képünk illusztráció
Fotó: pixabay.com
A legtöbb vallásban vannak előírások böjt tartására. A zsidó vallásban a bűnbánat és a gyász napján tartanak böjtöt, a muzulmánok Ramadan idején, a katolikusok pedig karácsony előtt, adventkor és húsvét ünnepe előtt.
A mértékletes evés igazoltan meghosszabbítja az élettartamot, de előnyös hatásúak a teljes ételmegvonással járó rövid böjtök is. Az éhezés együtt jár a szervezetünk által tárolt mérgek felszabadulásával is. A májban gyakorlatilag minden zsírban oldódó méreg felhalmozódik. Amikor a testzsírt már lebontotta szervezetünk, és megkezdődik a májban lévő zsírok bontása is, ezek a mérgek felszabadulnak.
A túl hosszú koplalás nem ajánlott, mert egy-két nap után a bélbolyhok elkezdenek sorvadni. A szervezet már néhány napos ételmegvonás esetén megkezdi a tartalékai lebontását. Legelőször a zsírt, mert szervezetünk azt képes a legkönnyebben nélkülözni. Ha elfogynak a zsírraktárok, következnek az izmok és más fehérjék. A harmadik lépcsőben a csontok leépítése történik, utolsó lépésként pedig az idegrendszer és az agy kerül sorra.
Nevezhetjük „böjtnek” azt is, ha kevesebbet eszünk, mint máskor, vagy ezeken a napokon nem eszünk húst. Akár hetente egyszer tarthatunk zöldség-, gyümölcsnapot is, ezzel segítjük méregteleníteni a szervezetünket. Így nemhogy nem károsítjuk, hanem elősegítjük egészségünk megőrzését.
Ne felejtkezzünk el a folyadékfogyasztásról sem! Igyunk naponta 1,5–2 liter vizet, teát.
Polenta
Hozzávalók (2 adaghoz):
- 100 g kukoricadara
- 6 dl víz
- 25 g vaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 kávéskanál só
Elkészítés:
Egy edénybe sós vizet teszünk főni egy fél evőkanálnyi kukoricadarával, ezzel megelőzve a dara csomósodását. A többi kukoricadarát lassan, állandó keverés mellett a forrásban lévő vízbe szórjuk. Folyamatosan kevergetve 25–30 percig főzzük. Amikor keményedni kezd, keverjük intenzívebben.
A polenta akkor van kész, ha elválik az edény aljáról. Ekkor tegyük bele a vajat, az apróra vágott petrezselymet, és a fokhagymát is reszeljük bele. Jól keverjük össze.
Öntsük kivajazott hőálló tálba, simítsuk el egyenletesen, majd 200 fokra előmelegített sütőben süssük meg 20–30 perc alatt. Akkor van kész, ha a teteje, széle szép aranybarna. A tökéletes szervírozáshoz várjuk meg, míg a polentánk kissé meghűl. Négyzetre, háromszögre szeletelve tálaljuk.
- Energia: 547 kcal
- Fehérje: 10 g
- Zsír: 23 g
- Szénhidrát: 75 g
Egészségükre!


























