Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A ringló

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2021. július 18. 11:00
A ringló
C-vitamin-tartalma erősíti az immunrendszert

Fotó: femina.hu

A ringló közeli rokona a szilvának, de a nemesítések során nem volt olyan szerencsés, mint az említett gyümölcs. Pedig sok fajtája van: találkozhatunk kicsi szemű és egészen nagy, sárga, zöld, piros és lila fajtákkal. Ezek éretlenül meglehetősen savanyúak, de érett állapotukban édesek és lédúsak.

A ringló élelmi rostban gazdag, és sok A- B1- és B2-vitamint tartalmaz. Ásványi anyagai közül a legfontosabb a kálium, a kalcium és a vas. C-vitamin-tartalma erősíti az immunrendszert, valamint elősegíti a vas felszívódását, ezzel is akadályozva a vérszegénység kialakulását.

A ringlóval nagyon jól helyettesíthető a szilva. Különféle süteményekben, pitékben remekül megállja a helyét. Lekvárokat, dzsemeket is érdemes belőle főzni, sőt akár fűszeres chutney-t is készíthetünk belőle. A süteményeknél egy dologgal kell csupán számolni, hogy a gyümölcs igen lédús, így eláztathatja a tésztát.

 

Ringlószilvás pitetorta

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 2 dl cukor
  • 2 dl joghurt
  • 4 dl liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 dl olaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 50 dkg ringlószilva
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj

 

Elkészítés:

A ringlószilvákat félbevágjuk, kimagozzuk, mérettől függően félbe- vagy cikkekre vágjuk. Megszórjuk a cukorral, a vaníliás cukorral és a fahéjjal, majd összeforgatjuk.

A tésztához a tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a cukrot, habverővel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a joghurtot, a sütőporral elkevert lisztet és az olajat, valamint a vaníliás cukrot és a citrom reszelt héját, végül simára keverjük.

Kikent, lisztezett piteformába öntjük, rászórjuk a cukros-fahéjas ringlót, és 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 25–30 percig, illetve tűpróbáig sütjük, majd kivesszük, és hűlni hagyjuk. Langyosan vagy teljesen kihűtve tálaljuk.

  • Energia:   3877 kcal
  • Fehérje:     63 g
  • Zsír:       124 g
  • Szénhidrát: 600 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)