Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A vasfű

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2021. január 17. 10:00
A vasfű
A népi gyógyászatban emésztőrendszeri panaszok enyhítésére is alkalmazták

KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ

Forrás: snaplant.com

A magyar lakosság sóbevitele jelentősen meghaladja az ajánlott napi öt grammot. A férfiak átlagosan 18 gramm, a nők mintegy 14 gramm sót fogyasztanak naponta. Számos vizsgálat bizonyította, hogy a túlzott sóbevitel magas vérnyomáshoz vezet, és növeli az agyvérzés, valamint a szívinfarktus kockázatát.

Ma Magyarországon mintegy 2,5 millió embert kezelnek magas vérnyomással, a halálozási statisztikák élén is a szív- és érrendszeri betegségek állnak. A sóbevitel csökkentése tehát mind egyéni, mind országos szinten jelentős egészségnyereséggel jár. Ha csökken a vérnyomás, kisebb a szívinfarktus és az agyvérzés esélye is.

2008-ban Magyarország is csatlakozott az Európai Unió kezdeményezéséhez, mely a sófogyasztás csökkentését tűzte ki célul. Ennek sikere nagyban függ az élelmiszeripartól, hiszen sóbevitelünk jelentős része a feldolgozott élelmiszerekből (levesporok, ételízesítők, húskészítmények, sajtok, kenyér stb.) származik, és csak kis része ered a sózásból. Az új közétkeztetési törvény már előírja, hogy mennyi sóval készülhetnek az ételek.

Otthon a sóbevitelt sok módszerrel csökkenthetjük. A különböző konyhatechnikai módszerek, így a pirítás, sütés során keletkező pörzsanyagok enyhítik a sótlanságot, és a fűszerek alkalmazása is fokozza ezt a hatást. Ilyen fűszer a vasfű (verbéna, lakatfű, uborkafű, galambfű, szaporafű, varázsfű, szentfű, a kereszt gyógyfüve), mely szinte az egész világon elterjedt. Jellegzetes sós íze miatt nagyon jól lehet használni a sószegény ételek ízesítéséhez.

A növény glikozidokat (verbenalint), kávésavszármazékokat, flavonoidokat és nyomokban illóolajat tartalmaz. Az iridoidok fékezik a pajzsmirigyhormon termelődését, emiatt alkotórésze lehet a pajzsmirigytúltengésre alkalmazott teakeveréknek. A népi gyógyászatban emésztőrendszeri panaszok enyhítésére is alkalmazták, főleg máj- és epebántalmak esetén. Magas vérnyomás kezelésére is hatásos. Érdemes tudni, hogy méhösszehúzó és szülést elősegítő hatással rendelkezik, ezért alkalmazása a várandósság idején kerülendő.

Friss hajtásai kitűnően ízesítik a salátákat, leveseket. Főleg a káposztából, tökből és uborkából készült ételek jó fűszere.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)