Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A sajt

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2022. február 20. 13:00
A sajt
Koncentrált formában tartalmazza a tej értékes összetevőit

Fotó: pixabay.com

Az egészséges táplálkozás egyik alap kérdése, hogy megfelelő mennyiségű fehérjéhez jusson szervezetünk. A tejen és a többi tejterméken, ezen belül a különféle sajtokon keresztül nagyon értékes tápanyagokhoz jutunk.

A sajt koncentrált formában tartalmazza a tej értékes összetevőit. A sajt fehérjéje teljes értékű, azaz komplett fehérje, mert tartalmazza az összes életfontosságú aminosavat, amelyet a szervezetünk nem tud előállítani.

A kalcium, magnézium, cink és foszfortartalma is jelentős. Így hozzájárul az egészséges vérnyomás-, emésztés-, idegi működés fenntartásában. Erősíti a csontokat, védő hatással van a fogszuvasodással szemben is.

A sajt vitamintartalma változó: függ az évszaktól, és a sajt zsírtartalmától. A zsírban oldódó vitaminok közül az A-vitamin, a vízben oldódóak közül pedig a B-vitamincsoport található benne legnagyobb mennyiségben.

Nagyon sok sajt természetesen laktózmentes. Ugyanis az érlelés során a különböző jótékony baktériumok lebontják a tejcukrot, így a hosszan érlelt sajtok gyakran teljesen laktózmentesek.

A sajtot sokféleképp fogyaszthatjuk. Felhasználhatjuk például ételek készítéséhez, szendvicsekhez, hús helyett feltétnek, saláták vagy sütemények gazdagításához.

Gyümölcsös sajtkoktél

Hozzávalók:

  • 1 db körte
  • 1 db alma
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 2 kanál durvára darabolt dió
  • 1 citrom
  • 10 trappista sajt
  • 10 dkg feta sajt
  • 20 dkg sajtkrém
  • 1 dl tejföl
  • méz

Elkészítés:

A sajtkrémet és a tejfölt simára kikeverjük, hozzáadunk a mézet, citromlevet, reszelt citromhéjat és pici sót. Ne legyen túl édes, inkább pikáns ízű. A sajtokat, a meghámozott, kicsumázott gyümölcsöket apró kockákra vágjuk, és a feldarabolt dióval együtt a mártásba forgatjuk. Üvegtálkákba tesszük, és gyümölcs-, illetve diódarabokkal díszítve tálaljuk.

Energia:    2189 kcal

Fehérje:    88 g

Zsír:       112,8 g

Szénhidrát: 148 g

Japán sajttorta

Hozzávalók (16 cm kerek formához):

  • 120 g mascarpone
  • 120 g fehér csokoládé
  • 3 db tojás

Elkészítés:

A sütőformát sütőpapírral kibéleljük, a sütőt 170 fokra előmelegítjük.

A tojásokat szétválasztjuk. A csokoládét gőzfürdő felett felolvasztjuk, kissé kihűtjük. A mascarpone sajttal kikeverjük, hozzáadjuk egyenként a tojások sárgáját, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beledolgozzuk.

A kapott masszát az előkészített formába tesszük, a formát párszor kicsit hozzáverjük az asztalhoz, hogy a buborékok elillanjanak.

A kör alakú sütőformát mély tepsibe tesszük, a tepsibe forró vizet öntünk, majd az egészet 15 percre sütőbe tesszük. 15 perc elteltével a hőfokot 160 fokra csökkentjük és további 15 percig sütjük. A tortát kihűtjük, tálaljuk.

Energia:    1434 kcal

Fehérje:    31,8 g

Zsír:       111 g

Szénhidrát: 68,4 g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)