Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kinoa

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2021. március 14. 10:00
A kinoa
Magas fehérjetartalma kiváló esszenciálisaminosav-forrás

Fotó: pixabay.com

Ma már nemcsak a bio- és gyógynövényboltokban találkozunk a kinoával, hanem az élelmiszerboltokban is. A kinoa valójában nem gabona, hanem egy libatopfélékhez tartozó növény magja, mely Dél-Amerikából származik.

Elsősorban a lisztérzékenyek étrendét teszi változatossá, de bárki fogyaszthatja, mert nagyon könnyen emészthető. Íze diós, kifejezetten kellemes, ezért használhatjuk a rizs és más, már megszokott gabonafélék alternatívájaként.

Magas fehérjetartalma kiváló esszenciálisaminosav-forrás. Különösen gazdag lizinben, mely elősegíti a test szöveteinek egészséges növekedését. Emellett rosttartalma sem elhanyagolható. Kálium-, mangán-, kalcium-, magnézium-, vas-, réz- és foszfortartalma kiemelkedő, valamint nagyobb mennyiségű B-, C- és E-vitamint tartalmaz.

Leggyakrabban gluténmentes diétáknál, életmódváltásnál és gyomorpanaszok esetén alkalmazzák sikerrel, és a tapasztalatok szerint migrénes fejfájás esetén is segíthet a kinoában gazdag étrend. Cukorbetegeknek, szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek, valamit csontritkulás esetén is jó kiegészítő táplálék.

 

Rakott karfiol kinoával

 Hozzávalók:

  • 1,5 kg karfiol
  • 60 dkg darált hús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Olaj
  • 2 kávéskanál curry
  • őrölt bors
  • 125 g kinoa
  • 330 ml tejföl
  • 20 dkg sajt

 

Elkészítés:

A karfiolt rózsáira szedjük, és gőzpárolóban megpároljuk, majd félretesszük. A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, és vékonyan felkarikázzuk.

Egy serpenyőben olajat hevítünk, rátesszük a hagymát és a fokhagymát, néhányszor átkeverjük, és hozzáadjuk a darált húst. Sóval, borssal és fűszerezzük, és készre pároljuk.

A kinoát kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük és lecsöpögtetjük.

Egy kiolajozott tepsi aljára tesszük a karfiol felét és a kinoával elkevert húst. A tetejére a maradék karfiol kerül, amit meglocsolunk a curryvel és 1 kávéskanál sóval elkevert tejföllel.

Megszórjuk a lereszelt sajttal, és 200 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük.

  • Energia:   3600 kcal
  • Fehérje:    237 g
  • Zsír:       154 g
  • Szénhidrát: 161 g

 

Kinoafelfújt

Hozzávalók:

  • 20 dkg kinoa
  • 5 dkg margarin
  • 1 liter tej
  • 4 db tojás
  • 1 csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4–5 evőkanál cukor vagy xilit

 

Elkészítés:

A kinoát alaposan leöblítjük, majd feltesszük főni a vajjal, csipet sóval, és annyi vízzel, ami ellepi. Legkisebb fokozaton főzzük, nehogy leégjen. Ha beszívta a vizet, adagonként adjuk hozzá a tejet. Kb. 3–4 adagban, mindig akkor adjuk a következőt, amikor a kinoa az előzőt felszívta. Így alacsony hőfokon inkább párolódik, mint fő. Időnként kevergetni kell, nehogy leégjen.

A tojások fehérjét habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, majd alaposan összeforgatjuk a főtt kinoával. 24 cm kivajazott formába öntjük a masszát, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 35–40 perc alatt megsütjük. Lekvárral vagy málnaszörppel tálaljuk.

  • Energia:   2541 kcal
  • Fehérje:     88 g
  • Zsír:        95 g
  • Szénhidrát: 314 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM