Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A búzacsíra

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona • MAGAZIN • 2021. január 10. 10:00
A búzacsíra
Csökkenti a koleszterinszintet, tisztítja a májat, gyógyítja a gyulladásokat

 

Fotó: Thehealthsite.com

Egy amerikai vizsgálat arról számol be, hogy napi 20 gramm búzacsíra fogyasztásával három hónap alatt hét százalékkal csökkenthető a magas koleszterinszint. Ez nem véletlen, hiszen a búzacsíra sok olyan tápanyagot és rostot tartalmaz, ami az érrendszerünket is védi.

Kiemelendő a búzacsíra magas E-vitamin-, kálium- és foszfortartalma, de vas-, cink-, folsav-, biotin, króm-, magnézium-, kalcium-, valamint B1-, B2- és B6-vitamin-mennyisége sem lebecsülendő.

A búzacsíra esszenciális aminosav- és zsírösszetétele is kedvezően alakul a búzamaghoz viszonyítva. Kiváló méregtelenítő, segíti az emésztést, tisztítja a májat, gyógyítja a gyulladásokat, jó hatással van a hormonok működésére. Antioxidánshatású anyagai segítik szervezetünket a szabadgyökök elleni harcban. Erősíti az idegrendszert, szabályozza a vérnyomást, reuma, ízületi bántalmak esetén is segít. A búzacsíra gátolja a daganatos sejtek életben maradását, ezért kiemelkedő szerepe van a daganatos betegségek megelőzésében és gyógyításában.

Édeskés íze miatt kiváló kiegészítője lehet a reggeli müzlinek. Keverhetjük kefirbe, joghurtba, zöldség- vagy gyümölcsalapú turmixokba. Dúsíthatjuk vele a margarint, a vajat, a különböző szendvics- és uzsonnakrémeket. Friss fűszernövényekkel összekeverve húsokhoz, köretekhez is adható.

 

Búzacsírás kekszgolyó

  • 10 dkg darált háztartási keksz
  • 4 evőkanálnyi búzacsíra
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 3 evőkanál kókuszreszelék
  • 4 teáskanál méz vagy cukor
  • rumaroma

A darált kekszet összekeverjük a kakaóporral, hozzáadjuk a szárazon megpirított búzacsírát, majd a tejet. A masszát ízesíthetjük mézzel vagy porcukorral, valamint egy kis rumaromával, majd egyenletesre kidolgozzuk. Diónyi golyókat formálunk belőle, amit kókuszreszelékbe forgatunk. Tálalás előtt egy órára hűvös helyre tesszük.

  • Energia:   1103 kcal
  • Fehérje:     30 g
  • Zsír:        40 g
  • Szénhidrát: 135 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)