Már zajlik a 21. Gyulai Pálinkafesztivál keretében meghirdetett Brillante – 2021 Pálinka- és Párlatversenyre nevezett minták érzékszervi zsűrizése. Idén több mint kilencszáz párlatot neveztek a megméretésre.
Adamik Anikó versenyigazgató, szakmai koordinátor lapunknak elmondta: a versenyre a tavalyinál is több, összesen 911 minta érkezett; a bérfőzetők 237, a magánfőzők 674 párlattal neveztek.
Hozzátette: a határon túlról, Romániából, Szerbiából és Szlovákiából is küldtek párlatokat. Volt, aki egy mintával regisztrált, de olyan is akadt, aki csaknem félszázfajta párlattal indult a megméretésen.
A versenyigazgatótól megtudtuk, idén szőlőpárlatból küldtek a legtöbbet, de szilvából és vadon termő, illetve erdei gyümölcsből készült párlatokból is szép számmal érkezett a versenyre.
Mint ismertette, a 22 tagú szakmai zsűri a minta tisztasága és karaktere mellett a szájérzetet és az összbenyomást is pontozza.
A versenyen keresik a legjobb bérfőzetett és magánfőzött párlatot, valamint a legeredményesebb magánfőzőt, bérfőzetőt és bérfőzdét. A korábbi évekhez hasonlóan a fődíjak mellett champion, azaz kategóriagyőzteseket is hirdetnek, illetve arany, ezüst és bronz minősítéseket osztanak ki. A zsűri emellett a legvadabb párlatot, az év szőlőpárlatát és a legjobb Békés megyei párlatot is díjazza.
Varga-Bora Tímea főszervező elmondta: a 21. Gyulai Pálinkafesztivált szeptember 16–18. között tartják a várkertben, a verseny eredményhirdetése pedig szeptember 17-én lesz.
Kiemelte: a rendezvényen élő koncertekkel, vezetett pálinkakóstolókkal, gasztronómiai programokkal várják az érdeklődőket, és egy különleges attrakcióval is készülnek, amelynek a gyulai vár lesz a helyszíne.
Jelezte: az eseményt a hatályos jogszabályok szerint lehet majd látogatni.