A királyfű, németbors, németfű Indiából származik, de ma már a mediterrán konyha nélkülözhetetlen fűszere lett.
Kellemes, a szegfűszegre emlékeztető, fanyar illatú, pikáns ízű fűszernövény, ami illóolajat, cseranyagot, szaponint és keserű anyagot tartalmaz. A zöld növényi részei sok C-vitamint tartalmaznak. Sok ásványi anyagot tartalmaz, például káliumot, mangánt, rezet és magnéziumot.
Számos jótékony hatással rendelkezik. A bazsalikom cseranyagai és illóolajai jó szélhajtó, étvágyjavító és gyulladás csökkentő hatású. Ismert vizelethajtó hatása is. A bazsalikom leveléből nyert illóolaj nyugtatja az idegrendszert és csökkenti a magas vérnyomást.
Főzete bőrgyulladások és rovarcsípések gyógyítására alkalmazható. Antibakteriális hatása miatt köhögésnél és torokgyulladásoknál öblögetőként alkalmazzák.
Fűszerként sokoldalúan használható: levesek, főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások, darált húsok, halételek, kolbászáruk, növényi ecetek, ecetes és vizes uborka ízesítéséhez, gyógytea készítésére.
Jamie Oliver tésztasalátája
Hozzávalók:
- 30 dkg kagylótészta
- 3 gerezd fokhagyma
- 50 dkg koktélparadicsom (sárga és piros vegyesen)
- 20 db olajbogyó (kimagozott)
- 2 evőkanál snidling (friss)
- 1 marék bazsalikom (friss)
- 10 dkg uborka
- 4 evőkanál fehérborecet
- 7 evőkanál olívaolaj
- só ízlés szerint
- fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt )
Elkészítés:
A tésztát a fokhagymával együtt sós vízben "al dente" megfőzzük, leszűrjük, és egy nagy tálba tesszük.
A zöldségeket nagyon apró kockára vágjuk. A bazsalikomot és a metélőhagymát is felaprítjuk, majd a tésztához keverjük.
Az öntethez az ecetet, az olajat, a sót, az őrölt borsot és a kipréselt fokhagymát jól összekeverjük és ráöntjük a tésztára.
Tálaljuk.
- Energia: 1804 kcal
- Fehérje: 46 g
- Zsír: 68 g
- Szénhidrát: 254g
Sonkás- sajtos- paradicsomos rétes
Hozzávalók:
- 1 csomag réteslap
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 nagy db paradicsom
- 20 dkg sonka (főtt, szeletelt)
- 2 db tojás
- 15 dkg sajt (reszelt)
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- bazsalikom ízlés szerint
- szerecsendió ízlés szerint (őrölt)
- őrölt fűszerkömény ízlés szerint
- 1 teáskanál szezámmag
- 2 dkg vaj
- 1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre pirítjuk, erre rakjuk a paradicsomkarikákat. (Előtte a paradicsom héját forró vízbe mártva, majd hidegbe, könnyen leszedhetjük.) Bazsalikommal megszórjuk. Néhány perc alatt összeforraljuk, amíg a levét elveszti.
Egy egész tojást és egy tojásfehérjét kikavarjuk a sajttal. Sózzuk, borsozzuk, és szerecsendióval is ízesítjük.
A réteslapra a széleken 2-2 cm kihagyásával sonkaréteget, erre a paradicsomos réteget és végül a tojásos masszából egy réteget rakunk. A széleket behajtjuk, hogy ne folyjon ki a töltelék. Feltekerés után a megmaradt tojássárgájával megkenjük a tetejét. Köménymagot vagy szezámmagot szórjunk rá. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon 35 perc alatt kisütjük.
- Energia: 1744 kcal
- Fehérje: 108 g
- Zsír: 86 g
- Szénhidrát: 119 g
Jó étvágyat!