Fotó: pixabay.com
A menták családjába tartozó virágos növény Közép- és Dél-Amerikában őshonos. A növény legértékesebb része a magja. Ugyanis rostokban, mangánban, magnéziumban, foszforban, cinkben, B-vitaminokban, flavonoidokban és Omega- zsírsavakban gazdag. Ezek miatt számos pozitív egészségügyi hatása van.
A kalcium, foszfor és mangán a csontok egészségének megőrzéséhez járul hozzá. A rostok segítenek a cukorbetegség elleni küzdelemben, mert kiegyensúlyozottabbá teszik az emésztést és megelőzik a vércukorszint hirtelen megugrását. Az omega-3 zsírsavak hozzájárulnak az idegrendszer megfelelő működéséhez, a szív- és érrendszeri problémák megelőzéséhez.
Semleges ízének és szagának köszönhetően konyhai felhasználása széleskörű: sütemények, pizza- és kenyértészták tökéletes kiegészítője, belekeverhető joghurtba, turmixba, müzlibe, levesbe, de különböző köretek, öntetek, saláták kísérője is lehet.
Mivel erőteljesen megduzzad (képesek folyadékból a saját súlyok tizenkétszeresét is felvenni), felhasználás előtt áztassuk be legalább negyedórára vízbe, míg zselés állagúvá nem válik.
Erdei gyümölcsös-chia magos joghurt
Hozzávalók 1 adaghoz:
- 2 evőkanál chia mag (kb. 20 g)
- 1,5 dl natúr joghurt
- 8 dkg erdei gyümölcs (lehet fagyasztott)
- vanília aroma
- ízlés szerint édesítő
Elkészítés:
Ha fagyasztott gyümölccsel készítjük, akkor fél órával előtte kivesszük a hűtőből olvadni. A chia magot összekeverjük a joghurttal, majd hagyjuk kb.30 percet állni. Ha a chia mag megduzzadt a joghurtban, adjuk hozzá a gyümölcsöt, a vanília aromát és az édesítőt.
- Energia: 254 kcal
- Fehérje: 38 g
- Zsír: 11 g
- Szénhidrát: 23 g
Egészségükre!