Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A bazsalikom

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2021. november 28. 10:00
A bazsalikom
Leveléből nyert illóolaj nyugtatja az idegrendszert és csökkenti a magas vérnyomást

Fotó: pixabay.com

A királyfű, németbors, németfű Indiából származik, de ma már a mediterrán konyha nélkülözhetetlen fűszere lett.

Kellemes, a szegfűszegre emlékeztető, fanyar illatú, pikáns ízű fűszernövény, ami illóolajat, cseranyagot, szaponint és keserű anyagot tartalmaz. A zöld növényi részei sok C-vitamint tartalmaznak. Sok ásványi anyagot tartalmaz, például káliumot, mangánt, rezet és magnéziumot.

Számos jótékony hatással rendelkezik. A bazsalikom cseranyagai és illóolajai jó szélhajtó, étvágyjavító és gyulladás csökkentő hatású. Ismert vizelethajtó hatása is. A bazsalikom leveléből nyert illóolaj nyugtatja az idegrendszert és csökkenti a magas vérnyomást.

Főzete bőrgyulladások és rovarcsípések gyógyítására alkalmazható. Antibakteriális hatása miatt köhögésnél és torokgyulladásoknál öblögetőként alkalmazzák.

Fűszerként sokoldalúan használható: levesek, főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások, darált húsok, halételek, kolbászáruk, növényi ecetek, ecetes és vizes uborka ízesítéséhez, gyógytea készítésére.

 

Jamie Oliver tésztasalátája

Hozzávalók:

 

Elkészítés:

A tésztát a fokhagymával együtt sós vízben "al dente" megfőzzük, leszűrjük, és egy nagy tálba tesszük.

A zöldségeket nagyon apró kockára vágjuk. A bazsalikomot és a metélőhagymát is felaprítjuk, majd a tésztához keverjük.

Az öntethez az ecetet, az olajat, a sót, az őrölt borsot és a kipréselt fokhagymát jól összekeverjük és ráöntjük a tésztára.

Tálaljuk.

 

  • Energia:    1804 kcal
  • Fehérje:    46 g
  • Zsír:       68 g
  • Szénhidrát: 254g

 

Sonkás- sajtos- paradicsomos rétes

Hozzávalók:

 

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre pirítjuk, erre rakjuk a paradicsomkarikákat. (Előtte a paradicsom héját forró vízbe mártva, majd hidegbe, könnyen leszedhetjük.) Bazsalikommal megszórjuk. Néhány perc alatt összeforraljuk, amíg a levét elveszti.

Egy egész tojást és egy tojásfehérjét kikavarjuk a sajttal. Sózzuk, borsozzuk, és szerecsendióval is ízesítjük.

A réteslapra a széleken 2-2 cm kihagyásával sonkaréteget, erre a paradicsomos réteget és végül a tojásos masszából egy réteget rakunk. A széleket behajtjuk, hogy ne folyjon ki a töltelék. Feltekerés után a megmaradt tojássárgájával megkenjük a tetejét. Köménymagot vagy szezámmagot szórjunk rá. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon 35 perc alatt kisütjük.

  • Energia:    1744 kcal
  • Fehérje:    108 g
  • Zsír:       86 g
  • Szénhidrát: 119 g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)