Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kurkuma

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2021. január 31. 10:00
A kurkuma
Hatásos az epekő megelőzésében, és segít megszabadulni a meglévő epekövektől

 

Fotó: pixabay.com

Indiai sáfrány, kurkunnagyökér, sárga gyömbér néven is találkozhatunk a kurkumával a nagyobb áruházak és üzletek fűszeres polcain. Kicsit keserű, kicsit borsos íze és a mustárra emlékeztető illata van, az indiai curry fűszerkeverék egyik legfontosabb alkotóeleme.

Indiában már évszázadokkal ezelőtt gyógyítottak vele, úgy tartják róla, hogy az egész testet megtisztítja. Mára tudományos vizsgálatok sora bizonyította, hogy a kurkuma hatóanyaga, a kurkumin gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatású. Bizonyítottan hat emésztési zavarok, kóros epeműködés esetén. Hatásos az epekő megelőzésében, és segít megszabadulni a meglévő epekövektől. Jótékonyan hat a vese működésére is, és a szervezet hasznára van a vérzsírszintek normalizálásában. A kurkuma emellett szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a vérkeringést, támogatja a kollagéntermelődést, külsőleg és belsőleg egyaránt bőrfiatalító. Folyamatosan kutatják felhasználási lehetőségeit a modern gyógyászatban is, gyakran felmerül, mint az Alzheimer-kór és a rák egyik ellenszere.

Fűszerként a sárga színű gyökértörzséből készült őrleményt használjuk. Egy késhegynyi kurkumát bátran belekeverhetünk a legtöbb zöldséges ételbe, levesbe. Pikáns, egzotikus keleti ízt ad a húsoknak, leveseknek, zöldséges ételeknek.

 

Sajtos-kurkumás tojásrántotta

Hozzávalók (1 adaghoz):

  • 3 db tojás
  • 1 késhegynyi kurkuma
  • só, bors
  • 5–10 dkg reszelt sajt
  • 1 evőkanál olaj

 

Elkészítés:

A tojásokat felverjük, kevés sóval, borssal, kurkumával ízesítjük. Amikor az étolaj elég forró, beleöntjük a felvert tojásokat, majd megszórjuk reszelt sajttal. Amikor az egyik fele megsült, fakanállal megfordítjuk. Amikor mindkét fele szépen megsült, tányérra borítjuk, és friss zöldségekkel, reszelt sajttal tálaljuk.

 

  • Energia:  755 kcal
  • Fehérje:   41 g
  • Zsír:      61 g
  • Szénhidrát: 2 g

 

Tejszínes csirke tésztával

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 40 dkg csirkemellfilé
  • 1 kis doboz tejszín
  • 1 fej vöröshagyma
  • 30 dkg főtt tészta
  • 1 evőkanál vaj
  • ízlés szerint fokhagyma
  • ízlés szerint grill fűszerkeverék
  • ízlés szerint kurkuma
  • 10 dkg sajt
  • 50 dkg tészta

 

Elkészítés:

A csirkemellet kockára vágjuk, és egy nagyobb méretű serpenyőben puhára pirítjuk. Vajat teszünk rá, és az apróra vágott vöröshagymát, majd fűszerezzük. Hozzáadjuk a tejszínt, ha sűrű, egy kevés vizet önthetünk alá, pár percig főzzük. A tésztát sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, és hozzákeverjük a csirkés raguhoz. Átmelegítjük, majd rászórjuk a reszelt sajtot, amikor a sajt megolvadt, kész is.

 

  • Energia:   3678 kcal
  • Fehérje:    200 g
  • Zsír:       137 g
  • Szénhidrát: 385 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM