Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A böjt

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2021. február 28. 13:00
A böjt
A mértékletes evés igazoltan meghosszabbítja az élettartamot

képünk illusztráció

Fotó: pixabay.com

A legtöbb vallásban vannak előírások böjt tartására. A zsidó vallásban a bűnbánat és a gyász napján tartanak böjtöt, a muzulmánok Ramadan idején, a katolikusok pedig karácsony előtt, adventkor és húsvét ünnepe előtt.

A mértékletes evés igazoltan meghosszabbítja az élettartamot, de előnyös hatásúak a teljes ételmegvonással járó rövid böjtök is. Az éhezés együtt jár a szervezetünk által tárolt mérgek felszabadulásával is. A májban gyakorlatilag minden zsírban oldódó méreg felhalmozódik. Amikor a testzsírt már lebontotta szervezetünk, és megkezdődik a májban lévő zsírok bontása is, ezek a mérgek felszabadulnak.

A túl hosszú koplalás nem ajánlott, mert egy-két nap után a bélbolyhok elkezdenek sorvadni. A szervezet már néhány napos ételmegvonás esetén megkezdi a tartalékai lebontását. Legelőször a zsírt, mert  szervezetünk azt képes a legkönnyebben nélkülözni. Ha elfogynak a zsírraktárok, következnek az izmok és más fehérjék. A harmadik lépcsőben a csontok leépítése történik, utolsó lépésként pedig az idegrendszer és az agy kerül sorra.

Nevezhetjük „böjtnek” azt is, ha kevesebbet eszünk, mint máskor, vagy ezeken a napokon nem eszünk húst. Akár hetente egyszer tarthatunk zöldség-, gyümölcsnapot is, ezzel segítjük méregteleníteni a szervezetünket. Így nemhogy nem károsítjuk, hanem elősegítjük egészségünk megőrzését.

Ne felejtkezzünk el a folyadékfogyasztásról sem! Igyunk naponta 1,5–2 liter vizet, teát.

 

Polenta

Hozzávalók (2 adaghoz):

  • 100 g kukoricadara
  • 6 dl víz
  • 25 g vaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 kávéskanál só

 

Elkészítés:

Egy edénybe sós vizet teszünk főni egy fél evőkanálnyi kukoricadarával, ezzel megelőzve a dara csomósodását. A többi kukoricadarát lassan, állandó keverés mellett a forrásban lévő vízbe szórjuk. Folyamatosan kevergetve 25–30 percig főzzük. Amikor keményedni kezd, keverjük intenzívebben.

A polenta akkor van kész, ha elválik az edény aljáról. Ekkor tegyük bele a vajat, az apróra vágott petrezselymet, és a fokhagymát is reszeljük bele. Jól keverjük össze.

Öntsük kivajazott hőálló tálba, simítsuk el egyenletesen, majd 200 fokra előmelegített sütőben süssük meg 20–30 perc alatt. Akkor van kész, ha a teteje, széle szép aranybarna. A tökéletes szervírozáshoz várjuk meg, míg a polentánk kissé meghűl. Négyzetre, háromszögre szeletelve tálaljuk.

  • Energia:   547 kcal
  • Fehérje:    10 g
  • Zsír:       23 g
  • Szénhidrát: 75 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)