Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A mángold

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2021. július 11. 10:00
A mángold
Egyesíti magában a spenót, a spárga és a rebarbara tulajdonságait

Fotó: pixabay.com

Itthon kétféle mángoldot termesztenek: a spenóthoz hasonló kinézetű levél vagy metélőmángoldot, valamit a száráért termesztett bordás mángoldot, melyet könnyű felismerni vastag piros (esetleg fehér vagy sárga) levélnyeléről.

A mángold különösen gazdag A-, C-, E- B-, és K-vitaminban. Figyelemre méltó mennyiségben tartalmaz rezet, vasat, cinket, magnéziumot is. Vastartalma miatt fogyasztása kifejezetten javasolt fejlődésben levő gyermekek, kismamák, idősek és betegségből felgyógyulók számára.

A mángold bővelkedik antioxidánsokban, ezért is segíti elő a szervezet rákbetegség elleni védekezését. A kutatások elsősorban a tüdő-, hasnyálmirigy-, húgyhólyag- és prosztatarák esetén számoltak be jótékony hatásáról.

A mángold enyhén kesernyés, sós jellegű ízével jól helyettesíti a spenótot. A nyelet és a levelet egyaránt felhasználhatjuk. Akit a keserű íz zavar, rövid előfőzés után öntse le az első főzővizet, majd folytassa az étel készítését a recept utasításai szerint.

Ízesíthetjük bátran fokhagymával, majoránnával és más, ízlésünknek megfelelő fűszerrel. Használjuk salátába, tegyünk belőle a zöldséglevesbe. A nyélből készíthetünk magában vagy más levélzöldséggel keverten főzeléket, használhatjuk rakott ételekbe.

A levélnyélből üdítő italokat, kompótot és süteményeket is készíthetünk a rebarbarához hasonló módon.

Mángoldos burgonya sajttal

Hozzávalók:

  • 50 dkg burgonya
  • 30 dkg mángold
  • 6 db lapkasajt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • Só ízlés szerint
  • 1 evőkanál olaj

 

Elkészítés:

A burgonyát megtisztítjuk, és egészben megfőzzük, majd karikára vágjuk. A mángold levelét és szárát feldaraboljuk, és darabolt fokhagymával olajon addig pároljuk, míg a leve elpárolog. Olajjal kikent tepsibe belerakjuk a krumplit, sózzuk, rárakjuk a mángoldot, a sajtot, és 10-15 percet sütjük.

  • Energia:    1050 kcal
  • Fehérje:    42 g
  • Zsír:       46 g
  • Szénhidrát: 111g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM