Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A vaj

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2022. február 13. 16:00
A vaj
Fontos vitaminforrás

Fotó: pixabay.com

A Biblia elbeszélése szerint Ábrahám a három férfi megvendégelésekor vajat is felszolgált. A vajfogyasztás sokáig a jólét szimbólumának számított. Az utóbbi három évtizedben azonban összefüggésbe hozták a vér koleszterinszintjének emelkedésével, így jelentősen csökkent a népszerűsége.

A vaj magas energiatartalmú készítmény, ami közel 80%-os zsírtartalmának köszönhető. Ennek nagy része telített, kisebb mértékben egyszeresen telítetlen, és legkisebb mennyiségben többszörösen telítetlen zsírsav. Ez utóbbi főleg linolsavat jelent, ami az idegrendszer egészséges működéséhez fontos ómega-3 zsírsav.

A vaj, mint minden állati eredetű zsiradék, koleszterint is tartalmaz. Azonban tudni kell, hogy az egészségmegőrző táplálkozás ajánlata szerint is napi 300 mg táplálékkal elfogyasztott koleszterinmennyiség elfogadható. Napi 20 g vaj (1 db mini vaj) pedig csak 46 mg koleszterinterhelést jelent, így nem indokolt az étrendből kihagyni. Ezt erősíti az is, hogy a tejzsírban foszfolipidek (lecitin, kefalin) is találhatók, melyek emulgeáló hatásukkal a koleszterint oldatban tartják, így segítik a vér egyenletes zsírszállítását, és csökkentik annak lehetőségét, hogy a koleszterin az érfalra rakódjon. Csupán a szélsőségesen nagy mennyiségű és túl gyakori vajfogyasztástól kell óvakodni!

A vaj fontos vitaminforrás. A zsírban oldódó vitaminok közül nagyobb mennyiségben az A- és D-vitamin, kisebb mennyiségben az E-vitamin található meg benne. Az A-vitamin szükséges a szem egészségéhez, a bőr épségéhez, emellett hat a szabadgyök-képzés ellen is. A D-vitamin segíti a kalciumfelvételt, így a csontok és fogak épségéhez elengedhetetlen. Az E-vitamin az avasodást gátolja, és szintén kiváló antioxidánshatású.

A vaj felhasználható sütésre, főzésre és kenőzsiradékként egyaránt. Viszonylag alacsony hőmérsékleten túlhevül, ezért bő zsírban sütésre nem alkalmas.

Petrezselymes fűszervaj

Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg natúr vajkrém
  • 1 csokor petrezselyem
  • só ízlés szerint
  • fokhagyma-granulátum ízlés szerint

 

Elkészítés:

A teavajat mikróban picit megolvasztjuk (lágy állagú legyen). Hozzákeverjük a natúr vajkrémet. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, petrezselyemmel, fokhagyma-granulátummal.

Pár órára érdemes hűtőbe tenni, hogy ne legyen túl lágy.

 

  • Energia:    924 kcal
  • Fehérje:    3,2 g
  • Zsír:       101 g
  • Szénhidrát: 5,4 g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM