A ringló közeli rokona a szilvának, de a nemesítések során nem volt olyan szerencsés, mint az említett gyümölcs. Pedig sok fajtája van: találkozhatunk kicsi szemű és egészen nagy, sárga, zöld, piros és lila fajtákkal. Ezek éretlenül meglehetősen savanyúak, de érett állapotukban édesek és lédúsak.
A ringló élelmi rostban gazdag, és sok A- B1- és B2-vitamint tartalmaz. Ásványi anyagai közül a legfontosabb a kálium, a kalcium és a vas. C-vitamin-tartalma erősíti az immunrendszert, valamint elősegíti a vas felszívódását, ezzel is akadályozva a vérszegénység kialakulását.
A ringlóval nagyon jól helyettesíthető a szilva. Különféle süteményekben, pitékben remekül megállja a helyét. Lekvárokat, dzsemeket is érdemes belőle főzni, sőt akár fűszeres chutney-t is készíthetünk belőle. A süteményeknél egy dologgal kell csupán számolni, hogy a gyümölcs igen lédús, így eláztathatja a tésztát.
Ringlószilvás pitetorta
Hozzávalók:
- 3 tojás
- 2 dl cukor
- 2 dl joghurt
- 4 dl liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 dl olaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 50 dkg ringlószilva
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 evőkanál cukor
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
Elkészítés:
A ringlószilvákat félbevágjuk, kimagozzuk, mérettől függően félbe- vagy cikkekre vágjuk. Megszórjuk a cukorral, a vaníliás cukorral és a fahéjjal, majd összeforgatjuk.
A tésztához a tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a cukrot, habverővel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a joghurtot, a sütőporral elkevert lisztet és az olajat, valamint a vaníliás cukrot és a citrom reszelt héját, végül simára keverjük.
Kikent, lisztezett piteformába öntjük, rászórjuk a cukros-fahéjas ringlót, és 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 25–30 percig, illetve tűpróbáig sütjük, majd kivesszük, és hűlni hagyjuk. Langyosan vagy teljesen kihűtve tálaljuk.
- Energia: 3877 kcal
- Fehérje: 63 g
- Zsír: 124 g
- Szénhidrát: 600 g
Egészségükre!