Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A narancs  

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2021. december 05. 10:00
A narancs  
Jótékonyan hat az idegrendszerre és a szívre

Fotó: pixabay.com

A narancs fontos téli vitamin-forrásaink közé tartozik. Nagy mennyiségben tartalmaz A, C, kisebb mennyiségben pedig K és B- vitamint, folsavat és antioxidánsokat. Ezekkel, valamint kalcium-, magnézium- és káliumtartalmával immunrendszerünket erősíti. Savas húsából különösen jól felszívódik a kalcium és a kálium.

Ruténtartalma a kapilláris erekre, az idegrendszerre és a szívre hat jótékonyan. A narancsban lévő flavonoidok gyulladás gátló, vérnyomás csökkentő hatásúak. A narancs nobelitin tartalma véralvadás, trombózis megelőző hatású.

A narancs enyhén kesernyés fehér színű belső héját is, ha csak lehet, fogyasszuk el, mert a fehér rostok szív- és érrendszervédő, öregedést gátló hatású bioflavonoidokat tartalmaznak. A narancs kiváló az ínysorvadás, köszvény, láz, magas vérnyomás, meghűlés, hurutos megbetegedések kezelésére.

Sok vízben oldható rostot, pektint is tartalmaz. A pektin gátolja a zsírok és a koleszterin felszívódását, ezáltal csökkenti a vér koleszterinszintjét, így az érelmeszesedést. A rostok az egészséges bélműködést is segítik.

 

Mézes-narancsos csirkecomb

Hozzávalók (4 adag):

  • 4 db csirkecomb
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 narancsból nyert narancslé
  • 2 evőkanál méz
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 1 db narancs

 

Elkészítés:

A megtisztított combok mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, és egy kiolajozott tepsibe helyezzük. A mézet kikeverjük egy narancs kifacsart levével, és a felével meglocsoljuk a combokat. Hozzátesszük a fokhagymagerezdeket, letakarjuk alufóliával, és a hűtőbe rakjuk kb. 1 órára pácolódni.

Előmelegített, 180 °C-os sütőben pároljuk letakarva kb. fél óráig, ezután levesszük a fóliát, a combokat átkenetjük a mézes narancslével, hozzáadjuk a narancsgerezdeket és az aszalt szilvát. Visszatesszük a sütőbe. Sütés közben párszor kenegessük még meg a maradék mézes narancslével, és süssük szép pirosra!

 

  • Energia:    1716 kcal
  • Fehérje:    93 g
  • Zsír:       84 g
  • Szénhidrát: 156 g

 

Narancstorta:

A tésztához

  • 4 db tojás
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 5 evőkanál cukor
  • 5 evőkanál kakaópor
  • 1 evőkanál instant kávé
  • 6 dkg durvára vágott dió
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja
  • 5 dkg vaj

A krémhez:

  • 1 citromból reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja
  • 2 narancs kifacsart leve
  • 1 fél citrom kifacsart leve
  • 2 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 10 dkg vaj
  • A díszítéshez
  • 1 db narancs

 

Elkészítés:

A tojások habját pár csepp citromlével és a cukorral kemény habbá verjük.

Hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd kanalanként lazán hozzákeverjük a kakaóval és kávéval elkavart lisztet és a keményítőt. Belereszeljük a narancs és a citromhéját, valamint hozzáadjuk a diót, legvégül az olvasztott vajat is. Kivajazott, zsemlemorzsával szórt tortaformába öntjük. Forró sütőbe tesszük, 5 perc után takarékra kapcsolunk és készre sütjük a tésztát. A formában hagyjuk kihűlni, közben elkészítjük a krémet.

Lereszelt narancs és a citrom héját, a kifacsart a levüket és a cukrot egy kislábasba tesszük. Ráütjük a tojásokat, hozzáadjuk a keményítőt és folyamatosan keverve sűrűre főzzük. A tűzről levéve hűlni hagyjuk, eközben is néha megkeverjük. Amikor kihűlt, hozzákeverjük a vajat. A tésztát kettészeljük, bele-, és rákenjük a krémet. Narancsszeletekkel díszítjük.

Szeletelés előtt 2 órán át hűtőszekrényben pihentetjük.

 

  • Energia:    3246 kcal
  • Fehérje:    65 g
  • Zsír:       196 g
  • Szénhidrát: 350 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)