Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A zöldbab

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2021. augusztus 15. 10:00
A zöldbab
Hatóanyagai elősegítik a csontok és a sejtek növekedését

Fotó: pixabay.com

Népies nevén a paszuly vagy fuszulyka. Sokáig csak szemesen fogyasztották. Az olaszok voltak az elsők, akik a XVIII. század végén elkezdték friss zöldségként enni a még éretlen, zsenge babhüvelyeket.

Készíthetünk belőle levest, salátát, csőben sültet. Nagyon ízletes az egészben hagyott, gőzben főzött zöldbab, vajjal vagy különböző mártásokkal leöntve.

A zöldbabot magas B1, B2, C, K vitamin, és ásványi anyagtartalma (mangán, magnézium, réz, kalcium, kálium, foszfor és vas) teszi értékessé. Hatóanyagai elősegítik a csontok és a sejtek növekedését. Magas C-vitamin és béta-karotintartalma révén csökkenti a szabadgyökök mennyiségét. A folsav, vas és réz a vérképzéshez szükségesek. Magas rost- és alacsony szénhidráttartalma miatt a vastagbél egészséges működését is segíti.

 

Olívás zöldbab

Hozzávalók:

  • 50dkg zöldbab
  • 4 szál újhagyma
  • 5dkg nyers sonka
  • 1 evőkanál margarin
  • 20 szem mag nélküli olívabogyó
  • késhegynyi kakukkfű, rozmaring, majoranna, őrölt bors
  • 1 csokor petrezselyem zöld

 

Elkészítés:

A babot megtisztítjuk és kb. 2cm darabokra szeleteljük. A hagymát finomra, a sonkát kis kockára vágjuk, és a felhevített margarinon átfuttatjuk. Ezután hozzáadjuk a babot. Sózzuk, fűszerezzük. Takaréklángon kb. 20 perc alatt puhára pároljuk. A felaprított petrezselyem zöldet és az olívabogyót a legvégén adjuk hozzá.

Roston sült sovány húsok vagy hal mellé kínáljuk.

  • Energia:    1238 kcal
  • Fehérje:    27 g
  • Zsír:       54 g
  • Szénhidrát: 171 g

 

Paradicsomos zöldbabfőzelék

Hozzávalók:

  • 70 dkg zöldbab
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • ½ csokor zellerlevél
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 kiskanál pirospaprika
  • 1 liter 100%-os paradicsomlé
  • 2 evőkanál liszt

 

Elkészítés:

A felhevített olajon üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát. Pirospaprikával meghintjük, elkeverjük és ráöntünk 1dl vizet. Sózzuk, és lefedve kb. 10 percig pároljuk. Ezután hozzáadjuk a megtisztított 2,5 cm hosszúságúra vágott zöldbabot. Kevés vizet öntünk alá, és lefedve puhára pároljuk. A lisztet simára keverjük a paradicsonlével és ráöntjük a babra. Addig főzzük amíg besűrűsödik.

  • Energia:    1270 kcal
  • Fehérje:    26 g
  • Zsír:       54 g
  • Szénhidrát: 41 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)