Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A homoktövis

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2021. augusztus 29. 11:00
A homoktövis
Kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyre, védi a májat

Fotó: pixabay.com

Hazánkban is őshonos, védett növény a homoktövis. Bogyói nyersen, aszalva vagy velőnek kipréselve a legértékesebbek.

A homoktövis összetételét tekintve kiemelkedik a bogyósok közül magas tápértékével és vitamintartalmával. 190-féle élettanilag előnyös összetevőt és a citromnál tízszer több C-vitamint tartalmaz, emellett flavonoidtartalma is jelentős. Ásványi anyagai, valamint a benne található A-, B1-, B2-, E- és F-vitamin is segíti az egészségünk megőrzését.

A homoktövis ideális „téli gyógyszer”, roboráló hatású lábadozási időszakban, és rendkívül erős antioxidánshatása van. Védi és erősíti az immunrendszert, hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását. E-vitamin-tartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, továbbá véd a káros UV-sugárzástól. Kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyre, védi a májat. Speciális zsírsavösszetétele révén csökkenti a vér koleszterinszintjét, így lassítja az érelmeszesedési folyamatok kialakulását.

A termésből préseléssel nyert zsíros olajából a gyógyszeripar fájdalomcsillapítót, nőgyógyászatigyulladás-gátlót, égési és fagyási sebek, nehezen gyógyuló fekélyek kezelésére alkalmas kenőcsöket készít.

Kesernyés, savanykás termése augusztus elejétől szeptember végéig érik be, de ha megcsípte a dér, édessé és nyersen is fogyaszthatóvá válik. 

 

Sajttorta homoktövisbogyóval

  • 50 dkg homoktövisbogyó
  • 19 dkg csokis keksz
  • 4 dkg vaj

A krémhez:

  • 250 ml tejszín
  • 25 dkg krémsajt
  • 100 ml homoktövislé
  • 5 dkg porcukor
  • 110 ml tej
  • 5 dkg cukor
  • 12 g zselatin
  • 60 ml víz

Zseléhez:

  • 200 ml homoktövislé
  • 6 dkg cukor
  • 40 ml víz
  • 8 g zselatin

 

Elkészítés:

A homoktövisléhez a bogyókat megmossuk, leturmixoljuk, és egy edényben forrásig melegítjük, majd szitán átszűrjük. Az alaphoz a kekszet ledaráljuk, elkeverjük az olvasztott vajjal, és egy tortaformába nyomkodjuk. 30 percre hűtőbe tesszük. Ez alatt elkészül a krém.

A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tejet felforraljuk a cukorral, hozzáadjuk a beáztatott (duzzadt) zselatint. A tejszínt a krémsajttal és a porcukorral puhára elkeverjük, beleöntjük a homoktövis levet, és hozzáadjuk a zselatinos masszát is, majd az egészet összekeverjük. Rákenjük a kekszes alapra. Hűtőbe tesszük dermedni.

A kocsonyához a zselatint hideg vízben áztatjuk. A homoktövislét a cukorral addig melegítjük, amíg a cukor feloldódik. Ezután hozzáadjuk a vízben oldott zselatint, összekeverjük, és a krémre öntjük.

 

  • Energia:   3955 kcal
  • Fehérje:     70 g
  • Zsír:       246 g
  • Szénhidrát: 543 g

 

Homoktöviskoktél

  • 200 ml kefir
  • 50 g homoktövisbogyó
  • 50 ml sárgarépalé
  • méz ízlés szerint

 

Elkészítés:

A homoktövisbogyót alaposan megmossuk. Egy evőkanál vízzel leturmixoljuk, majd egy szitán átszűrjük. Az átszűrt levet egy tálba öntjük, a  sárgarépalével, mézzel és a kefirrel jól elkeverjük.

  • Energia:   266 kcal
  • Fehérje:     7 g
  • Zsír:       7  g
  • Szénhidrát: 36 g

Egészségükre!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)