Fotó: pixabay.com
A karfiol a Földközi-tenger keleti részéből terjedt el a világon. Az egyik legfiatalabb zöldségnövényünk, amely csak a XX. század fordulója után vált ismertté Magyarországon. Szinte egész évben kapható.
A karfiolnak kiváló tápanyagainak köszönhetően nagy szerepe van az egészséges táplálkozásban. Sok benne a C-vitamin, amit mélyhűtött állapotában is megőriz. A B-vitaminok közül nagyobb mennyiségben tartalmaz B1-, B2-, B3-, B6-vitamint, folsavat és biotint. Magas a kén-, mangán-, magnézium-, szelén és réztartalma.
A mangán a B-vitaminokkal együtt az idegpályák működését ellátó enzimek alapja. A szelén és a C-vitamin a szervezet védelmi rendszerében játszik szerepet.
A karfiolban található kéntartalmú vegyületek védelmet nyújthatnak egyes rosszindulatú betegségekkel szemben. Magas rosttartalma biztosítja az egészséges bélműködést.
Alacsony az energia- és a szénhidráttartalma, ezért cukorbetegek és fogyni vágyók is bátran fogyaszthatják.
Fűszeres sült karfiol
Hozzávalók
- 2 közepes fej karfiol
- 2 evőkanál olaj
- só, bors ízlés szerint
- 1 csipet cayenne bors vagy chili
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
A megmosott, megszárított karfiolt rózsáira szedve olajban megforgatjuk, gazdagon sózzuk, borsozzuk, majd egy alufóliával bélelt gáztepsiben elrendezzük. Megszórjuk egy nagy csipet őrölt cayenne borssal vagy egy leheletnyi chilivel, majd vékony rétegben keserű kakaóport szitálunk rá. Előmelegített forró sütőben lefóliázva egy óráig sütjük, majd fólia nélkül még fél órát.
- Energia: 1002 kcal
- Fehérje: 42 g
- Zsír: 39 g
- Szénhidrát: 92 g
Karfiolropogós
Hozzávalók
- 1 közepes fej karfiol
- 2 közepes db burgonya
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 10 dkg reszelt sajt
- 2 db tojás
- 15 dkg liszt
- 20 dkg zsemlemorzsa
- Só, bors, szerecsendió ízlés szerint
- 2 dl olaj a sütéshez
Elkészítés:
A karfiolt megmossuk, rózsákra szedjük, majd sós vízben puhára főzzük. A burgonyát is megfőzzük, majd krumplinyomóval összetörjük a karfiollal együtt. Hozzáadjuk a 2 tojást, a reszelt sajtot, az apróra vágott petrezselyemzöldet. Sózzuk, borsozzuk, és egy pici szerecsendiót is teszünk bele. Összekeverjük, és annyi lisztet teszünk bele, hogy egy jól formázható masszát kapjunk. Kis golyókat formázunk, zsemlemorzsába forgatjuk, majd forró olajban kisütjük.
- Energia: 3490 kcal
- Fehérje: 112 g
- Zsír: 129 g
- Szénhidrát: 409 g
Egészségükre!

























