszkasüti (tej- tojás és gluténmentes)

Hozzávalók:

  • 1 csésze kukoricadara
  • 4 csésze víz
  • 1 csésze kókuszreszelék
  • ½ csésze nádcukor vagy ízlés szerint édesítő
  • vanília aroma
  • 4 evőkanál margarin (kb. 5-6 dkg)

 

Elkészítés:

A vizet egy nagy edényben felforraljuk, és hozzáadjuk a kókuszt, a cukrot és a vaníliát, majd kis lángra vesszük, és belekeverjük a kukoricadarát. Folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg szépen elválik az edény falától, és hozzákeverjük a margarint. A masszát egy tepsibe öntjük, kókusszal vastagon megszórjuk a tetejét, megvárjuk, míg kihűl, és felszeleteljük.

Energia:    1335 kcal

Fehérje:    25 g

Zsír:       72 g

Szénhidrát: 143 g

 

Kókuszos káposztasaláta

Hozzávalók:

egy fej káposzta

1 fej lilahagyma

¾ pohár mazsola

¾ pohár hámozott, szeletelt, pirított mandula

4 evőkanál kókusz

 

Öntet:

  • 1/3 pohár olaj
  • 1/3 pohár citromlé
  • 1 kávéskanál zúzott fokhagyma
  • 1 evőkanál méz
  • só, bors

 

Elkészítés:

A káposztát legyaluljuk, a hagymát felszeleteljük és összekeverjük a többi hozzávalóval. Az öntet összetevőit kis üvegben jól összerázzuk és ráöntjük a káposztás keverékre. Fél órát hagyjuk összeérni.

Energia:    1972 kcal

Fehérje:    57 g

Zsír:       150 g

Szénhidrát: 177 g

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)