Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Társasház alapítása

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2022. január 18. 18:00
Társasház alapítása
Az ügytípusokról a www.drliptakanna.hu oldalon találhatók további részletek

dr. lipták anna

Társasházat fennálló vagy felépítendő épületre lehet alapítani, de feltétele, hogy abban legalább két, külön tulajdonként bejegyezhető lakás, illetőleg nem lakás céljára szolgáló helyiség legyen vagy legyen kialakítható. Az alapítás az ingatlan valamennyi tulajdonostársa alapító okiratban kifejezett alapítási elhatározással (konszenzussal) történik.

 Az alapításhoz a társasháztulajdonnak az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzése is szükséges, mely a közokiratba vagy ügyvéd (kamarai jogtanácsos) által ellenjegyzett magánokiratba foglalt alapító okirat alapján történik. Az alapító okiratban meg kell határozni:

• a külön tulajdonba kerülő lakásokat, nem lakás céljára szolgáló helyiségeket (alaprajz alapján);
• a közös tulajdonban álló épületrészekből és a földrészletből az egyes tulajdonostársakat megillető – a külön tulajdonba kerülő lakáshoz tartozó – tulajdoni hányadot és ezek meghatározásának módját;
• a közös tulajdonba kerülő épületrészek felsorolását;
• az ingatlan-nyilvántartás szabályai által megkívánt egyéb adatot, jogot és tényt;
• a közösség közös nevét, amely egyéb megjelölés hiányában a társasház címe, a társasház megjelöléssel együtt.

Maga az alapítás sokszor az egyszerűbb történet a módosításhoz és a társasház működéséhez képest, hiszen alapításkor általában konszenzus van a tulajdonostársak között. A társasház ugyanis általában előrelépést jelent a közös tulajdoni formával szemben, mely sokszor megelőz egy-egy társasház-alapítást. A társasházat azért szokták preferálni a közös tulajdonnal szemben, mert abban minden különálló lakóegység külön helyrajzi számot, albetétet kap, azzal minden tulajdonostárs önállóan rendelkezhet, így tisztább, egyszerűbb a jogi helyzet például egy adásvétel során. Arra azonban mindenképpen felhívom a figyelmet, hogy a társasházi törvényben foglalt rendelkezések betartása bizony komoly odafigyelést igényel a társasházi működés során, így vannak olyan helyzetek, amikor egy közös tulajdonú ingatlannal kapcsolatos döntéshozatal – jól megszövegezett használati megállapodással – egyszerűbb a tulajdonostársak számára!

Dr. Lipták Anna

Tel: +36-20/416-9500

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)