Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az otthonfelújítási támogatás is igénybe vehető a napelemes rendszerek telepítéséhez

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2021. június 18. 17:40
Az otthonfelújítási támogatás is igénybe vehető a napelemes rendszerek telepítéséhez
Gondolatok a napelemek körül

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Cégünk, a Békés Napenergia hosszú évek óta foglalkozik napelemes rendszerekkel. Cikksorozatunkat olvasóinkkal közösen szeretnénk alakítani, ezért a hello@bekesnapenergia.hu e-mail-címünkre várjuk a hálózatra tápláló napelemes rendszerekkel kapcsolatos gyakorlati jellegű kérdéseket, témajavaslatokat.

Napelemes rendszerek kiépítésére igényelhető az otthonfelújítási támogatás, ezért az utóbbi időben sokan vágtak bele a fejlesztésbe.

A beruházást – a támogatás igénybevételéhez – a Magyar Államkincstárnál kell bejelentenünk, a rendszer kiépítését pedig készre kell jelenteni az áramszolgáltatónak is, amely kicseréli a mérőórát egy ad-vesz mérőre. Ezzel nyomon lehet követni, hogy a napelemek által termelt villamos energiából mennyit táplálunk vissza a hálózatba, valamint hogy mennyi villamos energiát vételezünk a hálózatból.

Akik a kedvezmény igénybevételével telepítenek napelemes rendszert, június 30-ig jogosultak szaldó elszámolásra, azonban ha valaki nem a támogatással valósítja meg a beruházást, akkor 2023. december 31-ig jogosult erre az elszámolási módra, melynek értelmében évente egyszer olvassák le a mérőórát. A leolvasást követően egyéves elszámoló számlát állít ki az áramszolgáltató, ezen szerepel a hálózatról vételezett és a hálózatra visszatáplált energia.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Ha a rendszer több energiát termelt, mint amennyi felhasznált, akkor a többletet visszafizeti nekünk az áramszoláltató. Ha viszont több energiát fogyasztottunk a hálózatról, mint amennyit a rendszer megtermelt, akkor meg kell fizetni a különbözetet.

A bruttó elszámolás forintalapú, ebben az esetben tizenöt perces ciklusokban vizsgálja az áramszolgáltató, hogy mennyi energiát használt el a háztartás. Ez az elszámolási mód sem rossz, azonban némiképp át kell alakítani hozzá a fogyasztói szokásokat.

Bővebb információ: hello@bekesnapenergia.hubekesnapenergia.hu, Békés Napenergia Facebook-oldal.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)