Fotó: pixabay.com
A Biblia elbeszélése szerint Ábrahám a három férfi megvendégelésekor vajat is felszolgált. A vajfogyasztás sokáig a jólét szimbólumának számított. Az utóbbi három évtizedben azonban összefüggésbe hozták a vér koleszterinszintjének emelkedésével, így jelentősen csökkent a népszerűsége.
A vaj magas energiatartalmú készítmény, ami közel 80%-os zsírtartalmának köszönhető. Ennek nagy része telített, kisebb mértékben egyszeresen telítetlen, és legkisebb mennyiségben többszörösen telítetlen zsírsav. Ez utóbbi főleg linolsavat jelent, ami az idegrendszer egészséges működéséhez fontos ómega-3 zsírsav.
A vaj, mint minden állati eredetű zsiradék, koleszterint is tartalmaz. Azonban tudni kell, hogy az egészségmegőrző táplálkozás ajánlata szerint is napi 300 mg táplálékkal elfogyasztott koleszterinmennyiség elfogadható. Napi 20 g vaj (1 db mini vaj) pedig csak 46 mg koleszterinterhelést jelent, így nem indokolt az étrendből kihagyni. Ezt erősíti az is, hogy a tejzsírban foszfolipidek (lecitin, kefalin) is találhatók, melyek emulgeáló hatásukkal a koleszterint oldatban tartják, így segítik a vér egyenletes zsírszállítását, és csökkentik annak lehetőségét, hogy a koleszterin az érfalra rakódjon. Csupán a szélsőségesen nagy mennyiségű és túl gyakori vajfogyasztástól kell óvakodni!
A vaj fontos vitaminforrás. A zsírban oldódó vitaminok közül nagyobb mennyiségben az A- és D-vitamin, kisebb mennyiségben az E-vitamin található meg benne. Az A-vitamin szükséges a szem egészségéhez, a bőr épségéhez, emellett hat a szabadgyök-képzés ellen is. A D-vitamin segíti a kalciumfelvételt, így a csontok és fogak épségéhez elengedhetetlen. Az E-vitamin az avasodást gátolja, és szintén kiváló antioxidánshatású.
A vaj felhasználható sütésre, főzésre és kenőzsiradékként egyaránt. Viszonylag alacsony hőmérsékleten túlhevül, ezért bő zsírban sütésre nem alkalmas.
Petrezselymes fűszervaj
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- 5 dkg natúr vajkrém
- 1 csokor petrezselyem
- só ízlés szerint
- fokhagyma-granulátum ízlés szerint
Elkészítés:
A teavajat mikróban picit megolvasztjuk (lágy állagú legyen). Hozzákeverjük a natúr vajkrémet. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, petrezselyemmel, fokhagyma-granulátummal.
Pár órára érdemes hűtőbe tenni, hogy ne legyen túl lágy.
- Energia: 924 kcal
- Fehérje: 3,2 g
- Zsír: 101 g
- Szénhidrát: 5,4 g
Jó étvágyat!