Fotó: pixabay.com
A narancs fontos téli vitamin-forrásaink közé tartozik. Nagy mennyiségben tartalmaz A, C, kisebb mennyiségben pedig K és B- vitamint, folsavat és antioxidánsokat. Ezekkel, valamint kalcium-, magnézium- és káliumtartalmával immunrendszerünket erősíti. Savas húsából különösen jól felszívódik a kalcium és a kálium.
Ruténtartalma a kapilláris erekre, az idegrendszerre és a szívre hat jótékonyan. A narancsban lévő flavonoidok gyulladás gátló, vérnyomás csökkentő hatásúak. A narancs nobelitin tartalma véralvadás, trombózis megelőző hatású.
A narancs enyhén kesernyés fehér színű belső héját is, ha csak lehet, fogyasszuk el, mert a fehér rostok szív- és érrendszervédő, öregedést gátló hatású bioflavonoidokat tartalmaznak. A narancs kiváló az ínysorvadás, köszvény, láz, magas vérnyomás, meghűlés, hurutos megbetegedések kezelésére.
Sok vízben oldható rostot, pektint is tartalmaz. A pektin gátolja a zsírok és a koleszterin felszívódását, ezáltal csökkenti a vér koleszterinszintjét, így az érelmeszesedést. A rostok az egészséges bélműködést is segítik.
Mézes-narancsos csirkecomb
Hozzávalók (4 adag):
- 4 db csirkecomb
- 1 fej fokhagyma
- 1 narancsból nyert narancslé
- 2 evőkanál méz
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 10 dkg aszalt szilva
- 1 db narancs
Elkészítés:
A megtisztított combok mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, és egy kiolajozott tepsibe helyezzük. A mézet kikeverjük egy narancs kifacsart levével, és a felével meglocsoljuk a combokat. Hozzátesszük a fokhagymagerezdeket, letakarjuk alufóliával, és a hűtőbe rakjuk kb. 1 órára pácolódni.
Előmelegített, 180 °C-os sütőben pároljuk letakarva kb. fél óráig, ezután levesszük a fóliát, a combokat átkenetjük a mézes narancslével, hozzáadjuk a narancsgerezdeket és az aszalt szilvát. Visszatesszük a sütőbe. Sütés közben párszor kenegessük még meg a maradék mézes narancslével, és süssük szép pirosra!
- Energia: 1716 kcal
- Fehérje: 93 g
- Zsír: 84 g
- Szénhidrát: 156 g
Narancstorta:
A tésztához
- 4 db tojás
- 3 evőkanál liszt
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
- 5 evőkanál cukor
- 5 evőkanál kakaópor
- 1 evőkanál instant kávé
- 6 dkg durvára vágott dió
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja
- 5 dkg vaj
A krémhez:
- 1 citromból reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja
- 2 narancs kifacsart leve
- 1 fél citrom kifacsart leve
- 2 db tojás
- 15 dkg cukor
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
- 10 dkg vaj
- A díszítéshez
- 1 db narancs
Elkészítés:
A tojások habját pár csepp citromlével és a cukorral kemény habbá verjük.
Hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd kanalanként lazán hozzákeverjük a kakaóval és kávéval elkavart lisztet és a keményítőt. Belereszeljük a narancs és a citromhéját, valamint hozzáadjuk a diót, legvégül az olvasztott vajat is. Kivajazott, zsemlemorzsával szórt tortaformába öntjük. Forró sütőbe tesszük, 5 perc után takarékra kapcsolunk és készre sütjük a tésztát. A formában hagyjuk kihűlni, közben elkészítjük a krémet.
Lereszelt narancs és a citrom héját, a kifacsart a levüket és a cukrot egy kislábasba tesszük. Ráütjük a tojásokat, hozzáadjuk a keményítőt és folyamatosan keverve sűrűre főzzük. A tűzről levéve hűlni hagyjuk, eközben is néha megkeverjük. Amikor kihűlt, hozzákeverjük a vajat. A tésztát kettészeljük, bele-, és rákenjük a krémet. Narancsszeletekkel díszítjük.
Szeletelés előtt 2 órán át hűtőszekrényben pihentetjük.
- Energia: 3246 kcal
- Fehérje: 65 g
- Zsír: 196 g
- Szénhidrát: 350 g
Egészségükre!