Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A karfiol

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2021. június 13. 10:00
A karfiol
A benne található kéntartalmú vegyületek védelmet nyújthatnak egyes rosszindulatú betegségekkel szemben

Fotó: pixabay.com

A karfiol a Földközi-tenger keleti részéből terjedt el a világon. Az egyik legfiatalabb zöldségnövényünk, amely csak a XX. század fordulója után vált ismertté Magyarországon. Szinte egész évben kapható.

A karfiolnak kiváló tápanyagainak köszönhetően nagy szerepe van az egészséges táplálkozásban. Sok benne a C-vitamin, amit mélyhűtött állapotában is megőriz. A B-vitaminok közül nagyobb mennyiségben tartalmaz B1-, B2-, B3-, B6-vitamint, folsavat és biotint. Magas a kén-, mangán-, magnézium-, szelén és réztartalma.

A mangán a B-vitaminokkal együtt az idegpályák működését ellátó enzimek alapja. A szelén és a C-vitamin a szervezet védelmi rendszerében játszik szerepet.

A karfiolban található kéntartalmú vegyületek védelmet nyújthatnak egyes rosszindulatú betegségekkel szemben. Magas rosttartalma biztosítja az egészséges bélműködést.

Alacsony az energia- és a szénhidráttartalma, ezért cukorbetegek és fogyni vágyók is bátran fogyaszthatják.

 

Fűszeres sült karfiol

Hozzávalók

  • 2 közepes fej karfiol
  • 2 evőkanál olaj
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 csipet cayenne bors vagy chili
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

 

Elkészítés:

A megmosott, megszárított karfiolt rózsáira szedve olajban megforgatjuk, gazdagon sózzuk, borsozzuk, majd egy alufóliával bélelt gáztepsiben elrendezzük. Megszórjuk egy nagy csipet őrölt cayenne borssal vagy egy leheletnyi chilivel, majd vékony rétegben keserű kakaóport szitálunk rá. Előmelegített forró sütőben lefóliázva egy óráig sütjük, majd fólia nélkül még fél órát.

  • Energia:  1002 kcal
  • Fehérje:    42 g
  • Zsír:       39 g
  • Szénhidrát: 92 g

 

Karfiolropogós

Hozzávalók

  • 1 közepes fej karfiol
  • 2 közepes db burgonya
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 2 db tojás
  • 15 dkg liszt
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • Só, bors, szerecsendió ízlés szerint
  • 2 dl olaj a sütéshez

 

Elkészítés:

A karfiolt megmossuk, rózsákra szedjük, majd sós vízben puhára főzzük. A burgonyát is megfőzzük, majd krumplinyomóval összetörjük a karfiollal együtt. Hozzáadjuk a 2 tojást, a reszelt sajtot, az apróra vágott petrezselyemzöldet. Sózzuk, borsozzuk, és egy pici szerecsendiót is teszünk bele. Összekeverjük, és annyi lisztet teszünk bele, hogy egy jól formázható masszát kapjunk. Kis golyókat formázunk, zsemlemorzsába forgatjuk, majd forró olajban kisütjük.

 

  • Energia:   3490 kcal
  • Fehérje:    112 g
  • Zsír:       129 g
  • Szénhidrát: 409 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)