Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Karácsonyi hagyományos ételek a Kolbászkirály asztalán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2021. december 17. 17:40
Karácsonyi hagyományos ételek a Kolbászkirály asztalán
Dékány Feri bácsi történetei a kolbászkészítésről és a karácsonyról

Dékány Ferenc és családja számára a december eseményekkel teli hónap. Az év vége cégük, a Deka Union számára az egyik legforgalmasabb időszak – a kolbászok, füstölt és disznótoros sütni való áruk sok család karácsonyi és szilveszteri asztalán játszanak főszerepet. Az év eleji szokásos lassulás előtt a piac pörög, a vásárlók finomabbnál finomabb falatokat keresnek az ünnepi asztalra, melyekből a kolbász sem marad ki.

Dékány Ferenc és családja 

„A kolbásznak a karácsonyi ünnepi étkezésben is fontos szerepe van. Katolikus családból származom, mindig betartottuk a 24-ei böjtöt. Ugyanis a szenteste hagyományosan még böjtnap. Amíg az első csillag fel nem jött, nem ettünk húst, helyette dió, alma volt az asztalon. A kamrába vagy padlásra fellógatott kolbászt, melyet karácsony előtt a családi disznóvágáson készítettünk, az éjféli miséről hazatérve kezdtük meg. Húsételeket csak 25-én fogyasztottunk.”

A mai ünnepi asztal – ahogyan a legtöbb magyar háztartásban – a Dékány családban is átalakult már. „Hagyományosan hal kerül az asztalra. Halászlét készítek, a második fogás pedig rendszerint az én egyik kedvencem, a rácponty. Az étkezést feleségem, Judit egy nagyon különleges süteményével zárjuk, amit mi csak »a Pálfinak« nevezünk. Ezt a mi családi karácsonyi desszertünket tejben áztatott piskóta, csokoládékrém nagyon sok reszelt narancshéjjal és rummal, vaníliasodó és tejszínhab alkotja. Ezért az ellenállhatatlan édességért, amely Judit titkos receptje alapján készül, mindenki odavan. Ilyenkor együtt az egész család, és körülüljük az ünnepi asztalt. Fontos, hogy a családi hagyományokat megőrizzük és továbbadjuk a felnövekvő generációknak is, nálunk fiaim és menyeim mellett a három unokámnak is. Ezek az alkalmak emlékeztetnek a gyökereinkre, amelyek egyedülállók és különlegesek.”

A családi hagyományok mellett Feri bácsi az ünnepi hangulatot a „kolbászok közé” is bevitte, hiszen készített már toboz és szerencsemalac alakú kolbászt is. A különleges megjelenésű termékeket ajándékként vitték a vásárlók. Hogy miért toboz? „Nekem ez a forma illett legjobban a karácsonyhoz, karácsonyfához” – meséli nevetve Feri bácsi, aki most decemberben ünnepeli 87. születésnapját, természetesen családi körben.

„Karácsonykor fontosnak tartom, hogy emlékezzek az összetartozásra és összetartásra. A mi cégünk ezen alapszik: apa és fia és a munkatársaink együttműködésén, a családi hagyományokon és összetartáson. Ezt a szeretetteljes összetartást kívánom a Gyulai Hírlap olvasóinak is!
Kívánok mindenkinek békés, boldog karácsonyt és új évet!”

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)