Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A káposzta

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2021. december 19. 10:00
A káposzta
Segíti az agy és az idegrendszer működését

Fotó: pixabay.com

Plinius a Naturalis Historiae című művében a káposzta egészségügyi tulajdonságait már számba vette. Szerinte a káposzta jó fejfájásra, látásromlásra, hasznára válik a lépnek és a gyomornak egyaránt, sőt még a hipochondriát is gyógyítja…

Cook kapitány volt az első, aki felismerte, hogy a skorbutot (C-vitamin hiányból kialakuló betegség) a savanyított káposztával ki lehet védeni, így hajóútjaira mindig megfelelő mennyiségű savanyított káposztával indult, és ragaszkodott hozzá, hogy a legénység minden tagja rendszeresen fogyassza.

Bár a középkorban már Európa-szerte elterjedt volt a savanyú káposzta, Magyarországon csak a XVI. században jelent meg, feltételezhetően török közvetítéssel.

A káposzta tényleg nagyon egészséges. A nyers fejes káposzta nagyon sok C-vitamint tartalmaz, valamint magas vas-, kalcium- és kalcium tartalma. Ezen kívül A-, B6-, B12-, D-, E- és K-vitamin található benne, az ásványi anyagok közül pedig mangán, réz, cink, foszfor, magnézium és kéntartalma említendő. A kén segíti a szervezet baktériumokkal szembeni ellenállását. Sulforán tartalma miatt a káposzta alkalmas a rákos megbetegedések megelőzésére is. A káposzta jó méregtelenítő, tisztítja a vért, a benne lévő vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően segíti az agy és az idegrendszer működését.

Rosttartalma az emésztést segíti.

A káposztát sokféleképp felhasználhatjuk. Frissen tehetjük salátákba, de akár leveseket is gazdagíthatunk vele. A zsenge fejekből nagyon finom egytálételeket készíthetünk, dinsztelve remek köret válhat belőle, de rakott, csőben sült káposztát is kínálhatunk a családnak, sőt különféle tésztákat is tölthetünk vele.

A savanyított káposztát kínálhatjuk salátaként, felhasználhatjuk levesekhez, egytálételekhez.

 

Savanyú káposztával és kolbásszal töltött dagadó

Hozzávalók:

  • 2 db sertés dagadó
  • 30 dkg kolbász
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db tojás
  • só, bors
  • 1 teáskanál fűszerpaprika

 

Elkészítés:

A savanyú káposztát átmossuk, jól kinyomkodjuk a levét és a szálasra vágott hagymával, kevés zsiradékon puhára pároljuk. Beleütjük a tojást, és állandó keverés mellett hirtelen megsütjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk az őrölt fűszerpaprikát.

Míg a káposzta hűl, elkészítjük a dagadót. Éles késsel felszúrjuk. Beletöltjük a kihűlt káposztát, beleszúrjuk az előzőleg lebőrözött kolbászt (ne legyen túl száraz!), és hústűvel mindkét végét lezárjuk.

Lefedve, forró sütőbe téve megsütjük (kb. 1-1,5 óra), majd a végén kissé megpirítjuk. Ha kihűlt, felszeleteljük.

  • Energia:   7040 kcal
  • Fehérje:    400 g
  • Zsír:       565 g
  • Szénhidrát: 15 g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)