A csicsóka fogyasztása mindenkinek ajánlott, aki egészségesen szeretne táplálkozni. A csicsóka vagy csókarépa, pityóka, csókapityóka régen a szegények burgonyája volt.
A csicsókának a burgonyánál ötször-hatszor nagyobb a rosttartalma, amely segít megelőzni a székrekedés kialakulását. Jelentős a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és a cinktartalma is. Vitaminok közül figyelemre méltó a béta-karotin-, B1–, B2-vitamin, niacin-, és C-vitamin tartalma.
Gumói főleg inulint tartalmaznak, keményítőt csak csekély mennyiségben. Az inulin egy olyan szénhidrát, amit a szervezetünk inzulin nélkül is hasznosítani képes. Mivel vércukor emelő hatása kicsi, ezért ajánljuk cukorbetegeknek is a fogyasztását. Az inulin önmagában is csökkenti a vér magas inzulinszintjét és bebizonyosodott rákellenes hatása is.
Fotó: Inulinu.hu
A nyers, hámozott csicsókát rágcsálhatjuk főétkezések között, íze hasonló a karalábéhoz, káposztatorzsához. Elkészíthetjük köretnek húsos, zöldséges ételek mellé. A sós vízben főtt csicsókát önállóan, vagy burgonyával vegyesen is kínálhatjuk. A burgonyához hasonlóan sokféle ételt készíthetünk belőle.
Mivel a burgonyánál édesebb, erősebb fűszerezést, sózást kíván.
Póréhagymás-csicsókás sárgarépa-saláta
Hozzávalók:
- 1 közepes db sárgarépa
- 5 dkg csicsóka (1 nagy darab)
- póréhagyma (egy normál tisztított szál ötöde)
- 2 teáskanál citromlé
- 1 teáskanál olívaolaj
Elkészítés:
A megtisztított sárgarépát és csicsókát nagy lyukú reszelőn belereszeljük egy tálba, majd hozzáadjuk a tisztított és vékony karikákra vágott póréhagymát.
A citromlével és az olajjal elkeverjük.
- Energia: 165 kcal
- Fehérje: 4 g
- Zsír: 5 g
- Szénhidrát: 21 g
Egészségükre!