Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A mogyoró

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2021. október 24. 11:00
A mogyoró
Jótékonyan hat az idegrendszerre

Fotó: pixabay.com

A mogyoró olajos mag, de mértékkel fogyasztva nagyon kedvezően hat szervezetünkre.

Sok benne a fehérje és a rost, jelentős vas-, foszfor-, kalcium-, magnézium- és rézforrás. Megtalálhatók benne a B1-, a B2- és a B6-vitamin, valamint az E- és a K-vitamin is.

A benne lévő ásványi anyagoknak és vitaminoknak köszönhetően jótékonyan hat az idegrendszerre, segíti a memóriát, és csökkenti a depresszió kialakulását. A rostoknak köszönhetően serkenti az emésztést, telítetlenzsírsav-tartalma pedig koleszterincsökkentő hatással bír, emiatt védi a keringési rendszerünket. A mogyoróban található polifenolok antioxidáns aktivitással bírnak, így segítenek a rákburjánzás kialakulásának megakadályozásában.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által kidolgozott Okostányér táplálkozási ajánlata szerint legalább heti két alkalommal kell egy kis maréknyi olajos magvat enni.

Mogyorós hús kínai módra

  • 50 dkg sertésszűz
  • 1 póréhagyma (kb. 12 dkg tisztítva)
  • 7 dkg pörkölt mogyoró
  • olaj
  • 1 chilipaprika

A húst megtisztítjuk, szeleteljük. A póréhagymát megtisztítjuk, vékony karikára vágjuk. A chilit kis darabokra aprítjuk. A serpenyőben felforrósítunk 1-2 evőkanál olajat. Erre tesszük a csilit és a húst, amit kb. 25 perc alatt készre párolunk, sütünk. Ha megpuhult a hús, hozzáadjuk a hagymát, és 3-5 percig pirítjuk. Végül a mogyorót, amivel még további 1-2 percig pirítjuk.

 

  • Energia:  1690 kcal
  • Fehérje:   118 g
  • Zsír:      124 g
  • Szénhidrát: 14 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)