Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Dékány Ferenc, a kolbászkirály

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2021. augusztus 04. 13:30
Dékány Ferenc, a kolbászkirály
Egy sikeres magyar vállalkozás története

Dékány Ferenc, a kolbászkirály

A Gyulai Húskombinátban és a Csabahús Kft.-nél vezetőként eltöltött évtizedek, valamint a hatvanévnyi szaktudás országszerte ismertté tették a szakembert, akinek mindennapjai 86 évesen is eseménydúsan telnek.

Júliusban az egyik legismertebb gasztrooldal, a Nosalty csapata járt Gyulán, és az Almásy-kastélyban forgattak Feri bácsival egy kétrészes anyagot, melynek első részében a nem mindennapi életút mellett a kolbászkóstolás, -készítés rejtelmeiről is beszélgettek. Feri bácsi megosztotta a stábbal azt is, hogy fiatalon édesapjától tanulta a kolbászkészítés művészetét, házról házra járva. Pályája során világszerte számos helyen kereste és tökéletesítette a kolbászok receptjeit, külföldi útjairól technológiai újításokat hozott haza.

A szakmai történetek között számos személyes emléket is megosztott a stábbal. Egyik legkedvesebb emléke, amikor szibériai kereskedelmi útján, ahol egy szakmai kiállításon vett részt a gyulai kolbászokkal, a kocsiból kilépve a lába alól olaj tört fel. Feri bácsi innen hozott haza egy picike fenyőfát, melyet Szanazugban ültetett el. A ma már a 30 méteres fenyő Feri bácsi második lakhelyén ad árnyékot az egész család számára.

Dékány Ferenc gyerekként édesapjával

A magyar kolbászkészítés világszinten való meg- és elismertetése Feri bácsi személyes küldetése a mai napig. Szakértelmének és töretlen munkájának köszönhető többek között, hogy a csabai és gyulai kolbász felkerült az Európai Unió földrajzi oltalommal védett élelmiszerek listájára. Életműdíjat is kapott a csabai kolbász hagyományainak ápolásáért és a kolbászkészítés korszerű technológiai megvalósításáért. A szakember most fiának adja át tudását, akivel már 12 éve közösen alapították és vezetik a Deka Union Kft.-t.

A cég több mint harmincféle terméket készít hagyományokon alapuló, minőségi alapanyagokból, saját receptúra alapján, a kolbászoktól a disznósajton, a debreceni kolbászokon át a grilltermékekig. Termékeikkel sikert sikerre halmoztak az elmúlt tizenkét év során, 33 szakmai díjat és elismerést tudhatnak magukénak a folyamatos innováció és a hagyományőrzés egyedi kombinációjának köszönhetően.

A Deka Union Kft. kolbásza

A kolbászokról és életéről Feri bácsi árul el többet az alábbi videóban. További érdekességek és egy, a Feri bácsi több mint ezer receptet tartalmazó kolbászrecept-gyűjteményéből választott specialitás is lesz a következő videóban augusztus második felében.

GYULAI HÍRLAP • 2021. augusztus 04. 13:30
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)