Népies nevén a paszuly vagy fuszulyka. Sokáig csak szemesen fogyasztották. Az olaszok voltak az elsők, akik a XVIII. század végén elkezdték friss zöldségként enni a még éretlen, zsenge babhüvelyeket.
Készíthetünk belőle levest, salátát, csőben sültet. Nagyon ízletes az egészben hagyott, gőzben főzött zöldbab, vajjal vagy különböző mártásokkal leöntve.
A zöldbabot magas B1, B2, C, K vitamin, és ásványi anyagtartalma (mangán, magnézium, réz, kalcium, kálium, foszfor és vas) teszi értékessé. Hatóanyagai elősegítik a csontok és a sejtek növekedését. Magas C-vitamin és béta-karotintartalma révén csökkenti a szabadgyökök mennyiségét. A folsav, vas és réz a vérképzéshez szükségesek. Magas rost- és alacsony szénhidráttartalma miatt a vastagbél egészséges működését is segíti.
Olívás zöldbab
Hozzávalók:
- 50dkg zöldbab
- 4 szál újhagyma
- 5dkg nyers sonka
- 1 evőkanál margarin
- 20 szem mag nélküli olívabogyó
- só
- késhegynyi kakukkfű, rozmaring, majoranna, őrölt bors
- 1 csokor petrezselyem zöld
Elkészítés:
A babot megtisztítjuk és kb. 2cm darabokra szeleteljük. A hagymát finomra, a sonkát kis kockára vágjuk, és a felhevített margarinon átfuttatjuk. Ezután hozzáadjuk a babot. Sózzuk, fűszerezzük. Takaréklángon kb. 20 perc alatt puhára pároljuk. A felaprított petrezselyem zöldet és az olívabogyót a legvégén adjuk hozzá.
Roston sült sovány húsok vagy hal mellé kínáljuk.
- Energia: 1238 kcal
- Fehérje: 27 g
- Zsír: 54 g
- Szénhidrát: 171 g
Paradicsomos zöldbabfőzelék
Hozzávalók:
- 70 dkg zöldbab
- 1 közepes fej vöröshagyma
- ½ csokor zellerlevél
- 3 evőkanál olaj
- 1 kiskanál pirospaprika
- 1 liter 100%-os paradicsomlé
- 2 evőkanál liszt
Elkészítés:
A felhevített olajon üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát. Pirospaprikával meghintjük, elkeverjük és ráöntünk 1dl vizet. Sózzuk, és lefedve kb. 10 percig pároljuk. Ezután hozzáadjuk a megtisztított 2,5 cm hosszúságúra vágott zöldbabot. Kevés vizet öntünk alá, és lefedve puhára pároljuk. A lisztet simára keverjük a paradicsonlével és ráöntjük a babra. Addig főzzük amíg besűrűsödik.
- Energia: 1270 kcal
- Fehérje: 26 g
- Zsír: 54 g
- Szénhidrát: 41 g
Egészségükre!