Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - „A kolbászkészítés olyan, mint a vegyészet, csak jól kell tudni keverni az összetevőket”

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2021. október 02. 18:00
„A kolbászkészítés olyan, mint a vegyészet, csak jól kell tudni keverni az összetevőket”
Dékány Feri bácsi történetei a kolbászkészítésről és Gyuláról

Dékány Ferenc, aki 86 évesen is saját cégét, a Deka Union Kft.-t vezeti fiával közösen, több mint hat évtizede Gyula város lakosa. A húsipari szakembert nemcsak a szakmai karrierje, hanem a magánélete is Gyulához köti. Bár Nagykamaráson töltötte gyermekkorát, Gyulán született, ide járt gimnáziumba, itt ismerte meg feleségét, és itt alapított családot és céget.

dékány ferenc

Dékány Feri bácsi az ötvenes évek közepén kezdte meg a gimnáziumot Gyulán,  az Erkel Ferenc Gimnáziumban, miután a szegedi Piarista Gimnáziumot, ahol tanult, államosították. Nagykamarásról, a szülői házból költözött Gyulára, ahol egyik osztálytársa családjánál lakott albérletben.

– Úgynevezett „kosztos diák” voltam. Nagyon nehéz időket éltünk az ötvenes években. Nagy volt a szegénység és a termékhiány, kevés volt a pénz. A szüleim is élelmiszerrel, zsírral, szalonnával, liszttel és tojással fizettek a lakhatásomért. A gimnáziumi élet másról szólt, mint ma. A tanulás mellett nem sok mindenre volt lehetőségünk. Amikor hazamentünk az iskolából, a leckék elkészítése után maximum a különórákra készülhettünk. Az osztálytársam zongorázni tanult, így nekem is ez volt a program. Mozart Török indulóját legalább százszor meghallgattam a délutánok során – mesélte nevetve.

Hozzátette, Gyulán az ötvenes években nem sok szórakozási lehetőség volt. A fürdő még nem létezett, így moziba jártak, de ahhoz is osztályfőnöki engedélyt kellett kérniük.

Mint megtudtuk, Dékány Feri bácsi kedvenc tantárgya az iskolában a kémia volt.

– Vegyészmérnök szerettem volna lenni, erre készültem. A Gödöllői Agrártudományi Egyetemre felvételiztem. Amikor megkaptam az értesítést, hogy megfeleltem, de helyhiány miatt nem tudnak felvenni, tudtam hogy ez a karrier lezárult előttem. Abban az időben így tudatták, ha nem felelt meg a családod, a származásod a rendszernek – emlékezett vissza.

Dékány Ferenc így édesapja szakmáját, a hentes mesterséget tanulta ki, amit azóta sem bánt meg.

– Ha úgy vesszük, nagy a hasonlóság a két szakma között: jól kell tudni keverni az összetevőket, hogy új, egyedülálló dolgokat hozzunk létre. Ez a hivatásomban, a kolbászkészítésben a hús, a paprika, a fokhagyma, a fűszerek mesteri arányát jelenti. Persze kiváló alapanyagokra van szükség, amelyekből mi a hazait részesítjük előnyben – fogalmazott.

Feri bácsi kémia iránti szeretete a mai napig megmaradt, ma is szeret „kísérletezni”.

– Volt olyan termékünk, amelyiknél egy évig kísérletezgettem. Többször végeztünk próbagyártást, és csak akkor engedtem, hogy megkezdődjön a gyártás, amikor már minden stimmelt. Úgy gondolom, ez a kitartás és a minőségre való törekvés a titkunk. Termékeink magukban hordozzák a nemes és egyedülálló hazai, falusi ízeket. Azt a hagyományt és szeretetet, amely életpályámat itt, a Viharsarokban végigkíséri.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)