Plinius a Naturalis Historiae című művében a káposzta egészségügyi tulajdonságait már számba vette. Szerinte a káposzta jó fejfájásra, látásromlásra, hasznára válik a lépnek és a gyomornak egyaránt, sőt még a hipochondriát is gyógyítja…
Cook kapitány volt az első, aki felismerte, hogy a skorbutot (C-vitamin hiányból kialakuló betegség) a savanyított káposztával ki lehet védeni, így hajóútjaira mindig megfelelő mennyiségű savanyított káposztával indult, és ragaszkodott hozzá, hogy a legénység minden tagja rendszeresen fogyassza.
Bár a középkorban már Európa-szerte elterjedt volt a savanyú káposzta, Magyarországon csak a XVI. században jelent meg, feltételezhetően török közvetítéssel.
A káposzta tényleg nagyon egészséges. A nyers fejes káposzta nagyon sok C-vitamint tartalmaz, valamint magas vas-, kalcium- és kalcium tartalma. Ezen kívül A-, B6-, B12-, D-, E- és K-vitamin található benne, az ásványi anyagok közül pedig mangán, réz, cink, foszfor, magnézium és kéntartalma említendő. A kén segíti a szervezet baktériumokkal szembeni ellenállását. Sulforán tartalma miatt a káposzta alkalmas a rákos megbetegedések megelőzésére is. A káposzta jó méregtelenítő, tisztítja a vért, a benne lévő vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően segíti az agy és az idegrendszer működését.
Rosttartalma az emésztést segíti.
A káposztát sokféleképp felhasználhatjuk. Frissen tehetjük salátákba, de akár leveseket is gazdagíthatunk vele. A zsenge fejekből nagyon finom egytálételeket készíthetünk, dinsztelve remek köret válhat belőle, de rakott, csőben sült káposztát is kínálhatunk a családnak, sőt különféle tésztákat is tölthetünk vele.
A savanyított káposztát kínálhatjuk salátaként, felhasználhatjuk levesekhez, egytálételekhez.
Savanyú káposztával és kolbásszal töltött dagadó
Hozzávalók:
- 2 db sertés dagadó
- 30 dkg kolbász
- 50 dkg savanyú káposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 2 db tojás
- só, bors
- 1 teáskanál fűszerpaprika
Elkészítés:
A savanyú káposztát átmossuk, jól kinyomkodjuk a levét és a szálasra vágott hagymával, kevés zsiradékon puhára pároljuk. Beleütjük a tojást, és állandó keverés mellett hirtelen megsütjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk az őrölt fűszerpaprikát.
Míg a káposzta hűl, elkészítjük a dagadót. Éles késsel felszúrjuk. Beletöltjük a kihűlt káposztát, beleszúrjuk az előzőleg lebőrözött kolbászt (ne legyen túl száraz!), és hústűvel mindkét végét lezárjuk.
Lefedve, forró sütőbe téve megsütjük (kb. 1-1,5 óra), majd a végén kissé megpirítjuk. Ha kihűlt, felszeleteljük.
- Energia: 7040 kcal
- Fehérje: 400 g
- Zsír: 565 g
- Szénhidrát: 15 g
Jó étvágyat!