Hazánkban is őshonos, védett növény a homoktövis. Bogyói nyersen, aszalva vagy velőnek kipréselve a legértékesebbek.
A homoktövis összetételét tekintve kiemelkedik a bogyósok közül magas tápértékével és vitamintartalmával. 190-féle élettanilag előnyös összetevőt és a citromnál tízszer több C-vitamint tartalmaz, emellett flavonoidtartalma is jelentős. Ásványi anyagai, valamint a benne található A-, B1-, B2-, E- és F-vitamin is segíti az egészségünk megőrzését.
A homoktövis ideális „téli gyógyszer”, roboráló hatású lábadozási időszakban, és rendkívül erős antioxidánshatása van. Védi és erősíti az immunrendszert, hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását. E-vitamin-tartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, továbbá véd a káros UV-sugárzástól. Kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyre, védi a májat. Speciális zsírsavösszetétele révén csökkenti a vér koleszterinszintjét, így lassítja az érelmeszesedési folyamatok kialakulását.
A termésből préseléssel nyert zsíros olajából a gyógyszeripar fájdalomcsillapítót, nőgyógyászatigyulladás-gátlót, égési és fagyási sebek, nehezen gyógyuló fekélyek kezelésére alkalmas kenőcsöket készít.
Kesernyés, savanykás termése augusztus elejétől szeptember végéig érik be, de ha megcsípte a dér, édessé és nyersen is fogyaszthatóvá válik.
Sajttorta homoktövisbogyóval
- 50 dkg homoktövisbogyó
- 19 dkg csokis keksz
- 4 dkg vaj
A krémhez:
- 250 ml tejszín
- 25 dkg krémsajt
- 100 ml homoktövislé
- 5 dkg porcukor
- 110 ml tej
- 5 dkg cukor
- 12 g zselatin
- 60 ml víz
Zseléhez:
- 200 ml homoktövislé
- 6 dkg cukor
- 40 ml víz
- 8 g zselatin
Elkészítés:
A homoktövisléhez a bogyókat megmossuk, leturmixoljuk, és egy edényben forrásig melegítjük, majd szitán átszűrjük. Az alaphoz a kekszet ledaráljuk, elkeverjük az olvasztott vajjal, és egy tortaformába nyomkodjuk. 30 percre hűtőbe tesszük. Ez alatt elkészül a krém.
A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tejet felforraljuk a cukorral, hozzáadjuk a beáztatott (duzzadt) zselatint. A tejszínt a krémsajttal és a porcukorral puhára elkeverjük, beleöntjük a homoktövis levet, és hozzáadjuk a zselatinos masszát is, majd az egészet összekeverjük. Rákenjük a kekszes alapra. Hűtőbe tesszük dermedni.
A kocsonyához a zselatint hideg vízben áztatjuk. A homoktövislét a cukorral addig melegítjük, amíg a cukor feloldódik. Ezután hozzáadjuk a vízben oldott zselatint, összekeverjük, és a krémre öntjük.
- Energia: 3955 kcal
- Fehérje: 70 g
- Zsír: 246 g
- Szénhidrát: 543 g
Homoktöviskoktél
- 200 ml kefir
- 50 g homoktövisbogyó
- 50 ml sárgarépalé
- méz ízlés szerint
Elkészítés:
A homoktövisbogyót alaposan megmossuk. Egy evőkanál vízzel leturmixoljuk, majd egy szitán átszűrjük. Az átszűrt levet egy tálba öntjük, a sárgarépalével, mézzel és a kefirrel jól elkeverjük.
- Energia: 266 kcal
- Fehérje: 7 g
- Zsír: 7 g
- Szénhidrát: 36 g
Egészségükre!