Fotó: pixabay.com
Itthon kétféle mángoldot termesztenek: a spenóthoz hasonló kinézetű levél vagy metélőmángoldot, valamit a száráért termesztett bordás mángoldot, melyet könnyű felismerni vastag piros (esetleg fehér vagy sárga) levélnyeléről.
A mángold különösen gazdag A-, C-, E- B-, és K-vitaminban. Figyelemre méltó mennyiségben tartalmaz rezet, vasat, cinket, magnéziumot is. Vastartalma miatt fogyasztása kifejezetten javasolt fejlődésben levő gyermekek, kismamák, idősek és betegségből felgyógyulók számára.
A mángold bővelkedik antioxidánsokban, ezért is segíti elő a szervezet rákbetegség elleni védekezését. A kutatások elsősorban a tüdő-, hasnyálmirigy-, húgyhólyag- és prosztatarák esetén számoltak be jótékony hatásáról.
A mángold enyhén kesernyés, sós jellegű ízével jól helyettesíti a spenótot. A nyelet és a levelet egyaránt felhasználhatjuk. Akit a keserű íz zavar, rövid előfőzés után öntse le az első főzővizet, majd folytassa az étel készítését a recept utasításai szerint.
Ízesíthetjük bátran fokhagymával, majoránnával és más, ízlésünknek megfelelő fűszerrel. Használjuk salátába, tegyünk belőle a zöldséglevesbe. A nyélből készíthetünk magában vagy más levélzöldséggel keverten főzeléket, használhatjuk rakott ételekbe.
A levélnyélből üdítő italokat, kompótot és süteményeket is készíthetünk a rebarbarához hasonló módon.
Mángoldos burgonya sajttal
Hozzávalók:
- 50 dkg burgonya
- 30 dkg mángold
- 6 db lapkasajt
- 1 gerezd fokhagyma
- Só ízlés szerint
- 1 evőkanál olaj
Elkészítés:
A burgonyát megtisztítjuk, és egészben megfőzzük, majd karikára vágjuk. A mángold levelét és szárát feldaraboljuk, és darabolt fokhagymával olajon addig pároljuk, míg a leve elpárolog. Olajjal kikent tepsibe belerakjuk a krumplit, sózzuk, rárakjuk a mángoldot, a sajtot, és 10-15 percet sütjük.
- Energia: 1050 kcal
- Fehérje: 42 g
- Zsír: 46 g
- Szénhidrát: 111g
Jó étvágyat!