Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A koronavírus-járvány volt az interpellációs óra egyik témája

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2021. október 28. 13:30
A koronavírus-járvány volt az interpellációs óra egyik témája
A gyulai képviselő-testület október 28-i ülésén több, a Belső-Törökzugot érintő téma is szóba került

A megszokott módon az interpellációs órával kezdődött a gyulai képviselő-testület ülése október 28-án a városháza dísztermében. A grémium tanácskozásán szó esett a koronavírus-járványról, valamint több, Belső-Törökzugot érintő témáról is.

a képviselő-testület október 28-i ülése

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az első kérdező Leel-Őssy Gábor (Demokratikus Koalíció) volt, aki elmondta: a koronavírus-járvány negyedik hulláma egyre nagyobb méreteket ölt, a Békés Megyei Központi Kórház pedig közölte, hogy ismét átszervezi a betegutakat (a témáról itt írtunk korábban – a szerk.).

A képviselő arra volt kíváncsi, hogy végleges-e az osztályok átcsoportosítása, lehet-e valamit tudni a betegek számának alakulásáról Gyulán. Arra is rákérdezett, hogy tervez-e az önkormányzat szigorításokat bevezetni a járvány csökkentésének érdekében.

Görgényi Ernő (Fidesz) polgármester tolmácsolta Becsei László főigazgató főorvos válaszát, amelyből kiderült: az átcsoportosítás, ahogy korábban is, ideiglenes, arra a koronavírusos megbetegedések számának növekedése miatt volt szükség.

A főigazgató főorvos úgy fogalmazott levelében, hogy a betegek létszáma nem publikus adat.

Csige Gábor jegyző hozzátette: ez nem azt jelenti, hogy a létszám titkos, csupán a kórház nem jogosult kiadni az adatot, a kérdéssel a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz kell fordulni.

leel-őssy gábor

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Görgényi Ernő elmondta, hogy attól tart, várhatóan szükség lesz intézkedések bevezetésére a járvány terjedése miatt, de konkrétumot még nem tudott mondani ezzel kapcsolatban.

Leel-Őssy Gábor második felvetésében egy hamutartós hulladéktároló felszerelését kérte a Vásárhelyi Pál utcában, a buszpályaudvar sarkán.

A polgármester elmondta, a tárolót november 15-ig kihelyezik.

Az ülés második – és egyben utolsó – interpellálója Vigné Fábián Diána (Gyulai Városbarátok Köre) volt, aki öt témát tárt a grémium elé. Elsőként elmondta, hogy a belső-törökzugi játszótér felől a németvárosi híd felé egy keskeny út vezet, amelynek járdalapjai rossz állapotban vannak, sokszor panaszkodnak rá az ott élők.

Molnár Csaba, a polgármesteri hivatal mérnöki osztályának vezetője kifejtette: a járdalapok cseréje mintegy 1,8 millió forintba kerülne, a beruházás elvégezhető a körzeti karbantartási keret terhére a jövő év folyamán.

A képviselő beszélt a Budapest körút 4. szám alatt található épületről is, ahol esténként nagyon sötét van, ugyanis nincs lámpa, ezért sötétedés után sokan ott állnak meg, hogy könnyítsenek magukon. A képviselő jelezte: szeretné, ha kihelyeznének egy kisebb világítótestet.

Molnár Csaba szerint hozzávetőlegesen 800 ezer forintba kerülne egy új lámpa kihelyezése, de célszerű lenne azt is megvizsgálni, hogy a környező fák gallyazásával bevilágítanák-e a területet a meglévő lámpatestek.

vigné fábián diána

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Vigné Fábián Diána felvetette a belső-törökzugi játszótér problémáját is, amely nagyon közel van az úttesthez, ezért szeretné, ha kerítést építenének az út mellé. A képviselő arra is kíváncsi volt, hogy lesz-e a közeljövőben pályázati forrás a játszótér felújítására.

A kérdésre ismét a mérnöki osztály vezetője válaszolt, aki elmondta: a játszótér mellett 23 merőleges parkolót fognak kialakítani a jövő év során, ezt követően lesz lehetőség kerítést építeni, amelynek költsége – előzetes kalkulációk szerint – 850 ezer forint lenne. Arról, hogy lesz-e pályázati forrás játszóterek felújítására, még nincs tudomásuk – tette hozzá.

Egyre több az illegális szemétlerakat a pósteleki turistaútvonal mellett, többségében építési törmelékről van szó – fogalmazott újabb interpellációjában Vigné Fábián Diána.

A polgármester Varga Koritár Attila megyei rendőrfőkapitány felhívását tolmácsolva azt kérte: mindenki azonnal jelentse a rendőrségnek, ha illegálisan lerakott hulladékot talál, de a területet ne rakják rendbe addig, amíg ki nem érnek a rendőrök, mert ezzel bizonyítékot semmisíthetnek meg.

Daróczi László, a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: a tiszta építési törmeléket ingyen le lehet rakni a telephelyükön. Megígérte, hogy megvizsgálják a területet.

Utolsó kérdésében Vigné Fábián Diána ismét a belső-törökzugi lakótelepről beszélt, amely véleménye szerint a város legszebben fásított lakótelepe, de sok tüskés bokor is található a területén. A képviselő ezek cseréjét szorgalmazta.

Szászné Várkonyi Adrienn városi főkertész válaszát a polgármester tolmácsolta. Ebből kiderült, hogy nincs akadálya a bokrok cseréjének, a főkertész azonban azt javasolta, hogy ez fokozatosan, ütemezetten történjen meg. Görgényi Ernő hozzátette, egyelőre nem tudnak olyan pályázatról, amelyből ez finanszírozható lenne.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)