Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Dékány Feri bácsi-féle szegedi tarhonyás és a Magyarok Asztala

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2021. augusztus 27. 17:15
A Dékány Feri bácsi-féle szegedi tarhonyás és a Magyarok Asztala
A kolbászkirály az Almásy-kastély Stefánia-szárnyában készítette el legendás ételét

Dékány Ferenc mindennapjai 86 évesen is eseménydúsan telnek, hiszen lételeme a munka, az alkotás, a szakmai megújulás és a hagyományok átadása.

Júliusban az egyik legismertebb gasztroportál, a Nosalty csapata járt Gyulán, ahol kétrészes anyagot forgattak az ismerősei körében csak Feri bácsiként emlegetett kolbászkirállyal.

A második részben borlovagrendi keresztapjával, a szintén gyulai Ambrus György olimpiai bajnok mesterszakáccsal készítik el Feri bácsi egyik kedvenc kolbászos ételét, a szegedi tarhonyást, amely igazi klasszikus, magyar alapanyagokat felvonultató fogás.

A videót a gyulai Almásy-kastély nemrég átadott Stefánia-szárnyában vették fel. „Gyönyörű a helyszín, gyulaiként büszkék lehetünk rá – mondta mosolyogva Dékány Ferenc –, fatüzelésű sparhelt, Gyuri barátom saját termesztésű zöldségei, szegedi rubin paprika és a Deka Union Címeres kolbászai – minden adott volt a tökéletes szegedi tarhonyás elkészítéséhez.”

A videóban bemutatott étel receptje megtalálható a Magyarok Asztala című könyvben is, melynek szerkesztésében Feri bácsi is részt vett. A magyar gasztronómia értékeit összefoglaló „kódex” eredeti példánya 2005 óta az Országházban tekinthető meg.

Az egytálételbe a Deka Union Kft. egyik legnépszerűbb termékéből, a Dékány Ferenc saját receptje alapján készült Címeres füstölt vékony kolbászból is került. A fiával, Dékány Attilával alapított és vezetett cég több mint harmincféle terméket gyárt hagyományos, minőségi alapanyagokból, saját receptúra alapján, a kolbászoktól, a disznósajton, a debreceni kolbászokon át a grilltermékekig.

A kolbászkirály elmondta, a szegedi tarhonyás nemcsak a konyhában, hanem a szabadban, bográcsban is elkészíthető. Feri bácsi tavasz végétől őszig maga is szívesen bográcsozik családjával a festői Szanazugban, amely élete egy legmeghatározóbb helyszíne. A család bővülésével pedig már kilenc főre készíti legendás ételeit a kolbászkirály.

Amennyiben valaki hagyományos ízvilágú, magyaros ételre vágyik, érdemes elkészítenie a Dékány Feri-bácsi-féle szegedi tarhonyást, a recept a videóban hallható: https://www.youtube.com/watch?v=OaKoyUa3_UI.

GYULAI HÍRLAP • 2021. augusztus 27. 15:21
Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)