Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Májusra megújul a máriás ház, sváb kiállítótér lesz Gyula legrégebbi épületében

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2021. február 25. 15:30
Májusra megújul a máriás ház, sváb kiállítótér lesz Gyula legrégebbi épületében
A régi falfestéseket restaurátor állítja helyre

Ahogy arról tavaly ősszel mi is beszámoltunk: elindult a gyulai máriás ház felújítása, aminek kivitelezését egy gyulai vállalkozás, a Vizo-Épker Kft. végzi. Görgényi Ernő polgármester a kezdetekkor elmondta: az épület Gyula legrégebbi lakóháza, aminek kulturális és építészeti értéke is nagy, ezért mindenképpen szerették volna megóvni.

Tájházként is funkcionál majd a megújuló máriás ház

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A ház tetőszerkezete már korábban megújult, a második ütemben magának az épületnek a felújítása zajlik, több pályázati forrásból. Mostanra véget ért a szerkezeti felújítás is, aminek kapcsán Mittag Mónikát, a gyulai német nemzetiségi önkormányzat elnökét kérdeztük.

Elmondta: az épület egy része tájházként lesz berendezve, amely több helyiségből áll majd. Tisztaszoba, hálófülke és konyha mutatja majd be, hogyan éltek annak idején a gyulai svábok.

Hozzátette: várják a tárgyi felajánlásokat a későbbi kiállítótérbe. Olyan bútorokat szeretnék összegyűjteni, amelyek a németvárosi sváb házaknál fellelhetők voltak.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– A tiszta szoba berendezése már rendelkezésükre áll a Német Klubból, de hálásak lennénk, ha egy-két konyhabútort felajánlanának a helyiek. Egyelőre még sok tárgy hiányzik. Keresünk ónémet bútorokat, hagyományos németvárosi használati tárgyakat, kézi csomózott szőnyegeket, fa- vagy rézkarnist, csipkefüggönyöket, régi férfi zakót, inget, kabátot, plüss ágytakarót, régi ágyneműt, gyertyatartót, lámpát, tükröt az 1880 körüli évekből – sorolta az elnök. 

Mittag Mónika elmondta: a munkálatok várhatóan májusra fejeződnek be. Már csak a pinceboltozat falazási munkái, a szerkezeti és vízszigetelési munkák, a hajópadló készítése, valamint az ablakok és a falfestések restaurálása van hátra.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)