Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A tárkony

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2021. szeptember 12. 10:00
A tárkony
Étvágyfokozóként és a magas vérnyomás ellenszereként is alkalmazzák

Fotó: Medisite.fr

Fűszernövényként világszerte termesztik. Valószínű, hogy a népvándorlás során még őseink hozták be a Kárpát-medencébe és terjesztették el. A francia és erdélyi konyha megkerülhetetlen fűszere, de szerencsére mi is egyre többet használjuk.

Jellegzetesen fűszeres illatú, kissé kesernyésen csípős ízű fűszer. Illóolajának illata az ánizsra emlékeztet. Általában szárított formában használjuk, pedig a friss tárkony íze jóval aromásabb és érdekesebb, mint a szárítotté.

A tárkony mikro-tápanyagokban meglepően gazdag fűszernövény. Kálium, K- és B2-vitamin tartalma jelentős. A tárkonyban található aromás olajok és hatóanyagok segítenek megőrizni az egészségünket, és jó néhány súlyos betegség kialakulásának rizikóját is csökkentik.

Étvágyfokozóként és a magas vérnyomás ellenszereként is alkalmazzák. A tárkonyból készült tea tisztítja a vesét, az epét, és hurutos megbetegedések esetén is jól használható. Érzéstelenítő, antiszeptikus és fájdalomcsillapító hatásainak köszönhetően a tárkony a fogászati, szájüregi problémák ellen is hatásos.

A főzelékek közül a burgonya, zöldbab és zöldborsó harmonizál a tárkonnyal. Jól illik vad- és szárnyas ételekhez, de bárányt és borjút is ízesíthetünk vele.

 

Tárkonyos burgonyaleves

Hozzávalók (4 adag):

  • 8 db közepes burgonya
  • 2 db közepes vöröshagyma
  • 3 db közepes sárgarépa
  • 1 db közepes fehérrépa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl főzőtejszín
  • tárkony ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál citromlé
  • 15 dkg baconszalonna

 

Elkészítés:

A szalonnát és a hagymát apró kockára vágjuk, a répákat felkarikázzuk, a burgonyát nagyobb kockákra vágjuk. A szalonnát zsírjára sütjük, majd a vöröshagymát megpirítjuk rajta, végül az apróra zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. Ezután a felkarikázott sárgarépával és fehérrépával pároljuk tovább, majd felengedjük 2liter vízzel. Ízesítjük sóval, borssal, tárkonnyal. Kis idő elteltével hozzáadjuk a burgonyát, és puhára főzzük a zöldségeket. Eközben a liszttel, tejföllel, tejszínnel elkészítjük a habarást, és besűrítjük vele a levest. Ha nem elég savanykás, akkor egy pár csepp citromlevet tehetünk hozzá!

  • Energia:    2534 kcal
  • Fehérje:    27,9 g
  • Zsír:       182,7 g
  • Szénhidrát: 115,2 g

 

Tárkonyos tejfölös csirkemell

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemell
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint pirospaprika
  • 2 evőkanál tejföl
  • ízlés szerint tárkony
  • 1 evőkanál liszt

 

Elkészítés:

A vöröshagymát az olajon üvegesre pirítjuk, majd meghintjük pirospaprikával, sóval, borssal, és rátesszük a felkockázott csirkemellet. Átforgatjuk és fehéredésig pároljuk. Ezután annyi vizet rá, hogy ellepje. Fedő alatt puhára főzzük.

Egy csipet tárkonyt apróra vágunk, összekavarjuk a liszttel és a tejföllel. Az elkészült csirkemellre öntjük a tárkonyos tejfölt és elkavarjuk. Összeforraljuk.

Tálalhatjuk tésztával, rizzsel, nokedlivel.

 

  • Energia:    1938 kcal
  • Fehérj      238 g
  • Zsír:       80 g
  • Szénhidrát: 43 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)