Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Többen kérdeztek a szemétszállításról az interpellációs órában

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Tóth PéterHÍREK • 2021. szeptember 30. 14:25
Többen kérdeztek a szemétszállításról az interpellációs órában
A gyulai képviselő-testület szeptember 30-i ülésén a Jókai Mór utca egyirányúsítása is szóba került

A megszokott módon az interpellációs órával kezdődött a gyulai képviselő-testület ülése szeptember 30-án a városháza dísztermében. A grémium tanácskozásán többen a szemétszállításról kérdeztek, de szó esett egy rossz állapotban lévő ingatlanról, a Jókai Mór utca egyirányúsításáról és a buszpályaudvari nonstop előtt hangoskodókról is.

a képviselő-testület szeptember 30-i ülése

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az első interpelláló Ökrös István (Fidesz) volt, aki három kérdéssel készült a grémium ülésére. Elsőként a buszpályaudvarnál található nonstop ügyét hozta fel, a környéken lakók ugyanis arra panaszkodnak, hogy este 22 óra után nagyobb társaságok gyülekeznek az üzlet körül, italoznak, hangoskodnak, ezért nem tudnak pihenni.

Görgényi Ernő (Fidesz) polgármester elmondta, hogy a környéken közterület-felügyelők és rendőrök is rendszeresen tartanak ellenőrzéseket, néhány esetben intézkedés is történt, de se a polgármesteri hivatalba, se a rendőrségre nem érkezett konkrét panasz vagy bejelentés ezzel kapcsolatban.

A témához kapcsolódva Boros Tamás, az igazgatási osztály vezetője kifejtette: volna arra lehetőség, hogy zavaró zaj esetén korlátozzák az üzlet nyitvatartását, de a vonatkozó kormányrendelet ezt rendkívül szigorú feltételekhez köti. Hozzátette: a közterület-felügyelőknek és a rendőröknek lehetőségük van arra is, hogy a boltban dolgozókat, illetve az üzlet vezetőjét is felszólítsák probléma esetén, hiszen az ő felelősségük, hogy rend legyen az üzlet előtt.

ökrös istván

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Második kérdésében Ökrös István elmondta, egy Bajza utcai lakos kereste meg azzal, hogy egy évvel ezelőtt letörték a háza előtt található kandelábert, amelyet azóta sem cserélt ki senki.

Molnár Csaba, a mérnöki osztály vezetője elmondta, hogy jelenleg hat helyen van hasonló probléma a városban, így az elmúlt időszakban több olyan szakipari céget is megkerestek, amelyek jogosultak arra, hogy közvilágítást szereljenek. Ajánlatot csak egyetlen társaságtól kaptak, viszont ez elég ahhoz, hogy elinduljanak a biztosítóhoz. Hangsúlyozta: az oszlop és a világítóberendezés helyreállítása 741 ezer forint, ezért sem vállalta az önkormányzat, hogy a biztosító bevonása nélkül finanszírozza a munkálatokat.

A képviselő utolsó kérdése a Bárdos utcai garázssorra, annak is a páratlan oldalára vonatkozott, ahol ledőlt egy téglafal. Ökrös István arra volt kíváncsi, hogy kinek a feladata elvinnie a törmeléket.

Boros Tamás válaszából kiderült, hogy a közterülettel közvetlenül érintkező ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni az ingatlan előtti pázsit- vagy gyepfelület gondozásáról, rendben tartásáról, ebbe beletartozik az ott keletkezett hulladék elszállítása is. A garázssornak huszonnégy tulajdonosa van, mindnek küldtek ki felszólító levelet. Többen ígéretet tettek, hogy eltakarítják a leomlott falat.

durkó károly

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Egy több mint kilenc évvel ezelőtti témát hozott újra a testület elé Durkó Károly (Gyulai Városbarátok Köre). A Kossuth Lajos utca 9. szám alatt található, egykori kötőipari vállalt épületéről kérdezett, amely nagyon rossz állapotban van. A tulajdonos kisebb felújítási munkákat végzett rajta az évek során, de az állaga tovább romlott. A képviselő arra volt kíváncsi, hogy mi a terve az épülettel a tulajdonosnak.

Görgényi Ernő elmondta, az épületet 1 millió eurós vételáron hirdeti a tulajdonos.

