Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A pomelo

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2021. január 24. 10:00
A pomelo
Vírusellenes és antibakterális hatással bír, kiváló immunerősítő

 

Fotó: pixabay.com

A pomelo (Citrus grandis) a malájok különleges gyümölcse. Első ránézésre olyan, mint egy óriási grépfrút, héja azonban jóval vastagabb, szivacsosabb.

Ízében a keserűtől az édesig változhat. A már kifejezetten sárga héjút érdemes megvenni, mert az a legédesebb. A gerezdeket fehér hártya borítja, amit könnyedén lehúzhatunk. Sokáig eláll, hűvös helyen több hétig is raktározható otthon.

Elsősorban a citrusokra jellemző magas C-vitamin-tartalma miatt érdemes beiktatni étrendünkbe, de nem elhanyagolható magas kalcium- és a káliumtartalma sem. Sok benne a B1-, B2-vitamin is. Nagyon jó vírusellenes és antibakterális hatással bír, kiváló immunerősítő gyümölcs. Emellett zsírégető enzimet is tartalmaz, rosttartalma pedig az egészséges bélműködést segíti.

Mivel hazánkba messziről hozzák, mindig alaposan tisztítsuk meg fogyasztás előtt! Héja vastag, de könnyen le lehet fejteni. A pomelót leginkább nyers állapotában érdemes fogyasztanunk. Egyszerűen elkészíthető ételek és italok alapanyaga, felhasználásának csak fantáziánk szabhat határt. Leve dzsúszként fogyasztható (koktélok alapanyaga is lehet), húsából ízletes saláták, héjából pikáns keleti desszert és lekvár készíthető.

 

Csirkemellsaláta pomelóval

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 db pomelo
  • 40 dkg csirkemell
  • 4-5 db újhagyma vagy 1 fej lila hagyma,
  • 1 csomag salátalevél
  • 1 db kápiapaprika
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 dl görög joghurt
  • 3-4 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 db gránátalma
  • só, frissen őrölt bors
  • fél citrom leve és reszelt héja

 

Elkészítés:

A csirkemellet keskeny csíkokra vágjuk, a mustárból és a natúr olívaolajból készült pácba tesszük, és néhány órán át letakarva, hűtőbe téve állni hagyjuk. A szükséges idő elteltével a csirkemellcsíkokat egy serpenyőben készre sütjük, sóval, borssal ízesítjük, letakarva kissé kihűtjük.

A pomelót meghámozzuk, a hártyákat eltávolítjuk. Egyforma kockákra vágjuk, és egy mély tálba tesszük. A hagymát és a kápiapaprikát is feldaraboljuk, és a csirkével együtt a pomelóhoz keverjük. Óvatosan dolgozzunk, ne essenek túlságosan szét a pomelódarabok. Végül hozzákeverjük a salátaleveleket is.

A tejszínből, joghurtból, olívaolajból öntetet készítünk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk citromlével, belekeverjük a reszelt citromhéjat, és a salátára öntjük.

A gránátalmát kettévágjuk, vágott felükkel lefelé egyenként az egyik tenyerünkbe fektetjük úgy, hogy az ujjaink ne érjenek össze. A másik kezünkkel, egy kanál segítségével (gyors, határozott mozdulatokkal) kiütögetjük a piros bogyókat, ezzel díszítjük-ízesítjük a salátánkat.

 

  • Energia:  2050 kcal
  • Fehérje:   114 g
  • Zsír:      129 g
  • Szénhidrát: 95 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)