Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Szomszédjogi problémák – Beszéljünk a szomszéddal!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • HÍREK • 2021. november 17. 18:00
Szomszédjogi problémák – Beszéljünk a szomszéddal!
Dr. Lipták Anna ügyvédet többféle polgári jogi üggyel fel lehet keresni

Ahogy a cikksorozat előző részében ígértem, a szomszédjogi problémák esetén általam ajánlott megoldási lehetőségekről szólok néhány szót. Nem győzőm hangsúlyozni a kommunikáció fontosságát: először is mindenképpen beszéljünk a szomszéddal!

dr. lipták anna

Higgadtan, tárgyilagosan, kompromisszumot keresve. Hiszen a szomszéd csak abban az esetben fogja tudni megszüntetni a zavarást, ha szólunk neki, hogy a magatartása számunkra zavaró! Ha ez nem megy – mert érzelmileg nagyon érintettek vagyunk, és nehezen fékezzük indulatainkat –, kérjünk meg valakit, hogy közvetítsen. Semmiképpen ne hagyjuk, hogy elmérgesedjen a viszony! Ha nem tudunk dűlőre jutni a szomszéddal, kérjük ki egy ügyvéd tanácsát. Gyakran az is megoldást hoz, ha a szomszéd az ügyvédtől értesül róla, hogy magatartása nem jogszerű, és annak milyen következményei lehetnek. A végső megoldás pedig – abban az esetben, ha a zavarás tűrhetetlen és a szomszéd hajthatatlan – a bírósághoz fordulás.

A fenti általános szomszédjogi klauzulán kívül vannak speciális szabályok, nevesített szomszédjogok is, melyekből most hármat emelnék ki.

Áthullott gyümölcsök

Áthullott gyümölcsök: az ingatlan tulajdonosa felszedheti a szomszédos ingatlanról hozzá áthullott terményt, ha a növény tulajdonosa a termény beszedését elmulasztotta. A közterületre hulló gyümölcsöt pedig bárki felszedheti ilyen esetben.

Átnyúló növények

Átnyúló növények: ha a szomszédos ingatlanok határvonalán álló növény valamelyik ingatlan rendes használatát akadályozza, illetve kárt okoz vagy annak veszélyével fenyeget, és az érdeksérelem más módon nem hárítható el, az ingatlan tulajdonosa követelheti, hogy azt közös költségen távolítsák el. Az ingatlan tulajdonosa akkor jogosult az áthajló ágak és átnyúló gyökerek levágására, ha azok az ingatlan rendes használatát akadályozzák, és azokat a növény tulajdonosa felhívás ellenére sem távolítja el.

Szomszédos telek igénybevétele

Szomszédos telek igénybevétele: a tulajdonos kártalanítás ellenében köteles a földjére való belépést megengedni, ha közérdekű munkálatok elvégzése, állatok befogása, az áthajló ágak gyümölcsének összegyűjtése, az ágak és gyökerek eltávolítása céljából vagy más fontos okból szükséges. A tulajdonos a szomszédos földet kártalanítás ellenében használhatja, ha ez a földjén való építkezéshez, bontási, átalakítási vagy karbantartási munkálatok elvégzéséhez szükséges.

Tapasztalatom szerint sokszor keverednek a szomszédjogi problémák és a birtokvédelem esete. A két fogalom elhatárolására sorozatom következő részében térek ki részletesen.

Az ügytípusokról a www.drliptakanna.hu oldalon találhatók további részletek. Bővebb információ: +36-20/416-9500, ugyved@drliptakanna.hu.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)