Fotó: pixabay.com
Indiai sáfrány, kurkunnagyökér, sárga gyömbér néven is találkozhatunk a kurkumával a nagyobb áruházak és üzletek fűszeres polcain. Kicsit keserű, kicsit borsos íze és a mustárra emlékeztető illata van, az indiai curry fűszerkeverék egyik legfontosabb alkotóeleme.
Indiában már évszázadokkal ezelőtt gyógyítottak vele, úgy tartják róla, hogy az egész testet megtisztítja. Mára tudományos vizsgálatok sora bizonyította, hogy a kurkuma hatóanyaga, a kurkumin gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatású. Bizonyítottan hat emésztési zavarok, kóros epeműködés esetén. Hatásos az epekő megelőzésében, és segít megszabadulni a meglévő epekövektől. Jótékonyan hat a vese működésére is, és a szervezet hasznára van a vérzsírszintek normalizálásában. A kurkuma emellett szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a vérkeringést, támogatja a kollagéntermelődést, külsőleg és belsőleg egyaránt bőrfiatalító. Folyamatosan kutatják felhasználási lehetőségeit a modern gyógyászatban is, gyakran felmerül, mint az Alzheimer-kór és a rák egyik ellenszere.
Fűszerként a sárga színű gyökértörzséből készült őrleményt használjuk. Egy késhegynyi kurkumát bátran belekeverhetünk a legtöbb zöldséges ételbe, levesbe. Pikáns, egzotikus keleti ízt ad a húsoknak, leveseknek, zöldséges ételeknek.
Sajtos-kurkumás tojásrántotta
Hozzávalók (1 adaghoz):
- 3 db tojás
- 1 késhegynyi kurkuma
- só, bors
- 5–10 dkg reszelt sajt
- 1 evőkanál olaj
Elkészítés:
A tojásokat felverjük, kevés sóval, borssal, kurkumával ízesítjük. Amikor az étolaj elég forró, beleöntjük a felvert tojásokat, majd megszórjuk reszelt sajttal. Amikor az egyik fele megsült, fakanállal megfordítjuk. Amikor mindkét fele szépen megsült, tányérra borítjuk, és friss zöldségekkel, reszelt sajttal tálaljuk.
- Energia: 755 kcal
- Fehérje: 41 g
- Zsír: 61 g
- Szénhidrát: 2 g
Tejszínes csirke tésztával
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 40 dkg csirkemellfilé
- 1 kis doboz tejszín
- 1 fej vöröshagyma
- 30 dkg főtt tészta
- 1 evőkanál vaj
- ízlés szerint fokhagyma
- ízlés szerint grill fűszerkeverék
- ízlés szerint kurkuma
- 10 dkg sajt
- 50 dkg tészta
Elkészítés:
A csirkemellet kockára vágjuk, és egy nagyobb méretű serpenyőben puhára pirítjuk. Vajat teszünk rá, és az apróra vágott vöröshagymát, majd fűszerezzük. Hozzáadjuk a tejszínt, ha sűrű, egy kevés vizet önthetünk alá, pár percig főzzük. A tésztát sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, és hozzákeverjük a csirkés raguhoz. Átmelegítjük, majd rászórjuk a reszelt sajtot, amikor a sajt megolvadt, kész is.
- Energia: 3678 kcal
- Fehérje: 200 g
- Zsír: 137 g
- Szénhidrát: 385 g
Jó étvágyat!