Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az 1-es iskola épülete volt az interpellációs óra egyik témája

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2021. november 25. 16:15
Az 1-es iskola épülete volt az interpellációs óra egyik témája
A gyulai képviselő-testület november 25-ig ülésén a kátyúkról és a közvilágításról is szó volt

A megszokott módon az interpellációs órával kezdődött a gyulai képviselő-testület ülése november 25-én a városháza dísztermében. A grémium tanácskozásán szóba került az egykori 1-es iskola épületének hasznosítása, valamint a kátyúk és a közvilágítás is.

a képviselő-testület november 25-i ülése

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Vigné Fábián Diána (Gyulai Városbarátok Köre) a Budapest körút 39. szám alatt lakók, illetve az ottani garázstulajdonosok kérését tolmácsolta. Mint mondta, a lépcsőház előtt Megállni tilos! tábla található, ami miatt egy egyszerű bevásárlás utáni kipakolás is nehézséget okoz. Hozzátette: probléma az is, hogy az utolsó garázssor sarkánál néhány éve átvágták az utat a vízelvezetés miatt, a nem szakszerű helyreállítás után pedig az út megsüllyedt, tele van kátyúkkal.

Molnár Csaba, a polgármesteri hivatal mérnöki osztályának vezetője elmondta, anno éppen a lakók kérésére, valamint a rendőrség javaslatára került ki a Megállni tilos! tábla, ugyanis a kimenő forgalmat akadályozzák a lépcsőház előtt parkoló autók. Mint mondta, nincs akadálya, hogy kicseréljék a meglévő táblát egy Várakozni tilos! táblára, az út másik oldalán is az érvényes.

A második kérdéssel kapcsolatban Görgényi Ernő (Fidesz) polgármester azt javasolta, hogy tartsanak bejárást a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. szakembereivel az érintett területen, hogy felmérhessék a problémát.

Durkó Károly (Gyulai Városbarátok Köre) az 1-es iskola témáját hozta a grémium elé. Hangsúlyozta: az oktatási intézmény bezárásáról 2008 nyarán döntött az akkori képviselő-testület, a hasznosításról pedig azóta sok terv született, de egyik sem valósult eddig. Kiemelte: szeretnék, ha az épület a jövőben is oktatási célokat szolgálna, otthont találhatna benne a helyi művészeti képzés.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Görgényi Ernő elmondta: az iskola bezárásnak oka a demográfia volt. 1990-ben 3495 általános iskolás volt Gyulán, ugyanez a számadat ma 2063. Akkor hat általános iskola volt a fürdővárosban, ma hét, az 1-es iskola lenne a nyolcadik.

Aláhúzta: mindent megtesznek az állagmegóvásért, a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. heti rendszerességgel szellőzteti az épületet, illetve folyamatosan végeznek rajta kisebb munkálatokat is, legutóbb a tetőt újították fel.

Az épületet 2017-ben eladták, azzal a feltétellel, hogy a vevőnek öt éve van kifizetni a vételárat, addig a gyulai önkormányzat marad a tulajdonos. Ez a határidő 2022. december végén jár le, ha a vételárat addig nem fizeti ki, akkor a szerződés megszűnik.

A városvezető hozzátette: eddig az időpontig várni kell, de abban partner, hogy addig is kidolgozzanak egyéb lehetőségeket a hasznosításra.

Két kérdéssel érkezett az ülésre Mittag Mónika (Fidesz). Elsőként a Scherer Ferenc utca K. Schriffert József utca és Budai Nagy Antal utca közötti szakaszáról beszélt, amelyen számtalan kátyú, repedés, mélyedés jelent meg az elmúlt időszakban. A képviselő szeretné, ha a Közüzem kátyúzna az utcában.

Daróczi László, a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a szakaszon már kátyúztak idén, így a kátyúk újak. A probléma az, hogy annyira tönkrement a szakasz, hogy egyszerűen szétesik az aszfaltfelület, a megoldás a teljes felújítás lenne.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Görgényi Ernő hozzátette: a szakasz benne van a városi útfelújítási program listájában.

