Ha a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót, nyithatnak a teraszok – ígérte április közepén Orbán Viktor miniszterelnök. Mivel közeledik a szám, felkerestük néhány gyulai teraszos vendéglátóhely üzemeltetőjét.
A Marcos étterem tulajdonosa, Balogh Márk elmondta: amint lehet nyitnak, ám egyelőre az teraszengedélyre várnak, így náluk ez a hétvége biztosan kimarad. Előreláthatóan jövő hét pénteken nyit a teraszuk, 13 asztallal.
A Mexicali Burrito Bár előtt is lesz kerthelyiség, jóval több asztallal, mint tavaly – tudtuk meg Vágréti György tulajdonostól.
– Ugrásra készen állunk, új kerti bútorokat vettünk, a tavalyi négyhez képest 12 asztalunk lesz. Új ételeink között lesznek saláták, és a népszerű almás-fahéjas chimichangát is megkóstolhatják majd vendégeink.
A Sörpatikában megtudtuk, munkatársaik egész héten takarítottak, és amint lehet, kinyit a gyulai szórakozóhely terasza és fedett terasza.
– Készen állunk a nyitásra, a zárás ideje alatt festés volt az üzletben, és több apró javítási munkát is elvégeztettünk. Az áru megérkezett, így már csak a bejelentést várjuk – mondta lapunknak Budai János üzletvezető.
A Komló terasza is napokon belül nyithat, Szász Bence, a hotel igazgatója elmondta, grillterasszal várják a vendégeket.
– Sztékkülönlegességek, kézműves hamburger, street food és nemzetköz fogások is elérhetők lesznek ételkínálatunkban – mondta, hozzátéve, hogy a belső tér is bővül: a szálloda épületében található üzlet helyén új asztalok lesznek, és pluszgalériát, illetve ülőhelyeket alakítanak ki.
A Sörterasz by Corner képviseletében Deák Kata marketingvezető elárulta: frissensültekkel, pizzával, valamint kézműves hamburgerekkel és kézműves sörökkel várják a hozzájuk érkezőket teraszukon. A sarkadi úti üzletük is a nyitásra készül nyolc asztallal.
A Manuel Caféban Boldog Barbara elárulta: amint lehet, ők is kinyitnak, jelenleg gőzerővel folyik a takarítás és az árubeszerzés.
– Felszerelkeztünk mindennel, 10 asztalunk lesz a kültéren. Úgy látom, igény most nem is a különleges italokra van, hanem arra, hogy az emberek végre kiülhessenek a barátaikkal, a családtagjaikkal egy-egy napfényes teraszra. Mi is várjuk a vendégeket, ahogy eddig, a hagyományos kínálat mellett koktélokkal és kávékülönlegességekkel is készülünk – részletezte.
A Géza Konyhája kibővítve nyitja meg teraszát – tudtuk meg Annus Géza tulajdonostól.
– Kibővülünk az Élővíz-csatorna tetején egy stéggel, és egy kikötőnk is lesz. Mindezeken túl mostantól négyszemélyes, stabil túrakenukkal is várjuk a vendégeket az ételek és italok mellett – mondta.
Készen állnak a nyitásra a Kézműves és a Százéves cukrászdában is, ahol egymástól kissé távolabb tolt asztalokkal, maszkban várják majd a vendégeket – árulta el lapunknak Balogh László tulajdonos, üzemeltető.
Miklós Kálmán, a gyulai Bols Café tulajdonosa lapunknak elmondta: bár még sok kérdés övezi a nyitás pontos szabályait, amint lehetséges, kinyit 40 fős teraszuk.
– A pincéreken biztosan lesz maszk, ami a vendégek számára jelen állás szerint nem lesz kötelező – mondta a tulajdonos, aki a többi kollégájához hasonlóan folyamatosan figyeli a beoltottak számát, és hallgatja a híreket.
A Bodoky kávéműhely szintén kinyit szombaton. Gál Anett-től megtudtuk, a kávékülönlegességek, a kézműves sörök és a minőségi borok mellett akciókkal is készülnek. Hozzátette: árat nem emeltek, és nem is tervezik.