Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gyulai zsidóság történetét feldolgozó kötet jelenik meg

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2021. szeptember 03. 15:11
A gyulai zsidóság történetét feldolgozó kötet jelenik meg
A Gyula régen és ma sorozat 16. darabja már a nyomdában van

Székely Árpád, Durkó Károly és Durkóné Illés Bernadett

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

A napokban jön ki a nyomdából a Gyula régen és ma sorozat 16. darabja, A gyulai zsidóság emlékkönyve – jelentette be Durkó Károly, a könyvet kiadó Gyulai Évszázadok Alapítvány elnöke, a  kiadvány egyik szerzője szeptember 3-án sajtótájékoztatón.  

Elmondta: a Gyulaváriban, majd Gyulán élt zsidó közösség történetét feldolgozó, 400 oldalas kötet két év alatt készült el. Mint fogalmazott, a könyv nem születhetett volna meg Kereskényiné Cseh Edit nyugalmazott főlevéltáros nélkül, aki évtizedeken át kutatta a témát. Hozzátette: Diósi Lajos, a Gyulai Zsidó Alapítvány elnöke tanácsaival segítette a munkájukat.

Mint megtudtuk, a hét fejezetből álló kiadványban a gyulai zsidóság rövid története mellett két visszaemlékezés is található, amely az 1945-ös és az azt megelőző időszakban történt eseményeket eleveníti fel. Emellett olvasható benne 12 híres, illetve 47 ismert gyulai zsidó polgárról, és szó van benne a helyi izraelita temetőről, valamint 53 olyan gyulai épületről is, amely a helyi zsidó közösséghez köthető. Utóbbiak összegyűjtéséhez D. Nagy András helytörténeti kutató munkáit is felhasználták – ismertette az elnök.    

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Durkó Károly kifejtette: nem szabad hagyni, hogy feledésbe merüljenek annak a közösségnek a történetei, amely évszázadokon át velünk élt, és amelynek meghatározó szerepe volt Gyula gazdasági fejlődésében.

Közölte: a könyv a Dürer Nyomdában készül 600 példányban. Megjelenését a gyulai önkormányzat mellett az Erkel Ferenc Múzeum, az MNL Békés Megyei Levéltára, a Mogyoróssy János Városi Könyvtár, továbbá más hazai, illetve külföldi közgyűjtemények, valamint az elszármazottak és azok családtagjai segítették. Az alapítvány a kötet kiadásához európai uniós forrást nyert el, emellett gyulai vállalkozások és magánszemélyek is támogatták a munkájukat.  

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Székely Árpád, a könyv harmadik szerzője elmondta: a levéltárakban, könyvtárban, múzeumban és az interneten folytatott kutatómunka mellett elszármazottakkal, illetve leszármazottakkal is felvették a kapcsolatot. Mint megtudtuk, több mint 60 embert sikerült felkutatniuk, többségük Budapesten, Szegeden, Miskolcon, valamint Kanadában, az Egyesült Államokban és Izraelben él. A szerző kiemelte: összesen 420 fotót sikerült összegyűjteniük a kötethez.

Durkóné Illés Bernadett kuratóriuma tag, a kötet nyelvi lektora úgy fogalmazott: a könyvben olvasható életutakon keresztül átélhetővé válik a vészkorszak időszaka. Hozzátette: a nehéz téma ellenére olvastatják magukat a kiadványban szereplő történetek.

A könyvet a városi könyvtárban mutatják be szeptember 14-én 17 órától.

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)