Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az utolsó felvételek is elkészültek az Erkel-emlékház mesterséges intelligencián alapuló eszközéhez

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2022. január 12. 17:48
Az utolsó felvételek is elkészültek az Erkel-emlékház mesterséges intelligencián alapuló eszközéhez
Az okostükröt karmesteri kézmozdulatokhoz hasonló mozgással vezérelhetik majd a látogatók

Fotó: Almásy-kastély Facebook-oldala 

Az utolsó felvételek is elkészültek a napokban Erkel Ferenc Emlékház egyik új, mesterséges intelligencián alapuló interaktív eszközéhez, az okostükörhöz, amelyben többek között a gyermek Erkel Ferenc jelenik majd meg – mondta el lapunknak Fábián Tamás kommunikációs vezető.

Mint arról korábban beszámoltunk, saját fejlesztésű, országosan egyedülálló interaktív elemekkel, okostükörrel és zenélő paddal bővül a kiállítóhely tárlata a Kubinyi Ágoston Program keretében. A 8,9 millió forintos összértékű beruházás révén Erkel Ferenc 1849-es kéziratos kottája és a legértékesebb emléktárgyának számító aranykoszorú is helyet kaphat a kiállításon.    

Fábián Tamástól megtudtuk, a gyermek Erkel mellett a zeneszerző felnőtt alakja is megjelenik majd az okostükörben. Emellett Czingulszky Simon, Erkel első tanítója, Babáj Gyurka, a Dél-Alföld egyik leghíresebb betyárja, Szén József világhírű sakkozó, a Pesti Sakk-kör egyik alapítója, Szamossy Elek festőművész és gróf Zichy Géza félkarú zongoraművész is feltűnik majd az eszközön, amelyet karmesteri kézmozdulatokhoz hasonló mozgással vezérelhetnek majd a látogatók. A szakember elárulta, a neves személyiségeket helyi amatőr színészek és békéscsabai színművészek alakítják.

Fotó: Almásy-kastély Facebook-oldala 

A szakember kiemelte, a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont és a vár után az Erkel-emlékház lesz a harmadik olyan kiállítóhelye a városnak, ahol interaktív eszköz segíti az élményalapú információátadást. Hozzátette: az okostükör műszaki vezetőjük, Temesváry János fejlesztése, és a zenélő pad elektronikáját is munkatársuk rakta össze.

A kommunikációs vezető arról is beszámolt, hogy a 2011-ben átadott kiállítóhely arculata is frissül, és további új eszközöket is felfedezhetnek majd a látogatók a megújult tárlaton.  

Fábián Tamás elmondta: az átadás pontos időpontja még nem ismert, a kiállítás várhatóan tavasszal nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)