Fotó: pixabay.com
Az egészséges táplálkozás egyik alap kérdése, hogy megfelelő mennyiségű fehérjéhez jusson szervezetünk. A tejen és a többi tejterméken, ezen belül a különféle sajtokon keresztül nagyon értékes tápanyagokhoz jutunk.
A sajt koncentrált formában tartalmazza a tej értékes összetevőit. A sajt fehérjéje teljes értékű, azaz komplett fehérje, mert tartalmazza az összes életfontosságú aminosavat, amelyet a szervezetünk nem tud előállítani.
A kalcium, magnézium, cink és foszfortartalma is jelentős. Így hozzájárul az egészséges vérnyomás-, emésztés-, idegi működés fenntartásában. Erősíti a csontokat, védő hatással van a fogszuvasodással szemben is.
A sajt vitamintartalma változó: függ az évszaktól, és a sajt zsírtartalmától. A zsírban oldódó vitaminok közül az A-vitamin, a vízben oldódóak közül pedig a B-vitamincsoport található benne legnagyobb mennyiségben.
Nagyon sok sajt természetesen laktózmentes. Ugyanis az érlelés során a különböző jótékony baktériumok lebontják a tejcukrot, így a hosszan érlelt sajtok gyakran teljesen laktózmentesek.
A sajtot sokféleképp fogyaszthatjuk. Felhasználhatjuk például ételek készítéséhez, szendvicsekhez, hús helyett feltétnek, saláták vagy sütemények gazdagításához.
Gyümölcsös sajtkoktél
Hozzávalók:
- 1 db körte
- 1 db alma
- 10 dkg aszalt szilva
- 2 kanál durvára darabolt dió
- 1 citrom
- 10 trappista sajt
- 10 dkg feta sajt
- 20 dkg sajtkrém
- 1 dl tejföl
- méz
Elkészítés:
A sajtkrémet és a tejfölt simára kikeverjük, hozzáadunk a mézet, citromlevet, reszelt citromhéjat és pici sót. Ne legyen túl édes, inkább pikáns ízű. A sajtokat, a meghámozott, kicsumázott gyümölcsöket apró kockákra vágjuk, és a feldarabolt dióval együtt a mártásba forgatjuk. Üvegtálkákba tesszük, és gyümölcs-, illetve diódarabokkal díszítve tálaljuk.
Energia: 2189 kcal
Fehérje: 88 g
Zsír: 112,8 g
Szénhidrát: 148 g
Japán sajttorta
Hozzávalók (16 cm kerek formához):
- 120 g mascarpone
- 120 g fehér csokoládé
- 3 db tojás
Elkészítés:
A sütőformát sütőpapírral kibéleljük, a sütőt 170 fokra előmelegítjük.
A tojásokat szétválasztjuk. A csokoládét gőzfürdő felett felolvasztjuk, kissé kihűtjük. A mascarpone sajttal kikeverjük, hozzáadjuk egyenként a tojások sárgáját, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beledolgozzuk.
A kapott masszát az előkészített formába tesszük, a formát párszor kicsit hozzáverjük az asztalhoz, hogy a buborékok elillanjanak.
A kör alakú sütőformát mély tepsibe tesszük, a tepsibe forró vizet öntünk, majd az egészet 15 percre sütőbe tesszük. 15 perc elteltével a hőfokot 160 fokra csökkentjük és további 15 percig sütjük. A tortát kihűtjük, tálaljuk.
Energia: 1434 kcal
Fehérje: 31,8 g
Zsír: 111 g
Szénhidrát: 68,4 g
Jó étvágyat!


























