Fotó: pixabay.com
Ma már nemcsak a bio- és gyógynövényboltokban találkozunk a kinoával, hanem az élelmiszerboltokban is. A kinoa valójában nem gabona, hanem egy libatopfélékhez tartozó növény magja, mely Dél-Amerikából származik.
Elsősorban a lisztérzékenyek étrendét teszi változatossá, de bárki fogyaszthatja, mert nagyon könnyen emészthető. Íze diós, kifejezetten kellemes, ezért használhatjuk a rizs és más, már megszokott gabonafélék alternatívájaként.
Magas fehérjetartalma kiváló esszenciálisaminosav-forrás. Különösen gazdag lizinben, mely elősegíti a test szöveteinek egészséges növekedését. Emellett rosttartalma sem elhanyagolható. Kálium-, mangán-, kalcium-, magnézium-, vas-, réz- és foszfortartalma kiemelkedő, valamint nagyobb mennyiségű B-, C- és E-vitamint tartalmaz.
Leggyakrabban gluténmentes diétáknál, életmódváltásnál és gyomorpanaszok esetén alkalmazzák sikerrel, és a tapasztalatok szerint migrénes fejfájás esetén is segíthet a kinoában gazdag étrend. Cukorbetegeknek, szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek, valamit csontritkulás esetén is jó kiegészítő táplálék.
Rakott karfiol kinoával
Hozzávalók:
- 1,5 kg karfiol
- 60 dkg darált hús
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- Olaj
- 2 kávéskanál curry
- só
- őrölt bors
- 125 g kinoa
- 330 ml tejföl
- 20 dkg sajt
Elkészítés:
A karfiolt rózsáira szedjük, és gőzpárolóban megpároljuk, majd félretesszük. A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, és vékonyan felkarikázzuk.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, rátesszük a hagymát és a fokhagymát, néhányszor átkeverjük, és hozzáadjuk a darált húst. Sóval, borssal és fűszerezzük, és készre pároljuk.
A kinoát kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük és lecsöpögtetjük.
Egy kiolajozott tepsi aljára tesszük a karfiol felét és a kinoával elkevert húst. A tetejére a maradék karfiol kerül, amit meglocsolunk a curryvel és 1 kávéskanál sóval elkevert tejföllel.
Megszórjuk a lereszelt sajttal, és 200 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük.
- Energia: 3600 kcal
- Fehérje: 237 g
- Zsír: 154 g
- Szénhidrát: 161 g
Kinoafelfújt
Hozzávalók:
- 20 dkg kinoa
- 5 dkg margarin
- 1 liter tej
- 4 db tojás
- 1 csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4–5 evőkanál cukor vagy xilit
Elkészítés:
A kinoát alaposan leöblítjük, majd feltesszük főni a vajjal, csipet sóval, és annyi vízzel, ami ellepi. Legkisebb fokozaton főzzük, nehogy leégjen. Ha beszívta a vizet, adagonként adjuk hozzá a tejet. Kb. 3–4 adagban, mindig akkor adjuk a következőt, amikor a kinoa az előzőt felszívta. Így alacsony hőfokon inkább párolódik, mint fő. Időnként kevergetni kell, nehogy leégjen.
A tojások fehérjét habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, majd alaposan összeforgatjuk a főtt kinoával. 24 cm kivajazott formába öntjük a masszát, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 35–40 perc alatt megsütjük. Lekvárral vagy málnaszörppel tálaljuk.
- Energia: 2541 kcal
- Fehérje: 88 g
- Zsír: 95 g
- Szénhidrát: 314 g
Egészségükre!