Kocsisné Zanócz Margit építésügyi és településrendezési tanácsadó hozzátette: a hatósági vonalon két lehetőség van. Ha a karbantartási kötelezettség elmulasztása miatt bármilyen veszély keletkezik az épületben, vagy az veszélyt jelent a közterületen közlekedőkre, akkor a kormányhivatal építéshatósági osztálya intézkedhet. Kisajátításra közérdekből kerülhet sor, de a helyi építési szabályzat jelenleg nem tartalmaz olyan célt, amelyre az épületet használhatnák. Ennek ellenére megvizsgálják a lehetőségeket.

A szakember azt is elmondta: van még egy hatósági eszköze az önkormányzatnak, ugyanis a települési képet rontó állapotú ingatlanok esetében akár bírságot is kiszabhatnak, majd kötelezhetik a tulajdonost, hogy állítsa helyre az épület homlokzatát.

Két kérdést hozott a grémium ülésére Mittag Mónika (Fidesz). Elsőként a Jókai Mór utcáról szólt, amelyen mindennap nagy a forgalom, ráadásul az egyik oldalt mindig elfoglalják a parkoló autók. Arra volt kíváncsi, hogy nem lehetne-e egyirányúsítani a szakaszt. Második kérdése a sárga és fekete kukák ürítésére vonatkozott. Elmondása szerint a sárga kukák hamar megtelnek, a feketéket viszont gyakran úgy rakják ki az emberek az utcára, hogy félig sincsenek megtelve, így szerinte célszerű lenne felváltva üríteni azokat.

mittag mónika

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Valóban problémás a Jókai Mór utcában a közlekedés, de komplexen kell vizsgálni a helyzetet – mondta Molnár Csaba. Kifejtette, az egyirányúsítás miatt megnövekedne a gépjárművek sebessége, mivel nem lenne szembejövő forgalom. Azt is át kell tekinteni, hogy ha egyirányúvá teszik az utcát, akkor a törökzugi és a németvárosi városrészről a városközpontba, illetve az onnan visszafelé tartó forgalmat mely hasonló keresztmetszetű utcákon tudják biztosítani. Az osztályvezető felvetette, hogy a jövő évi körzeti karbantartási keret terhére készíttetnek egy tanulmányt a feladatokról.

A kukákkal kapcsolatban Daróczi László, a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. ügyvezetője kifejtette: jogszabály írja elő, hogy a vegyes hulladékot heti egy alkalommal kötelesek elszállítani. A sárga kukák ürítésének gyakoriságát csak a járatszámok növelésével lehetne megoldani, amelyhez elengedhetetlen lenne a kapacitás bővítése.

Mint mondta, a meglévő sárga kuka mellé igényelhető egy újabb, amely ugyanúgy ingyenes, mint az első, a kettő pedig kirakható együtt elszállításkor.

Csige Gábor jegyző hozzátette: az elvitel átszervezése egyéb problémát is okozna. Ha a szelektív hulladék nem a mostani, megszokott rend szerint érkezne a Dareh békéscsabai válogatójába, akkor a feldolgozás kerülhet veszélybe. Ezt csak azzal lehetne megoldani, ha az egész megye hulladékszállítási gyakoriságát felülvizsgálnák, ahhoz viszont az összes település hozzájárulására szükség lenne.

veres andrás

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Szintén két témával készült a grémium tanácskozására a nap utolsó interpellálója, Veres András (Fidesz). Az első a sűrűn lakott külterületek szemétszállítása, amely még mindig nem megoldott. Második témájában arról beszélt, hogy hamarosan körforgalom épül az elkerülő úton, a Bródy János utca és az Újkígyósi út csomópontjában, ezért fontosnak tartja, hogy kiépítsék a közvilágítást az utóbbi első szakaszán.

Daróczi László aláhúzta: a szemetet csak olyan helyekről tudják elszállítani, amelyeket megközelíthetnek a gépeik, a külterületeken pedig az utak minősége sok helyen nem megfelelő. Ezért javasolta tavaly is, hogy hozzanak létre egy gyűjtőpontot, ahol meghatározott időben lehet letenni a hulladékot, amit meghatározott időben elszállítanak, de erre nem kaptak visszajelzést azóta sem.

Felvetette: listába kellene szedni azokat, akik életvitelszerűen laknak a tanyákon, hogy velük egyeztethessenek a témáról.

Az utolsó kérdésre Görgényi Ernő válaszolt, aki hangsúlyozta: a mérnöki osztály tájékoztatása alapján a körforgalomban lesz kiemelt közvilágítás, hiszen ezt kötelező kiépíteni. Az Újkígyósi úton egy ötszáz méteres szakaszon fog hiányozni a közvilágítás, annak a kiépítési költsége 16,3 millió forint. Azt a későbbiekben vizsgálják meg, hogy ezt milyen forrásból tudják finanszírozni.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)