Második felvetésében a képviselő arra volt kíváncsi, hogy van-e lehetőség egy kutyafuttató kialakítására a Ferencesek terén. Csige Gábor jegyző válaszából kiderült, hogy ez csak szándék és pénz kérdése. A kollégái megvizsgálták a területet, amely alkalmas egy ilyen jellegű futtató kialakítására, így a pontos méret kitűzését követően a költség is meghatározható lesz.

Kiss Tamásné (Fidesz) is két témát hozott a grémium elé: arra volt kíváncsi, hogy a Paradicsomi lakótelepen mikor fogják legallyazni a fákat, és azt is felvetette, hogy a Temesvári úti kerékpárút korábban kátyúzott szakasza ismét szétnyílt, így balesetveszélyes.

Az első kérdésre válaszolva Daróczi László elmondta: jövő hét közepéig elérnek a Paradicsomi lakótelepig, december végéig pedig az összes gallyazási munkát elvégzik a városban. Megígérte, hogy a képviselő kérésének megfelelően nem a parkolóban fogják lerakni az összeszedett leveleket.

A kerékpárúttal kapcsolatos kérdésre Molnár Csaba válaszolt, mint kiderült, a szakaszon már nem lehet betömni a kátyúkat, annyira szétnyílt az útfelület, így a megoldás a meglévő réteg lemarása. Ahol szükséges megerősítik az alapot, majd újra leaszfaltozzák a bicikliutat. A jövő hét folyamán bejárást tartanak a Közüzem szakembereivel, akikkel keresnek egy ideiglenes megoldást.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Ökrös István (Fidesz) ugyancsak két témát tárt a grémium elé. Elmondta, Bicere egy részén nem ég a közvilágítás, hiába szóltak többször is a lakók a szolgáltatónak, és ugyanez a probléma észlelhető az Eleki úton is, két tanya előtt. Hozzátette: ugyancsak az Eleki úton, Elek felől ki volt helyezve egy lassító tábla, amely eltűnt, az ott lakók pedig félnek, hogy előbb-utóbb baleset lesz azon a szakaszon.

A felvetésre ismét Molnár Csaba válaszolt. Mint kiderült, a hibákat bejelentheti az önkormányzat, illetve a lakosoknak is van erre lehetőségük. A szolgáltató nem helyi cég, nem rendelkezik helyismerettel, ezért ha külterületről érkezik bejelentés, nem találják meg a helyszínt. A szakember azt kérte, hogy ilyen esetben inkább a mérnöki osztálynak jelezzék a hibát, amely továbbítják a bejelentést. A bicerei problémáról még elmondta, hogy hálózati hiba van a rendszerben. A panaszokat az elmúlt héten megküldték a szolgáltatónak, amely megígérte, hogy hamarosan elvégzi a javításokat.

A lassító táblával kapcsolatban megkeresték a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t, amely azt a tájékoztatást adta, hogy az érintett szakaszon egy tejátvevő állomás, illetve egy kocsma üzemelt, de ezek megszűntek, így nem látták indokoltnak a táblát.

A nap utolsó felszólalója Galbács Mihály (Mindenki Magyarországa Mozgalom) volt, aki arra volt kíváncsi, hogy mi a helyzet a városi patkányirtással: tudnak-e fertőzött területekről, kik végzik az irtást, illetve melyek azok az intézmények, amelyek igénybe veszik a szolgáltatást.

Csige Gábor elmondása szerint a fertőzöttségre utaló bejelentések száma elenyésző Gyula városában, összesen egy-kettő érkezik be évente. Kifejtette, a probléma minden esetben az adott ingatlan vagy a szomszédságában található telek rendezetlensége miatt alakul ki. Ha irtásra van szükség, azt a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. végzi el.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)