Az árpagyöngy, vagy német nyelvből átvett az árpa egy olyan formája, amit előgőzöltek, és külső rétegét eltávolították. Emiatt gyorsabban megfő, mint a teljes árpaszem.
Sajnos a folyamat során veszít tápértékéből, mivel a rostok és ásványi anyagok nagy része az eltávolított rétegben található meg. Ennek ellenére is megörvendeztethetjük a szervezetünket, ha többször bevonjuk az étrendünkbe. Már a vikingek és a római gladiátorok is fogyasztották. Az árpagyöngy gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2-, B5-, B6), ásványi sókban (kalcium, vas, foszfor, kálium, szilícium), fehérjében és keményítőben. Kedvezően hat az emésztésre, megelőzi a székrekedést, javítja a bélműködést. Vizelethajtó, méregtelenítő, lúgosító hatása is van. A belek és a kiválasztó-rendszer gyulladásinál is jó hatású. A szellemi tevékenységet végzőknek, stresszes embereknek foszfortartalmával segít. Igen jó alternatívája a rizsnek. Az árpagyöngyöt érdemes felhasználás előtt néhány órára beáztatni, főzési ideje így is jó kétszerese a rizsének.
Árpagyöngy köret
Hozzávalók (4 adag):
- 20 dkg árpagyöngy
- 1 kávéskanál só
Elkészítés:
Az árpagyöngyöt egy szitán keresztül, folyó vízben alaposan, többször átmossuk át. Egy tálba tesszük, és háromszoros mennyiségű vízzel felöntjük. Lefedjük, és 8-12 órára, de legalább egy éjszakára hagyjuk ázni. Áztatás után az áztatólevet nem kell leöntenünk, feltehetjük benne főni az árpát. Ha elég ideig áztattuk 15-20 perc alatt, lassú tűzön elkészül. (Ha nem áztattuk be az árpát, akkor is elkészíthető az étel, de úgy legalább egy órán át fő puhára.) Az árpagyöngy akkor igazán jó, ha megkóstolva jó puha, de kicsit roppanós marad. A főzés legvégén kell sózni.
- Energia: 720 kcal
- Fehérje: 18 g
- Zsír: 2 g
- Szénhidrát: 150 g
Árpagyöngy felfújt
Hozzávalók:
- 40 dkg árpagyöngy
- 4 dl tej
- 4 egész tojás
- 16 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 2 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg mazsola
- 1db citrom reszelt héja
- csipetnyi só
- dzsem vagy málnaszörp
Elkészítés:
Az árpagyöngyöt jól megmossuk, majd felhasználás előtt legalább 8-10 órával hideg vízbe beáztatjuk, majd leszűrjük és először kevés sós vízben kezdjük el főzni, közben a tejet is hozzáadjuk. Amikor megpuhult, hagyjuk kihűlni. (ha kellő ideig áztatjuk, viszonylag gyorsan 15-20 perc alatt megfő). A vajat a cukorral és a tojások sárgájával habosra keverjük, ízesítjük a citrom reszelt héjával, mazsolával és a vaníliáscukorral. Összekeverjük az árpagyönggyel és a felvert tojásfehérjével. Kivajazott tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben megsütjük. Kockákra vágva barackdzsemmel vagy málnaszörppel tálaljuk.
- Energia: 3840 kcal
- Fehérje: 71 g
- Zsír: 119 g
- Szénhidrát: 589 g
Egészségükre!


























